Εμπλέκουν εταιρεία «βιτρίνα» Κύπρο για χρηματοδότηση drone από Κατάρ σε Χούτι

Αυτήν την εβδομάδα, οι εργολάβοι (contractors)  ασφαλείας των ΗΠΑ  αναμένεται να προχωρήσουν στην παροχή πληροφοριών που αποδεικνύουν τη συμμετοχή του Κατάρ στην υποστήριξη των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη που στηρίζει το  Ιράν και στην παροχή σε αυτούς χρήματα και εξοπλισμό για droneς. Μάλιστα σε αυτή την διαδικασία ξένα δημοσιεύματα εμπλέκουν και εταιρεία

βιτρίνα στην Κύπρο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιστότοπο "The National", το Κατάρ χρηματοδότησε την παράδοση drones  από την Ευρώπη και την Κίνα στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

Σε μια επερχόμενη συνάντηση στην Ευρώπη, οι υπέυθυνοι-εργολάβοι  ασφαλείας των ΗΠΑ θα παρουσιάσουν πληροφορίες σε μια διεθνή επιτροπή που ερευνά την παράδοση εξοπλισμού σε πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Ένας από αυτούς τους Αμερικανούς εργολάβους δήλωσε στο "The National", ότι η αμερικανική ομάδα έχει πληροφορίες σχετικά με τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους, εκτός από έγγραφα σχετικά με τα χρήματα που μεταφέρθηκαν για την ολοκλήρωση των αγορών.

Αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη εκδοθείσα έκθεση αναφορικά με τη σχέση του Κατάρ και των Χούτι κατά τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, και η έκθεση θα εξαρτηθεί από τις μαρτυρίες που θα εξασφαλίσουν οι Αμερικανοί σχετικά με τα εμπλεκόμενα άτομα.

Από την ανάληψη των επαναστατών Sanaa το 2014, οι δυνατότητες των drones των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από την Ιρανική Επαναστατική Φρουρά έχουν ενισχυθεί.

Στην ίδια κατεύθυνση, η πολιτοφυλακή Χούτι εξαρτάται από την ευρωπαϊκή και την κινεζική τεχνολογία, η οποία αποκτάται μέσω λιμένων στην αφρικανική ήπειρο.

Στα μέσα του 2018, οι Χούτι άρχισαν να χρησιμοποιούν πιο προηγμένα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη "Samad", τα οποία είναι πιθανό να έχουν εμβέλεια πάνω από χίλια χιλιόμετρα.

Δεδομένου ότι αυτά τα drones των Χούτι είναι εξοπλισμένα με ισχυρούς κινητήρες, μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερες κεφαλές πυραύλων.

Σε ένα έγγραφο που αποκαλύφθηκε φέτος, ήρθαν στο φως ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση drone από το Καράς στους αντάρτες Χούτι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του National, φαίνεται ότι αυτή η χρηματοδότηση βασίστηκε κυρίως σε εταιρεία «βιτρίνα» για κάλυψη στην Κύπρο με την κυκλοφορία χρημάτων από το εμπόριο χρυσού στην Κεντρική Αφρική. Αυτό πάντως που δεν ξεκαθαρίζει είναι αν η εταιρεία έχει έδρα την Κυπριακή Δημοκρατία ή το ψευδοκράτο.

Ο στόχος ήταν να πληρωθούν τα χρήματα στους Ευρωπαίους που προμηθεύουν αυτά τα drones.

«Η λίστα των συναρπαστικών επιχειρημάτων περιλαμβάνει τραπεζικά έγγραφα σχετικά με την πληρωμή και την παράδοση μετρητών, καθώς και βίντεο και ηχογραφήσεις αξιωματούχων του Κατάρ που εμπλέκονται σε αυτό το επικίνδυνο εμπόριο», σημειώνεται.

Αυτά τα έγγραφα, συνεχίζει το δημοσίευμα,  επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της  εταιρείας «βιτρίνα»  στην Κύπρο, η οποία εμπλέκεται στην πληρωμή drones και αξιωματούχων του Κατάρ

Στο ίδιο πλαίσιο, τα έγγραφα αναφέρονται στη σχέση του Κατάρ με τους πολιτοφύλακες της Χεζμπολάχ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι οποίες περιλαμβάνονται στους καταλόγους τρομοκρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εμπλέκουν, Κύπρο, Κατάρ, Χούτι,eblekoun, kypro, katar, chouti