Ε3: Ανησυχία για τις ανακοινώσεις του Ιραν για εμπλουτισμό ουρανίου 60%

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (E3) σημειώνουν με σοβαρή ανησυχία την ανακοίνωση του Ιράν ότι θα ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου έως και 60% με τη χρήση προηγμένων φυγοκεντρωτών, όπως το Ιράν ανακοίνωσε στον ΔΟΑΕ στις 13 Απριλίου.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσαν οι τρεις κυβερνήσεις, πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη, καθώς η παραγωγή ουρανίου με υψηλή περιεκτικότητα αποτελεί σημαντικό βήμα στην παραγωγή πυρηνικού όπλου.

Οι Ε3 σημειώνουν ότι το Ιράν

δεν έχει αξιόπιστη πολιτική ανάγκη για εμπλουτισμό σε αυτό το επίπεδο. Εκφράζουν επίσης την ανησυχία μας για την είδηση ότι το Ιράν σχεδιάζει να εγκαταστήσει 1000 επιπλέον φυγοκεντρικές συσκευές στο Natanz, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά την ικανότητα εμπλουτισμού του Ιράν.

"Οι ανακοινώσεις του Ιράν είναι ιδιαίτερα λυπηρές δεδομένου ότι έρχονται σε μια στιγμή που όλοι οι συμμετέχοντες στη JCPoA και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει ουσιαστικές συζητήσεις, με στόχο την εξεύρεση ταχείας διπλωματικής λύσης για την αναζωογόνηση και την αποκατάσταση της JCPoA", αναφέρουν.

"Η πρόσφατη επικίνδυνη ανακοίνωση του Ιράν έρχεται σε αντίθεση με το εποικοδομητικό πνεύμα και την καλή πίστη αυτών των συζητήσεων. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων, απορρίπτουμε όλα μέτρα κλιμάκωσης από οποιονδήποτε παράγοντα και καλούμε το Ιράν να μην περιπλέξει περαιτέρω τη διπλωματική διαδικασία".

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα