Δυο φίλοι έφτιαξαν ψηφιακό χάρτη με γεγονότα του 1821 - Μέσα και η Κύπρος

Την απλούστευση της μελέτης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επιδιώκουν δύο φίλοι, δημιουργώντας ένα χάρτη που απεικονίζει όλες τις τοποθεσίες και τις χρονολογίες των σημαντικότερων γεγονότων του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία.

 

Η προσπάθεια των Χρήστου Αγαθόπουλου και Χάρη Βαδιβούλη, φίλων και πρώην συμφοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάζει μάχες, συμφωνίες, διπλωματικό παρασκήνιο, αλληλουχία γεγονότων και καταστάσεων με ένα κλικ στον διαδικτυακό χάρτη «Ελληνική Επανάσταση 1821».

 

O χάρτης βασίζεται στην πλατφόρμα Google Maps.

 

«Πέρυσι,

με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, άρχισα να ψάχνω πληροφορίες για να τις προσθέσω στις σκονισμένες αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια που είχαν μείνει στο χρονοντούλαπο. Βρήκα λοιπόν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης και τα σημείωνα σε χαρτιά με χρονολογική σειρά. Ταυτόχρονα, εμπνεύστηκα από ένα κανάλι στο youtube που ασχολείται με σημαντικά ιστορικά πρόσωπα και στο τέλος κάθε βίντεο δείχνει σε χάρτη τα μέρη όπου έδρασαν και αποφάσισα να κάνω το ίδιο», δηλώνει ο δημιουργός του διαδικτυακού χάρτη Χρήστος Αγαθόπουλος.

 

Συνειδητοποιώντας τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έπρεπε να διαχειριστεί και να ταξινομήσει, ο Χρήστος Αγαθόπουλος στράφηκε στον φίλο του Χάρη Βαδιβούλη για να τον βοηθήσει με το εγχείρημα. 

 

«Μέσα από τον χάρτη είναι πολύ πιο εύκολο να βρει κάποιος τα γεγονότα, να καταλάβει πού διαδραματίστηκαν και υπό ποιες συνθήκες και όλο αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τις πληροφορίες που διαβάζει κάποιος σε ένα βιβλίο. Το ουσιαστικότερο όμως είναι πως μπορείς να δεις ότι έγινε κάποια μάχη ή υπογράφηκε κάποια συνθήκη σε μέρη που ζούμε σήμερα, που δείχνει ότι το παρελθόν είναι συνδεδεμένο με τον τωρινό κόσμο, δεν είναι κάτι που συνέβη και πέρασε», συμπληρώνει ο συνδημιουργός του χάρτη Χάρης Βαδιβούλης.

 

Οι νεαροί δημιουργοί λένε ότι υπάρχουν ήδη δάσκαλοι και καθηγητές οι οποίοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τον διαδικτυακό χάρτη για να διευκολύνουν τη διδασκαλία. Ο Χρήστος Αγαθόπουλος και ο Χάρης Βαδιβούλης ευελπιστούν κάτι τέτοιο να προσελκύσει κι άλλο κόσμο να τον χρησιμοποιήσει ως εργαλείο μάθησης.

Δείτε το χάρτη ΕΔΩ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα