Δύσκολα θα πάνε και οι «5» μαζί

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΗΚΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Είναι δεδομένη η υποψηφιότητά μου, υποστηρίζει ο Γιώργος Λιλλήκας. Σχεδόν απίθανο να γίνει αποδεκτή η πρότασή του για κάλπες, ώστε οι υποψήφιοι του ενδιάμεσου χώρου να κριθούν από τον λαό

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΔΗΚΟ, καθώς θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει

το κόμμα στο ζήτημα των προεδρικών εκλογών. Παράλληλα θα υπάρξει συζήτηση για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε ο Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους κ. Σιζόπουλο, Λιλλήκα, Περδίκη και Θεοχάρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΗΚΟ απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, να υπάρξουν προκριματικές εκλογές με τη συμμετοχή όσων θέλουν να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Κορυφαίο στέλεχος του ΔΗΚΟ ανέφερε στη «Σημερινή» ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, καθώς έτσι μπορεί να ψηφίσει ακόμη και ο ψηφοφόρος του ΔΗΣΥ ποιος θα είναι ο εκλεκτός του ενδιάμεσου χώρου. «Εμείς τα ζήσαμε αυτά στο πετσί μας», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποίησε.

Πάντως οι Οικολόγοι, από την πλευρά τους, δεν την απορρίπτουν, με τον κ. Περδίκη να δηλώνει στο Sigmalive ότι «Έχουμε συζητήσει την εισήγηση αυτή στην Πολιτική Επιτροπή και την έχουμε εγκρίνει. Άλλωστε κάτι παρόμοιο είχαμε προτείνει το 2012 όταν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι θα συνεργάζονταν τότε».

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς σχετικά με τις διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο για τις Προεδρικές Εκλογές, ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν υπάρχει κανένα νεότερο από την πλευρά του. «Δεν ξέρω αν γίνονται άλλες διαβουλεύσεις με άλλους, αλλά με τη Συμμαχία Πολιτών δεν υπήρξε καμία κίνηση και καμία ενημέρωση», είπε.

Ερωτηθείς, αν ο ίδιος θα προβεί σε οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για την επιλογή ενός κοινού υποψηφίου, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως όπως είχε γράψει και στην τελευταία επιστολή προς τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, εκείνη ήταν η ύστατη προσπάθεια.

«Νομίζω ότι μια συνεργασία για να ευοδωθεί απαιτεί να υπάρχει καλή βούληση και πραγματική και ειλικρινής διάθεση. Δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί σε τίποτε να δώσουμε συνέχεια σε ένα δημόσιο διάλογο, ο οποίος αποδεικνύεται άκαρπος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση, αν η δική του υποψηφιότητα θεωρείται δεδομένη, ο κ. Λιλλήκας απάντησε θετικά, λέγοντας πως η απόφαση της Ανώτατης Συγκλήτου δεν ήταν υπό την αίρεση της στήριξης από οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών έχει θέσει δύο κριτήρια για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ενδιάμεσου χώρου στις Προεδρικές:

· Το κριτήριο της καταλληλόλητας, που είναι εύκολο να εξεταστεί με αντικειμενικότητα βάσει του βιογραφικού του κάθε υποψηφίου.

· Το κριτήριο της εκλεξιμότητας, που θεωρεί ότι παρότι υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα, εντούτοις υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το ποια υποψηφιότητα διαθέτει την αναγκαία πολυσυλλεκτικότητα, η οποία διασφαλίζει όχι απλά την επιτυχία στον πρώτο γύρο, αλλά κυρίως (γιατί αυτό είναι το κρίσιμο) την επιτυχία στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ζυμώσεις για συνάντηση των «5»
Η διάθεση υπάρχει σε όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ώστε να υπάρξει μια συνάντηση των πέντε ηγετών, χωρίς πάντως ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Το βέβαιο είναι ότι μια πιθανή συνάντηση μπορεί να γίνει μετά τις 8 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα επιστρέψει στη Κύπρο η Ελένη Θεοχάρους από τις υποχρεώσεις της στην Ευρωβουλή. Πληροφορίες από τη Συμμαχία Πολιτών αναφέρουν ότι ο κ. Λιλλήκας δεν έχει πρόβλημα η συνάντηση να γίνει στις 9 Απριλίου.

Το κλίμα πάντως που βγαίνει από ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη είναι ότι η πλάστιγγα δεν γέρνει προς μια πιθανή υποστήριξη της υποψηφιότητας Λιλλήκα.

Την ίδια ώρα, οι Οικολόγοι με βάση τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος σε συνέντευξή του στο Sigmalive για το ζήτημα με τον υποψήφιο, είπε ότι «έχουμε την εισήγηση να μην είναι ένας από τους Αρχηγούς, γιατί θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου μας, που δεν είναι άλλος από το να στηρίξουν όλα τα κόμματα έναν υποψήφιο και να μη διαμελιστεί αυτό που ονομάζουμε ενδιάμεσος χώρος.

Αν οι Αρχηγοί που ενδιαφέρονται για την Προεδρία αποφασίσουν, σε μια ένδειξη υπέρβασης, αλτρουισμού και πατριωτισμού, να εξαιρέσουν τον εαυτό τους από την κούρσα των εκλογών, αυτό θα είναι ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης για δημιουργία κλίματος νίκης. Να ξεκαθαρίσω, ωστόσο, ότι αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για μας, είναι απλώς μια εισήγηση. Δεν σημαίνει ότι αν οι άλλοι διαφωνήσουν με την πρότασή μας, τότε δεν θα συνεργαστούμε μαζί τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα