Δυστυχώς... δεν είναι εκπαιδευτική η ανάγκη διορισμών

Πιστεύω πως ότι η όλη προσπάθεια και η εμμονή για εφαρμογή ‘’νέου’’ σχεδίου διορισμών από το Υπουργείο Παιδείας είναι εντελώς λανθασμένη κίνηση. Το συγκεκριμένο σχέδιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου και το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι εντάσεις και σύγκρουση χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για την Παιδεία.

Το συγκεκριμένο
σχέδιο άρχισε εδώ και καιρό να προβάλλεται ωραιοποιημένα στην κοινή γνώμη από το Υπουργείο Παιδείας, καλλιεργείται και υποβάλλεται σχεδόν καθημερινά ως προσπάθεια εκσυγχρονισμού για να διορίζονται οι καλύτεροι στην εκπαίδευση!!! Καλύτεροι από ποιούς κ. Υπουργέ της Παιδείας; Από τους 1500 περίπου συναδέλφους συμβασιούχους και αντικαταστάτες που εργοδοτούνται και επιμορφώνονται σε συστηματική βάση τα τελευταία 3 με 8 χρόνια στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, συναδέλφους οι οποίοι αποφοίτησαν το 2005 - 2008 με βαθμό άριστα και πολύ καλά στο πτυχίο τους και στην συντριπτική πλειοψηφία τους κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους;

Ποια αλήθεια είναι η καινοτομία που προσπαθεί να επιβάλει το Υπουργείο Παιδείας; Να φύγουν ή να κινδυνεύουν να απολυθούν οι πιο πάνω συνάδελφοι για να μπουν κάποιοι άλλοι ένα, δύο, τρία χρόνια νεότεροί τους ;

Με ποια λογική και ποιό επιχείρημα; Οι διορισμοί στην Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, δυστυχώς, θα είναι ελάχιστοι στα επόμενα δέκα χρόνια. Συνεπώς το μόνο που θα προκαλέσει το συγκεκριμένο σχέδιο είναι κι άλλους ανέργους και θα απωθήσει επίσης τους άριστους, οι οποίοι θα αποφεύγουν να μπουν σε τέτοιες επίπονες διαδικασίες για ελάχιστες ελπίδες εξασφάλισης θέσης στην εκπαίδευση.

Άρα για ποιο ακριβώς λόγο γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος και το κατ’ επείγον για τέτοια λανθασμένη και ατεκμηρίωτη επιστημονικά αλλαγή; Μήπως για να πουλάνε κάποιοι ψεύτικες ελπίδες στους νέους μας, ώστε να συνεχίζουν να παράγουν τα Πανεπιστήμια δάσκαλους και νηπιαγωγούς που θα έχουν απειροελάχιστες ελπίδες διορισμού τα επόμενα 10 χρόνια ;

Ή μήπως για να εξυπηρετηθούν τα οικονομικά συμφέροντα αυτών που θα παράγουν ανέργους και θα τους πουλούν μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικά για να αυξήσουν τις ελάχιστες ελπίδες διορισμού τους;

Η όλη επιχειρηματολογία του Υπουργείου Παιδείας και των κύκλων που στηρίζουν φανατικά αυτό το σχέδιο αποτελεί ένα μύθο και μια πλάνη τουλάχιστον όσον αφορά περισσότερο τη Δημοτική Εκπαίδευση.

Μέρος του όλου εγχειρήματος θεωρώ ότι αποτελεί επίσης και η προσπάθεια παρέμβασης της Κυβέρνησης και κάποιων Κομμάτων, σε ένα αξιοκρατικό σύστημα διορισμών που ίσχυε για τόσα χρόνια και απέτρεπε τις κομματικές παρεμβάσεις των διορισμών στην εκπαίδευση, στα πρότυπα των όσων απαράδεκτων κομματικών παρεμβάσεων συμβαίνουν με τις προσλήψεις και τους διορισμούς στην υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία και τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Το κυριότερο όμως ΄΄προσόν΄΄ όπως ανέφερα και πιο πάνω του δήθεν "νέου" σχεδίου, είναι το ότι περιέχει απαράδεκτες θέσεις και πρόνοιες όπως οι εξετάσεις οι οποίες εξυπηρετούν άλλες καταστάσεις και συμφέροντα που δεν έχουν καμία σχέση με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στο όνομα της οποίας προχωρούν να εφαρμόσουν τη δήθεν εκσυγχρονιστική αυτή πρόταση. Είναι ξεκάθαρο ότι μ αυτό το σχέδιο οι μόνοι που θα έχουν πραγματικό κέρδος και μάλιστα οικονομικό, είναι τα ιδιωτικά και Κρατικά πανεπιστήμια και οι καθηγητές που εργοδοτούν, καθώς και τα ιδιωτικά φροντιστήρια και όχι η Παιδεία και οι μαθητές μας.

Όσον αφορά δε τη δημοτική εκπαίδευση, επιμένω πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που δεν υπάρχουν καθόλου νέοι διορισμοί και που οι συνάδελφοι μας συμβασιούχοι και αντικαταστάτες είναι ηλικίας 28-32 ετών στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν υπάρχει καμία εντελώς αναγκαιότητα για εφαρμογή ενός οποιουδήποτε νέου σχεδίου διορισμών. Το μόνο που θα δημιουργηθεί με την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, είναι αδικίες και ανισότητα ανάμεσα στους νεαρούς συναδέλφους που ήδη εργάζονται, επιμορφώνονται και προσφέρουν στην Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση εδώ και χρόνια και την πιθανή απόλυσή τους!!!!

Συνεπώς οι δηλώσεις από μέρους του Υπουργού Παιδείας ότι θα πρέπει να σταματήσει ο διορισμός ανθρώπων στην εκπαίδευση μερικά μόνο χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή τους, μπορεί να είναι ορθή, αλλά δεν αφορά σε καμιά περίπτωση τη δημοτική εκπαίδευση και τον κατάλογο διοριστέων δημοτικής, προδημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης!!!

Εάν λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας θέλει να διορθώσει πιθανές στρεβλώσεις και προβλήματα στους καταλόγους διοριστέων στη Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση, ας επικεντρωθεί στις συγκεκριμένες βαθμίδες χωρίς να αδικεί και πάλι συγκεκριμένες ομάδες συναδέλφων με το απαράδεκτο σχέδιο που έχει καταθέσει. Ας προχωρήσει σε διαφοροποίηση του καταρτισμού των καταλόγων διοριστέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, αφού συμφωνήσει βέβαια πρώτα με τις επηρεαζόμενες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις.

Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά πως με τη συγκεκριμένη πρόταση, δεν εξαιρείται κανένας συμβασιούχος και αντικαταστάτης συνάδελφος όση προϋπηρεσία κι αν έχει!!!! Αυτό κατά την άποψη μου αποτελεί έγκλημα σε βάρος των σχεδόν 2500 περίπου συμβασιούχων και αντικαταστατών συναδέλφων που εργάζονται σήμερα και προσφέρουν στην εκπαίδευση εδώ και χρόνια. Πιστεύω πως εάν η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Παιδείας επιμείνει στο συγκεκριμένο θέμα, το μόνο που θα καταφέρει είναι να προκαλέσει αχρείαστο χάος και αναστάτωση στον χώρο της Παιδείας. Οι όποιες υποσχέσεις για μονιμοποιήσεις συναδέλφων πριν την εφαρμογή του νέου σχεδίου διορισμών από πλευράς Υπουργείου, ως γενναιόδωρο δήθεν αντάλλαγμα για την αποδοχή του, αποτελούν απλά την υποχρέωσή του για την κάλυψη των κενών θέσεων που ήδη υπάρχουν και σκόπιμα δεν παραχωρήθηκαν.

Ως Α.Κί.ΔΑ επαναλαμβάνουμε πως το εν λόγω σχέδιο θα πρέπει να απορριφθεί άμεσα από την ΠΟΕΔ ως απαράδεκτο. Τονίζουμε ξανά πως οποιαδήποτε προσπάθεια για μονομερή επιβολή του από μέρους της Επίσημης Πλευράς, θα πρέπει να προκαλέσει την άμεση λήψη απεργιακών και άλλων δυναμικών μέτρων από όλες τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, που δυστυχώς αναπόφευκτα θα προκαλέσουν δυσάρεστες συνέπειες για όλο το οικοδόμημα της εκπαίδευσης.

O Χάρης Χαραλαμπους είναι Πρόεδρος Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων (Α.Κί.ΔΑ)

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του SigmaLive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα