Δύο εκατομμύρια Αυστραλοί σε lockdown μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος

Άρχισε σήμερα στο Περθ της Αυστραλίας πενθήμερο, αυστηρό lockdown, το οποίο επηρεάζει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος covid-19 στην κοινότητα στην πρωτεύουσα της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας, αν και δεν έχουν αναφερθεί άλλες μολύνσεις.

Οι αρχές επέβαλαν lockdown στο Περθ αφού ένας φύλακας σε ξενοδοχείο καραντίνας βρέθηκε θετικός στον

κορωνοϊό.

Η κυβέρνηση της πολιτείας ανακοίνωσε ότι 66 άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές του φύλακα, αν και μέχρι στιγμής κανένας από όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ δεν έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.

“Συνολικά 13 στενές επαφές έχουν βρεθεί αρνητικές και από αυτές 11 υψηλού κινδύνου έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχείο καραντίνας για προληπτικούς λόγους”, δήλωσε ο Μαρκ ΜακΓκόουαν πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας.

Τα διαγνωστικά τεστ στις στενές επαφές του φύλακα αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα πρόσθεσε ο ίδιος.

Μεταξύ των ατόμων που χρειάστηκε να μπουν σε καραντίνα είναι αρκετοί Αυστραλοί πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο υπουργός Άμυνας, οι οποίοι μετέβησαν στην Καμπέρα από τη Δυτική Αυστραλία ενόψει της επανέναρξης των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου την Τρίτη. Μόλις έφτασαν στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, οι αρχές τους ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον ως την Παρασκευή και μετά να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού.

Η Αυστραλία έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να περιορίσει την επιδημία covid-19, περιορίζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων σε σχεδόν 29.000 και των θανάτων σε 909, επιβάλλοντας άμεσα και δραστικά μέτρα, όπως αυτά που υιοθετήθηκαν στο Περθ, και αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα.

Η εμβολιαστική εκστρατεία κατά της covid-19 στη χώρα αναμένεται να ξεκινήσει αυτό τον μήνα.

 Στα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ εκτιμάται το κόστος του εμβολιασμού κατά της COVID-19

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Αυστραλίας κατά της COVID-19 θα έχει οικονομικό κόστος τουλάχιστον 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), όπως προγραμματίζει να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Η Αυστραλία είχε μέχρι χθες, Κυριακή, συμπληρώσει χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων χωρίς εντοπισμό τοπικών κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19, ενώ αναμένεται ότι θα αρχίσει τη διανομή των εμβολίων μέσα στο Φεβρουάριο.

Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία έχει δεσμεύσει κονδύλια 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας για την αγορά αρκετών δόσεων ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός των 29 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Μόρισον θα ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση του έχει δεσμεύσει επιπλέον κονδύλια 1,9 δισεκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας, προκειμένου να είναι διαθέσιμα για τα εμβόλια.

«Η στρατηγική υποστηρίζεται από την αρχική διάθεση περίπου 1,9 δισεκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας, σε μία νέα προσπάθεια υποστήριξης της προώθησης του εμβολίου. Το κονδύλι αυτό προστίθεται στις δαπάνες άνω των 4,4 δισεκατομμυρίων που διατέθηκαν για την αγορά εμβολίων», σύμφωνα με αποσπάσματα από τη σημερινή ομιλία του Μόρισον στην Καμπέρα.

Ορίζοντας το πρόγραμμα του εμβολιασμού ως «πρώτη προτεραιότητά του», ο Μόρισον θα προσθέσει ότι η οικονομία της χώρας θα πρέπει τώρα να αποκόψει τη σύνδεσή της από τις κυβερνητικές δαπάνες.

Η Αυστραλία έχει δεσμευτεί για τη διάθεση άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας για τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων κατά των συνεπειών εξάπλωσης της COVID-19, με τη δυνατότητα αυτή σταδιακά να μειώνεται.

Δίνοντας έμφαση σε πρόσφατα δυνατά οικονομικά στοιχεία, ο Μόρισον θα υποστηρίξει ότι υπάρχει ένα όριο στην υποστήριξη που η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Στα ύψη τα κρούσματα παρά την εντατική εκστρατεία εμβολιασμού

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δύο, Αυστραλοί,dyo, afstraloi