Δύσβατο 2020

Το 2020 έχει ξεπεράσει ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, με την Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίζει ακόμα μια «δίσεκτη» χρονιά στα εξήντα χρόνια από την ίδρυσή της. Η χρονιά θα μείνει χαραγμένη στο παγκόσμιο ως η χρονιά της πανδημίας του κορωνοϊού, με την κυπριακή οικονομία να περνά μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της.

Η παρούσα κρίση, που είναι η τέταρτη σε χρονική σειρά, αλλά και σε ένταση, στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ανακόψει την οικονομική μεγέθυνση πέντε συνεχόμενων ετών, με ύφεση που θα φτάσει, σύμφωνα με το ΔΝΤ,

το 6,2% του ΑΕΠ. Οι τρεις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις αποτελούν αδιαμφισβήτητα σημεία αναφοράς της ιστορικής μας πορείας, με πιο πρόσφατη την οικονομική κρίση του 2013, με πτώση του ΑΕΠ γύρω στο 7,4%, το κλείσιμο μίας εκ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, το «κούρεμα» καταθέσεων και τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις που ακολούθησαν. Οι διακοινοτικές ταραχές του 1963-64 επέφεραν πτώση του ΑΕΠ γύρω στο 8,3%, χάραξαν την πρώτη «πράσινη γραμμή» στην πρωτεύουσα και αποτέλεσαν το πρελούδιο για την επόμενη κρίση. Η εισβολή του 1974 είχε τις δυσμενέστερες επιπτώσεις από τις υπόλοιπες κρίσεις, με την δολοφονία χιλιάδων συμπατριωτών μας, τον εκτοπισμό του ενός τρίτου του πληθυσμού, την απώλεια περίπου 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πτώση κατά 23% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και κυριότερα με ένα δυσβάσταχτο αποτύπωμα, που ακόμα κυριαρχεί στην μνήμη μας.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today που κυκλοφορεί αύριο με την εφημερίδα «Σημερινή».

Διαβάστε ακόμη: 

«Κόκκινα δάνεια» - O εφιάλτης της Κύπρου

Η «κάνουλα» του δανεισμού
 

Keywords
Τυχαία Θέματα