Δύσκολα ανακόπτεται η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Δύσκολη είναι πλέον η ανακοπή της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, καθώς η διαδικασία πλέον προωθείται χωρίς το ελληνικό βέτο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Οι διαδικασίες ξεκίνησαν με το ΝΑΤΟ να ανάβει το "πράσινο φως" για τη χώρα, υπό την αίρεση της αλλαγής της συνταγματικής της ονομασίας, αλλά και της υλοποίησης όσων έχουν συμφωνηθεί

με την Ελλάδα, κάτι το οποίο ωστόσο περνάει μάλλον σε δεύτερη μοίρα, με τη σημασία του να υποβαθμίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια "ουσιαστική συνάντηση των 29 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ", όπου υπήρξαν συζητήσεις και διαφωνίες "αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε αποφάσεις που προωθούν αυτήν τη Συμμαχία και μας κάνουν πιο ισχυρούς", έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, μετά την πρώτη συνάντηση εργασίας των 29, κατά την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, μετά την υιοθέτηση της κοινής δήλωσης της Συμμαχίας.

"Στην ιστορία του ΝΑΤΟ, είχαμε πολλές διαφωνίες. Και μπορούμε να τις ξεπεράσουμε ξανά και ξανά. Επειδή στο τέλος της ημέρας όλοι συμφωνούμε ότι η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη είναι ασφαλέστερες μαζί.Το ΝΑΤΟ είναι καλό για την Ευρώπη. Και το ΝΑΤΟ είναι καλό για τη Βόρεια Αμερική", είπε ο Γενικός Γραμματέας.

"Έτσι σήμερα, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ, την ενίσχυση του ρόλου μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να μοιραστεί το βάρος της ασφάλειας μας πιο δίκαια", είπε ο Γενς Στόλτεμπεργκ. "Χαιρετίζω πραγματικά ότι πολλοί ηγέτες έχουν κάνει ανακοινώσεις σχετικά νέες συνεισφορές σε ένα ολόκληρο φάσμα αποστολών και πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ", συμπλήρωσε.

Προβληματισμός για τις δηλώσεις Χαν

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό κι ερωτήματα τόσο στην αντιπολίτευση στην Ελλάδα όσο και μέλη της Κυβέρνησης, από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την διεύρυνση Γιοχάνες Χανς σύμφωνα με τις οποίες τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης των ελληνοαλβανικών συνόρων, καθώς την προηγούμενη ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε συναντήσει τον Αλβανό ομόλογό του.

Στη συνέχεια ωστόσο, η εκπρόσωπος του Χαν σε διευκρινιστική δήλωση, τονίζοντας ότι ο Επίτροπος δεν ήθελε να αναφερθεί σε αλλαγή συνόρων, αλλά στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ.

Ένταση ΗΠΑ-Γερμανίας λόγω Ρωσίας

Όσον αφορά στην «επίθεση» την οποία δέχτηκε η Γερμανία από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία επί της ουσίας αφορά στις σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία, καθώς παρασκηνιακά οι Αμερικανοί θεωρούν ως απαράδεκτη την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Ρωσίας για τον αγωγό Nord Stream-2.

Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη δημιουργία συμμαχίας ανάμεσα σε Ρωσία και Γερμανία, η οποία απειλεί τις Βαλτικές χώρες μαζί με την Πολωνία. Το εν λόγω γεγονός στρέφει τη Ρωσία αφενός προς τον αγωγό Turkish Stream και ταυτόχρονα προσφέρει ένα "δώρο" στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά στον αγωγό EastMed.

Keywords
Τυχαία Θέματα