Δύσκολες εξισώσεις θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα

Δύσκολες εξισώσεις θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Κύπρου.

Εκείνο που γίνεται αντιληπτό, είναι ότι υπάρχουν δύο εν δυνάμει δύσκολες εξισώσεις, οι οποίες διαμορφώνουν ένα σκηνικό κινδύνων στο τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκτασιν για το σύνολο της κυπριακής οικονομίας.

Η πρώτη αφορά στο φλέγον θέμα της παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων στην Ελληνική Τράπεζα, καθώς πρακτικά το κράτος εγγυάται μέρος των δανείων,

που αποκτά η Ελληνική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα:

- Εξυπηρετούμενα δάνεια: €2,1 δισ.

- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: €0,5 δισ.

Το εν λόγω θέμα αφορά μέρος της συμφωνίας με την Ελληνική κι ως εκ τούτου, εάν δεν εγκριθεί από τη Βουλή τη μεθεπόμενη Παρασκευή τότε η συμφωνία παύει να υπάρχει. ,

Περιθώριο για νέα διαπραγμάτευση δεν υπάρχει, αφού όπως έλεγε και χθες στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η κλεψύδρα του χρόνου βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαϊκών Θεσμών.

Όσον αφορά στο γιατί παραχωρήθηκαν οι εγγυήσεις, αν το κράτος δεν παραχωρούσε στην Ελληνική το Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων θα έπρεπε να δώσει σημαντικές εκπτώσεις στις αξίες των "καλών" δανείων, ως αντίβαρο για τον επενδυτικό κίνδυνο, τον οποίο αναλαμβάνει η Τράπεζα.

Ουσιαστικά το κράτος θα έπρεπε να εκδώσει ακόμη ένα ομόλογο προς την Ελληνική ύψους 1,5 δισ. το οποίο θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος κατά 8,5%.

Με αυτό το σχέδιο οι εγγυήσεις των €2,6 δισ. δεν προσμετρούν στο δημόσιο χρέος, ενώ οι μη αναμενόμενες ζημιές σε βάθος 12 ετών, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 155 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στον κίνδυνο εκκαθάρισης τον οποίο εγείρει η Κεντρική Τράπεζα, πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο το οποίο θα ξυπνήσει μνήμες 2013.

Οι ανασφάλιστες καταθέσεις του 1,5 δισ. στον Συνεργατισμό τίθενται εν κινδύνω και ταυτόχρονα θα έχουμε το κράτος να πρέπει να πληρώσει τις ασφαλισμένες καταθέσεις, τις οποίες δεν μπορεί να καλύψει ο Συνεργατισμός.

Σε περίπτωση εκκαθάρισης διορίζεται εκκαθαριστής, ο οποίος πουλάει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας για να πληρωθούν οι ασφαλισμένες καταθέσεις.

Το ενδεχόμενο υπογραφής νέου μνημονίου σε τέτοια περίπτωση είναι ορατό..

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα αποτελεί η ανάγκη ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου, καθώς υπήρξε σχετική αναφορά του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, η οποία προκαλεί αίσθηση.

Πηγές από οικονομικούς και τραπεζικούς κύκλους θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό το κυβερνητικό πακέτο να περάσει από τη Βουλή πριν από το κλείσιμό της για τις θερινές διακοπές γιατί:

- Αποφεύγεται ο κίνδυνος νέων προκλήσεων για την κεφαλαιακή επάρκεια των κυπριακών τραπεζών.

- Αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

- Επιταχύνεται η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Το Κράτος μεγιστοποιεί τις εισπράξεις του από τη διαχείριση των ΜΕΔ στον Φορέα.

- Μειώνεται το καθαρό κόστος, που επωμίζεται ο φορολογούμενος από τα μέτρα στήριξης της Συνεργατικής.

Εξάλλου, η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου αποτελεί και απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού αποτελεί δέσμευση των κυπριακών Αρχών για την έγκριση από μέρους της των μέτρων εκκαθάρισης του Συνεργατισμού.

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί πηγή ανησυχιών στους οικονομικούς κύκλους, επειδή ήταν ένας από τους λόγους, που επικαλέστηκε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για τον μηδενισμό της αξίας των εξασφαλίσεων στον Συνεργατισμό.

Οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν ενώ δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή ότι εάν δεν ψηφιστούν οι αλλαγές σύντομα θα βρίσκονται στη Βουλή και θα συζητούν για τον κλονισμό μιας άλλης τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα