Δ.Στροβόλου:Ολοκληρώθηκε ο θερινός κύκλος εκδηλώσεων για 200 χρόνια 9η Ιουλίου

Με την οφειλόμενη τιμή ολοκληρώθηκε από τον Δήμο Στροβόλου ο θερινός κύκλος εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την 9η Ιουλίου του 1821 και το μαρτύριο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων κληρικών και προκρίτων. 

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, την Εκκλησία της Κύπρου, ακαδημαϊκούς από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου

και της Ελλάδας, σχολεία και καλλιτεχνικούς φορείς και με τη στήριξη διάφορων οργανισμών και χορηγών, παρουσιάστηκε σειρά εκδηλώσεων για την απότιση τιμής προς τους Έλληνες Κύπριους μάρτυρες του 1821 και την ανάδειξη της σημασίας της θυσίας τους για την Ορθοδοξία και την Ελληνικότητα της Κύπρου.

Η σειρά εκδηλώσεων περιελάβανε:

• Την παρουσίαση του πρωτότυπου έργου «Μέρες μέχρι την Ενάτη: Ιούλιος 1821», της Ανθής Ζαχαριάδη και παραγωγής Alpha Square. Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, δόθηκαν δύο παραστάσεις, η παγκόσμια πρεμιέρα στις 2 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και 2η παράσταση στις 4 Ιουλίου, στο ανοικτό θέατρο της Μητρόπολης.

• Το Ετήσιο Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων κληρικών και προκρίτων που εκτελέστηκαν ή απαγχονίστηκαν από τους Τούρκους την 9ην Ιουλίου 1821, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας. Του Μνημοσύνου προέστη ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ.Χρυστόστομος, ενώ το επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.  

• Την Επιστημονική Εσπερίδα, με θέμα «9η Ιουλίου 1821. Όψεις και προσλήψεις», που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, στις 6 Ιουλίου. Η Εσπερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, ενώ το Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού Στροβόλου παρουσίασε καλλιτεχνικό πρόγραμμα. 

• Τη συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας επετειακής συναυλίας για τα 200 χρόνια από το μαρτύριο των Ελλήνων Κυπρίων κληρικών και λαϊκών την 9η Ιουλίου του 1821. Η εκδήλωση δόθηκε στις  9 Ιουλίου 2021, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και περιελάβανε τη μουσικοθεατρική παράσταση «Τζυπριώτικες Μαρτυρίες» με την Έλενα Χατζηαυξέντη και μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

• Τη διάλεξη με τίτλο Τα «αρχιεπισκοπικά» ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη: λογοτεχνική αξία και εκδοτικά προβλήματα, από τον Δρα Κυριάκο Ιωάννου, που πραγματοποιήθηκε από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου στις 12 Ιουλίου 2021, στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου.

Ο Δήμος Στροβόλου εκφράζει τα θερμότατα συγχαρητήρια προς όλους τους συμμετέχοντες και σε όλους όσοι συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται και προς το κοινό, που ανταποκρίθηκε μαζικά στο κάλεσμα του Δήμου για τη συλλογική τίμηση των Κυπρίων Ελλήνων που θυσιάστηκαν το 1821.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα εγκαίνια του Μουσείου του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

Keywords
Τυχαία Θέματα