Δύο Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν τον διορισμό της Τζάκσον στο Αν. Δικαστήριο

H Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, υποψήφια για διορισμό δικαστής, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, εξασφάλισε χθες την υποστήριξη δύο ακόμη Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, καθώς ξεπέρασε ένα διαδικαστικό εμπόδιο, ώστε να γίνει η πρώτη Αφροαμερικανή που θα υπηρετήσει στο αναφερόμενο ανώτατο δικαστήριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Λίζα Μαρκόφσκι και Μιτ Ρόμνεϊ συντάχθηκαν με την Σούζαν Κόλινς δηλώνοντας ότι είναι πιθανό ότι θα ψηφίσουν

για την επικύρωση του ισόβιου διορισμού της 51 ετών Τζάκσον στην έδρα του δικαστηρίου, αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Οι ίδιοι υποστήριξαν επίσης, μία διαδικαστική ψήφο (53-47), προκειμένου ο διορισμός της Τζάκσον να συζητηθεί στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά την ισοψηφία (11-11) που καταγράφηκε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας όπου τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας από τους Ρεπουμπλικάνους, προκειμένου να εμποδιστεί η περαιτέρω επικύρωση του διορισμού της Τζάκσον.

Η Μαρκόφσκι και ο Ρόμνεϊ που δεν είναι μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στο διορισμό της Τζάκσον, καθώς στη Γερουσία άρχιζε η ψηφοφορία για την “απαγκίστρωση” του διορισμού από την αναφερόμενη επιτροπή και την προώθησή του στην ολομέλεια του σώματος. Η κοινή δημόσια υποστήριξή τους εκδηλώθηκε, μετά την κίνηση της Κόλινς την προηγούμενη εβδομάδα που έγινε η πρώτη γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων που ανακοίνωσε την υποστήριξή της στο διορισμό της Τζάκσον.

Η Τζάκσον αναμένεται ότι θα κερδίσει την υποστήριξη του συνόλου των 48 Δημοκρατικών γερουσιαστών, αλλά και δύο ανεξάρτητων, εξασφαλίζοντας πλειοψηφία στη Γερουσία, που έχει συνολικό αριθμό 100 γερουσιαστών.

Η επικύρωση του διορισμού της δεν θα αλλάξει την τρέχουσα πλειοψηφία (6-3) των συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, καθώς η ίδια θα λάβει τη θέση του προοδευτικού δικαστή Στίβεν Μπρέγιερ που συνταξιοδοτείται.

“Μετά από πολλαπλές και σοβαρές συζητήσεις με τη δικαστή Τζάκσον και τη προσεκτική εξέταση του φακέλου της και των πρόσφατων ακροάσεων, θα υποστηρίξω τον ιστορικό διορισμό της για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ” ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, η Μαρκόβσκι.

Οι τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εκδήλωσαν τον προβληματισμό τους σχετικά με την αυξανόμενη τήρηση κομματικής πειθαρχίας στη διαδικασία της επικύρωσης του διορισμού δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

“Παρά το γεγονός ότι δεν αναμένω ότι θα συμφωνώ με όλες τις αποφάσεις που ενδεχόμενα θα λάβει στο πλαίσιο του δικαστηρίου, πιστεύω ότι διαθέτει με το παραπάνω τις απαραίτητες προϋποθέσεις αριστείας και ακεραιότητας” δήλωσε ο Ρόμνεϊ.

Προηγούμενα, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είχε δηλώσει ότι “θα κινήσει τις διαδικασίες,” ώστε η τελική ψηφοφορία στη Γερουσία αργότερα μέσα στην εβδομάδα, να επικυρώσει τον διορισμό της Τζάκσον στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η ίδια, είναι σήμερα δικαστής σε ομοσπονδιακό εφετείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα