Εάλω το Αφρίν - Πλιάτσικο Τούρκων-τζιχαντιστών (VIDΕΟ-PHOTΟ)



Υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων της Τουρκίας, του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, βρίσκεται από την Κυριακή το πρωί η πόλη του Αφρίν, μετά από δυο μήνες ασφυκτικής πολιορκίας. Η κόκκινη σημαία με το μισοφέγγαρο κυματίζει πλέον στο κέντρο της μαρτυρικής πόλης, της οποίας ο πληθυσμός έχει αποχωρήσει.

Today, civilians in Afrin fled in fear for their lives as Turkey and allied jihadi groups prepared to enter the city.

#BreakSilenceOnAfrin pic.twitter.com/4rh9KuPggu

Turkey Untold (@TurkeyUntold) March 18, 2018

Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του διεθνούς συνασπισμού να συγκροτήσει συνοριακή δύναμη αποτελούμενη από 30.000 μαχητές στο βόρειο τμήμα της Συρίας, αρχές Ιανουαρίου, η Τουρκία πέρασε στην αντεπίθεση και κατέστησε σαφές ότι δεν θα ανεχτεί την κουρδική αυτονομία στα σύνορά, ξεκινώντας την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», με στόχο την εκκαθάριση του Αφρίν και των γύρω περιοχών από το YPG (Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας) που συνδέεται με το PKK.

Αλλάζουν τακτική οι Κούρδοι

Παρά την ήττα, οι Κούρδοι της Συρίας ανακοίνωσαν αναπροσαρμογή της τακτικής τους και εξέφρασαν τη βούλησή τους να πολεμήσουν για την απελευθέρωση ολόκληρης της περιοχής του Αφρίν. Συγκεκριμένα, η τοπική κουρδική διοίκηση της περιοχής του Αφρίν υποσχέθηκε ότι οι Κούρδοι μαχητές θα γίνουν «διαρκής εφιάλτης» για τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους αντάρτες στον θύλακα.

Ο Τουρκικός Στρατός και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν πλέον τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, με κατεύθυνση τα νότια και νοτιοανατολικά του καντονίου της Ροζάβα.

Στάση ΗΠΑ-Ρωσίας

Με την επιχείρηση στο Αφρίν, η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ βασίστηκαν στους Κούρδους μαχητές του YPG ως ένα κρίσιμο μέρος ομπρέλας προστασίας της Συρίας, τους οποίους η Ουάσιγκτον εκπαίδευσε για να ανακτήσει την περιοχή από το Daesh (ISIS). Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ φαίνεται να εγκατέλειψαν τους Κούρδους στο έλεος των τουρκικών δυνάμεων, την ώρα που η Μόσχα έδωσε στον Ερντογάν τη συγκατάθεσή της για την εισβολή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποδυναμώσει την επιρροή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Αιματηρές απώλειες

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν από την έναρξη της επίθεση εναντίον του Αφρίν, καθώς και 400 Σύροι αντάρτες σύμμαχοι της Τουρκίας.

Ο τουρκικός στρατός, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι στις τάξεις του έχουν σκοτωθεί 46 στρατιώτες και 225 έχουν τραυματισθεί.

Από χθες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου φωτογραφίες και βίντεο από τους βανδαλισμούς και το πλιάτσικο στην πόλη των Τούρκων και των συμμάχων τους, του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», στον οποίον έχουν προσχωρήσει διάφορες σουνιτικές ισλαμιστικές ομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα