Δρ.Θεοχάρους για βοήθεια «Εθελοντών Γιατρών» σε Γάζα: «Μας δολοφονούσαν ηθικά»

Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η αποτολή της ομάδας εθελτοντών γιατρών για βοήθεια των πληγέντων Παλαιστινίων  μίλησε η Δρ Ελένη Θεοχάρους στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα. 

«Στόχος μας μετά τον εκτοπισμό των κατοίκων της βόρειας Γάζας προς τις νότιες περιοχές προς την Ράφα ήταν να δημιουργήσουμε ένα ιατρικό κέντρο μεταξύ Ελ Αρις  και της Ράφα.  Δυστυχώς, με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητηρίου της Αιγύπτου, η περιοχή του Σινά έχει κηρυχθεί σε στρατιωτική ζώνη υψίστης ασφαλείας.

Δεν μπορεί κανείς να μπει μέσα, ούτε Αιγύπτιος πολίτης ούτε ξένος. Μόνο Αιγύπτιοι γιατροί προσφέρουν βοήθεια σε περιοχές έξω από το Σινά. Τα νοσοκομειακά αεροπλάνα της Τουρκίας των Εμιράτων του Κουβέιτ και της Ιορδανίας μεταφέρουν τους βαριά τραυματισμένους στα νοσοκομεία των χωρών αυτών. Οι ελαφρότερα τραυματισμένοι, και οι ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Ηλιούπολης στο Κάιρο».

Ενώ φτάσαμε μισή ώρα από το Ελ Αρίς και πιστεύαμε ότι θα τα καταφέρουμε, μας γύρισαν πίσω και μας είπαν ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε άδεια από τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή του Σινά. Ξεκινήσαμε την διαδικασία αλλά σύντομα βάλτωσε. Είχαμε την βοήθεια της Πρέσβειράς μας στο Κάιρο αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Επομένως, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση τοποθεσίας για να στήσουμε τα ιατρεία μας

Με αφορμή τις εικόνες γυμνών Παλαιστινίων, η κα Θεοχάρους έκανε αναφορά σε παλαιότερη επίσκεψη όταν οι ισραηλινές αρχές τους ανάγκασαν να αφαιρέσουν τα παντελόνια τους και μίλησε για πλήρη εξευτελισμό.

Για την σημερινή κατάσταση είπε: «Αισθανόμασταν λες και μας δολοφονούσαν ηθικά και καθημερινά ως εθελοντές».

Ακολούθως είπε πως στους εθελοντές δόθηκε το παλαιστινιακό νοσοκομείο στο Κάιρο  ενώ εξέφρασε την ελπίδα της ότι το κοντέιντερ με φάρμακα δέκα τόνων θα μεταφερθούν αύριο για να φτάσουν το Σάββατο στο λιμάνι του Πόρτο Σάιντ της Αιγύπτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα