Δυτικός Τύπος: Κατά πόσον η Ευρώπη μπορεί να αναδειχθεί τρίτος πόλος

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας επιμένει στην ανάγκη να καταστεί η Ευρώπη μια ανεξάρτητη δύναμη και ένας τρίτος πόλος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ο γαλλικός Τύπος, ο οποίος όπως και τα υπόλοιπα διεθνή μέσα ενημέρωσης εξακολουθεί να εστιάζει στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις που αφορούν την Κίνα.

Για τον γερμανικό Τύπο οι εξελίξεις στα περίχωρα της Ταϊβάν είναι ανησυχητικές καθώς εκτιμά ότι η Κίνα μπορεί να είναι πλέον σε θέση να εξαπολύσει

επίθεση στην Ταϊβάν από τα ανατολικά. Σε αυτή την περίπτωση η ικανότητα του δημοκρατικού νησιού να διατηρήσει την στρατιωτική του ισχύ θα απειληθεί.

Κάνοντας αναφορά σε νέο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών, ο ιαπωνικός Τύπος προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι υφιστάμενες αντιπαραθέσεις στο διεθνές σκηνικό ενδέχεται να κλιμακωθούν και να δημιουργήσουν ένα δυσλειτουργικό διεθνές πλαίσιο.

Να αναδειχθεί η Ευρώπη ως τρίτος πόλος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

«Γιατί η Ινδία, εχθρός της Κίνας, δεν θα γίνει σύμμαχος των ΗΠΑ» είναι ο τίτλος της ανάλυσης του Tom O'Connor που δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου στο αμερικανικό περιοδικό «Newsweek». Στην ανάλυση ξεχώρισαν τα εξής: «Εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των γειτονικών ασιατικών δυνάμεων που φιλοξενούν τους δύο μεγαλύτερους πληθυσμούς στον κόσμο, η Ινδία έχει έρθει πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα κράτη που είναι προσκείμενα στη Δύση, ενώ γίνεται όλο και πιο επιφυλακτική απέναντι στην ανερχόμενη Κίνα. Αλλά ακόμη και καθώς το Νέο Δελχί κάνει πρωτοφανή βήματα προς την κατεύθυνση της σύσφιξης των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, φαίνεται να υπάρχει μικρή πιθανότητα το παραδοσιακά αδέσμευτο έθνος να συνάψει μια οποιαδήποτε επίσημη αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ. (Την ίδια ώρα) Η Ινδία σίγουρα δεν τείνει να κινηθεί προς οποιοδήποτε είδος ανάσχεσης της Κίνας. Τείνουμε περισσότερο προς κάποιο είδος στρατηγικής έναντι της Κίνας με σκοπό την μείωση του κινδύνου». Στο άρθρο επισημάνθηκαν επίσης τα εξής: «Το χάσμα ισχύος μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας, είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στη σημερινή σύγκλιση των δεσμών ΗΠΑ-Ινδίας. Αλλά οι θέσεις της Ινδίας καθοδηγούνται κυρίως από το μέγεθος και τα συμφέροντά της».

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Διαρροές από το Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ μετά τους ισχυρισμούς ότι η Ουάσιγκτον κατασκοπεύει βασικούς της συμμάχους επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τους μεταξύ τους δεσμούς» που δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου 2023 στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» αναφέρθηκαν τα εξής: «Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επανορθώσουν τις σχέσεις τους με βασικούς συμμάχους μετά τη διαρροή εγγράφων του Πενταγώνου που δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον κατασκοπεύει φιλικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ. Μία από τις τελευταίες διαρροές υποστηρίζει ότι η Αίγυπτος σχεδίαζε να προμηθεύσει κρυφά τη Ρωσία με πυραύλους και άλλα πυρομαχικά. Τα ανεπιβεβαίωτα έγγραφα που αφορούν τη Νότια Κορέα υποστηρίζουν ότι η Σεούλ ανησυχεί ότι βλήματα πυροβολικού που προορίζονταν για τις ΗΠΑ θα μπορούσαν τελικά να βρεθούν στην Ουκρανία. Η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία όπλα της Νότιας Κορέας θα ήταν βαθιά προβληματική για τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ, καθώς θα παραβίαζε τη μακροχρόνια πολιτική της χώρας να μην εξάγει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο. Ένα (άλλο) έγγραφο, το οποίο χαρακτηρίζεται άκρως απόρρητο αναφέρει ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ ενθάρρυνε τους αξιωματικούς της να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις που γίνονται ενάντια στα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης να αποδυναμώσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ένα άλλο έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς πώς τα σοβιετικής εποχής συστήματα αεράμυνας S-300 της Ουκρανίας θα εξαντλούνταν μέχρι τις 2 Μαΐου με βάση τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης».

Το γαλλικό δίκτυο «RFI» στις 11 Απριλίου φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του το δημοσίευμα με τίτλο «Γαλλία-Ολλανδία: Επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν μετά από αμφιλεγόμενες δηλώσεις για την Ευρώπη», στο οποίο ξεχώρισαν τα εξής: «Ο Εμμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Άμστερνταμ το πρωί της Τρίτης. Η διήμερη αυτή επίσκεψη είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ένας Γάλλος πρόεδρος εδώ και είκοσι τρία χρόνια. Στο Άμστερνταμ, ο Μακρόν πρόκειται να μιλήσει για την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η εν λόγω επίσκεψη έρχεται σε μια (δύσκολη) στιγμή για τον Μακρόν ο οποίος δέχεται πυρά για τις δηλώσεις που έκανε στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Μακρόν στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταστεί η Ευρώπη μια ανεξάρτητη δύναμη και ένας τρίτος πόλος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Αυτή η φράση η οποία ερμηνεύτηκε ως αποστασιοποίηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ειπώθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο ενώ αναφερόταν στο ευαίσθητο θέμα της Ταϊβάν. Το Μέγαρο των Ηλυσίων προσπαθεί να μετριάσει τις εντυπώσεις και δηλώνει ότι δεν υπάρχουν "ίσες αποστάσεις" μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχός μας". Όσον αφορά την Κίνα, το Ελιζέ την περιγράφει ως "εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο"».

«Πόσο πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος για τα πολεμικά παιχνίδια της Κίνας;» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος William Yang που δημοσιεύτηκε από το γερμανικό δίκτυο «DW» στις 10 Απριλίου. Στο δημοσίευμα ξεχώρισαν τα εξής: «Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο, η Κίνα ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση γύρω από την Ταϊβάν. Σε μια σαφή επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, δεκάδες κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη μέση γραμμή του Πορθμού της Ταϊβάν, ενώ κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν "προσομοίωση κοινών χτυπημάτων ακριβείας" εναντίον βασικών στόχων στο νησί της Ταϊβάν και στα γύρω ύδατα. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των τοπικών εμπειρογνωμόνων ότι η Κίνα μπορεί να είναι πλέον σε θέση να εξαπολύσει επίθεση στην Ταϊβάν από τα ανατολικά. Σε αυτή την περίπτωση η ικανότητα του δημοκρατικού νησιού να διατηρήσει την στρατιωτική του ισχύ θα απειληθεί. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η PLA με τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε διάφορα σημεία του Πορθμού της Ταϊβάν θέλει να δείξει ότι έχει τη δύναμη πυρός για να καταστρέψει βασικούς στόχους. Εκτός από την προσπάθεια να αποθαρρύνει την Ταϊπέι και την Ουάσινγκτον από το να πραγματοποιήσουν περισσότερες επαφές υψηλού επιπέδου στο μέλλον, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα προσπαθεί να επιδείξει τα διάφορα είδη ενεργειών που μπορεί να λάβει εναντίον της Ταϊβάν».

Ο ασιατικός Τύπος

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων «Kyoto» στις 11 Απριλίου δημοσίευσε την είδηση με τίτλο «Η Ιαπωνία αποκαλεί τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία σύμβολο του τέλους της μεταψυχροπολεμικής εποχής». Στο δημοσίευμα αναφέρθηκαν τα εξής: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει γίνει "σύμβολο" του τέλους της μεταψυχροπολεμικής εποχής, αναγκάζοντας τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει ένα "ιστορικό σημείο καμπής", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας στην ετήσια έκθεση πολιτικής που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Στο διπλωματικό εγχειρίδιο του 2023, η Ιαπωνία τηρεί μια πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας, η οποία έχει ενισχύσει τις θαλάσσιες στρατιωτικές δραστηριότητές της στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Για πρώτη φορά, (η Ιαπωνία) δεσμεύτηκε στην έκθεση να εμβαθύνει τη συνεργασία με τα κράτη του "Παγκόσμιου Νότου". Η έκθεση ανέφερε ότι "η τάση της διεθνούς συνεργασίας" έχει αποδυναμωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά το γεγονός ότι  αυτή είχε ενισχυθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989. Ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη τώρα για την αντιμετώπιση των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και άλλων παγκόσμιων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής. Η Ιαπωνία προειδοποιεί ότι οι διπλωματικές εντάσεις και αντιπαραθέσεις σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να κλιμακωθούν και να δημιουργήσουν ένα δυσλειτουργικό διεθνές πλαίσιο».

Σε δημοσίευμα του Πρακτορείου Ειδήσεων της Νότιας Κορέας «Yonhap» με τίτλο «Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης λέει ότι οι υποτιθέμενες υποκλοπές των ΗΠΑ, αν αληθεύουν, είναι "απογοητευτικές"» που δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου αναφέρθηκαν τα εξής: «Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Lee Jae-myung δήλωσε την Τρίτη ότι οι πρόσφατοι ισχυρισμοί για υποκλοπές των Ηνωμένων Πολιτειών στο προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας θα ήταν "πολύ απογοητευτικοί" αν αληθεύουν. Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Δημοκρατικό Κόμμα) αναφέρθηκε στη διαρροή υποτιθέμενων εγγράφων του Πενταγώνου με πληροφορίες ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν προεδρικούς αξιωματούχους της Νότιας Κορέας που συζητούσαν αν θα παράσχουν οπλική υποστήριξη στην Ουκρανία. "Αν είναι αλήθεια, θα είναι μια πολύ απογοητευτική κατάσταση που θα βλάψει τη συμμαχία Νότιας Κορέας-ΗΠΑ που βασίζεται στην εμπιστοσύνη", είπε. "Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αλλά να πρόκειται για πλαστά έγγραφα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας", πρόσθεσε. Ο Lee συνέχισε λέγοντας ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να διερευνήσει τα γεγονότα γύρω από τους ισχυρισμούς περί υποκλοπών σε επίπεδο Εθνοσυνέλευσης και ότι αν διαπιστωθεί ότι είναι αληθινές, θα απαιτήσει μια απολογία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και την λήψη μέτρων από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για την αποτροπή των υποκλοπών».

«Η εμπλοκή των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση είναι απεχθής» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου γνώμης της αγγλόφωνης κινεζικής εφημερίδας «People's Daily» που δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου. Στο άρθρο αναφέρθηκαν τα εξής: «Ένας μικρός αριθμός εγγράφων του Πενταγώνου σχετικά με τη στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με την ένδειξη "άκρως απόρρητο", αναρτήθηκαν στο Twitter και το Telegram την Τετάρτη. Έκτοτε, δημοσιογράφοι, ερευνητές και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψαν πρόσθετα διαβαθμισμένα έγγραφα. Αλλά δεν είναι η διαρροή που αποτελεί την πιο εκπληκτική πτυχή σχετικά με τα απόρρητα έγγραφα, αλλά το πόσο βαθιά εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες στη σύγκρουση και πόσα κάνουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έδωσε στην Ουάσιγκτον μια αχτίδα ελπίδας ότι μπορεί να μετατρέψει τη στρατιωτική σύγκρουση σε παρατεταμένο πόλεμο και να διαιρέσει έτσι τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα: αυτό που υποστηρίζει την Ουκρανία και αυτό που υποστηρίζει τη Ρωσία. Πίσω από τη ρητορική της "υποστήριξης της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας" κρύβεται η γεωπολιτική σκέψη των ΗΠΑ να χωρίσουν τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό εξηγεί γιατί η Ουάσιγκτον δεν έχει καταβάλει καμία απολύτως προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο πλευρών και έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης.

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος

«Ο Ζελένσκι αποφάσισε να διαμελίσει την Ουκρανία. Οι εκκαθαριστές έχουν ήδη φτάσει στο σημείο», είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης της Viktoria Nikiforova που δημοσιεύτηκε στις 12 Απριλίου από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria». Στο άρθρο της, η κ. Nikiforova αναφέρει τα εξής: «Η εξήγηση που δίνει ο Ζελένσκι για να δικαιολογήσει την ιδέα του για την "κατάργηση των συνόρων" μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας είναι ξεκαρδιστική. Ξαφνικά αποδεικνύεται ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει για τα όπλα που παρέχουν οι Αμερικανοί και δεν του έχει μείνει τίποτα για να τα πληρώσει - η οικονομία έχει σχεδόν καταρρεύσει. Και έτσι ο Ζελένσκι ζητά από τις πολωνικές επιχειρήσεις να τον βοηθήσουν να πληρώσει τους Αμερικανούς, και γι' αυτό προτείνει να μπουν στην Ουκρανία και να πάρουν κυριολεκτικά ό,τι τους αρέσει. Η ιδέα της δημιουργίας μιας νέας Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας υποστηρίζεται ολόψυχα στο Λονδίνο. Με την αποχώρησή της από την ΕΕ, η Βρετανία έχασε την επιρροή της στον Παλαιό Κόσμο. Το όνειρο μιας Κοινοπολιτείας υπό πολωνικό έλεγχο είναι το όνειρο ενός αγγλικού προτεκτοράτου στην ηπειρωτική Ευρώπη. Εκτός από τη Δυτική Ουκρανία, την Πολωνία, τη Μολδαβία, τις χώρες της Βαλτικής, θέλουν να συμπεριλάβουν και τη Λευκορωσία. Ένα πολωνο-ουκρανικό φυτώριο εγκληματικότητας και αστάθειας θα δημιουργούσε τέτοιο πονοκέφαλο για όλη την Ευρώπη που ο Παλαιός Κόσμος δεν θα είχε τη δύναμη να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε παρέμβαση με τίτλο «Μπορεί η Ρωσία να αντέξει οικονομικά να δεσμευτεί σε έναν πολυετή πόλεμο;» που ήταν δημοσιευμένο στις 13 Απριλίου στην αγγλόφωνη ουκρανική ιστοσελίδα «KyivIndependent», η Katie Marie Davies σημείωσε τα εξής: «Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδίαζαν να σαρώσουν το Κίεβο μέσα σε λίγες ημέρες. Περισσότερο από 13 μήνες αργότερα, οι άμυνες της Ουκρανίας εξακολουθούν να είναι σταθερές. Αλλά οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τώρα μια διαφορετική απειλή - το Κρεμλίνο φαίνεται να προσπαθεί να μετατρέψει την αποτυχημένη εισβολή πλήρους κλίμακας σε έναν πολυετή πόλεμο. Ο Πούτιν έχει να κερδίσει πολλά σε πολιτικό επίπεδο από τη μακροπρόθεσμη συνέχιση της εισβολής. Έχει επίσης να χάσει πολλά αν ο πόλεμος δεν τελειώσει υπέρ του. Η διακηρυγμένη προσάρτηση στις 30 Σεπτεμβρίου τεσσάρων ουκρανικών περιοχών - των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, καθώς και της κατεχόμενης Κριμαίας το 2014 - αφήνει στη Ρωσία και στον ηγέτη της ελάχιστα περιθώρια ελιγμών. Η απόφαση του Κρεμλίνου να ανακοινώσει μια "μερική κινητοποίηση" είναι άλλο ένα σημάδι ότι η Μόσχα είναι προσηλωμένη σε έναν μακροπρόθεσμο πόλεμο». Στο άρθρο αναφέρθηκαν επίσης τα εξής: «Μια σημαντική πτώση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου ή μεγαλύτερη πολιτική πίεση στην Ινδία ή την Κίνα να διακόψουν τους δεσμούς τους με τις ρωσικές επιχειρήσεις, είναι δύο πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν προβλήματα για τη ρωσική οικονομία. Διαφορετικά, οι συνθήκες διαβίωσης είναι απίθανο να αλλάξουν σε τέτοιο δραστικό επίπεδο ώστε να προκαλέσουν πραγματική αναταραχή από τις μάζες ή τις επιχειρηματικές ελίτ της Ρωσίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
ευρωπη, τυπος, εν λόγω, γαλλια, ισχύ, ηπα, guardian, αιγυπτος, ρωσία, κορεα, διαδηλωσεις, μαΐου, william, ιαπωνια, lee, twitter, επιρροή, πετρελαιο, εθνος, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, πολεμικα παιχνιδια, χωρες, ρωσία, ηγετης, ηπα, θεμα, ινδια, ισραηλ, κινα, λονδινο, νησι, οικονομια, ολλανδια, ονειρο, ουκρανια, παιχνιδια, πιεση, πλαισιο, σημερινη, αεροπλανο, αρθρο, αμστερνταμ, αχτιδα, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δυναμη, δηλωσεις, δικτυο, δυτικη, εγγραφα, εγγραφο, εγχειριδιο, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, εν λόγω, εξελιξη, επιρροή, ερχεται, εφημεριδα, εχθρος, ζητα, ιδεα, ιδια, ειδος, εικοσι, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κιεβο, κομμα, ληψη, μαΐου, μηνες, μειωση, μολδαβια, μοσχα, ουασιγκτον, πλοια, πολωνια, πουτιν, προβληματα, πρωι, ρητορικη, σεουλ, σιγουρα, σχεδια, ταση, τρια, τριτη, τιτλος, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φυτωριο, φορα, χασμα, βηματα, ειδη, υπουργειο, εισβολη, κρυφα, lee, μεινει, πληροφοριες, ουασινγκτον, θεσεις, william, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα