Δρόμος γεμάτος αγκάθια

Συνοδεία πέντε αστυνομικών έφτασε στο ξενοδοχείο όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις η Βελκουλέσκου
H Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους δανειστές της ένα προσχέδιο Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ένα Μνημόνιο

Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών

Κοινή λίστα με τις πολιτικές τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η απελευθέρωση της επόμενης δόσης του δανείου, φέρεται να ετοιμάζουν οι πιστωτές της χώρας, στο πλαίσιο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος.

H Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους δανειστές της ένα προσχέδιο Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ένα Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών, καθώς προετοιμάζεται για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων των δανειστών της, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει συμφωνία τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου, ωστόσο, το μέγεθος των εκκρεμούντων ζητημάτων εγείρει ανησυχία για το πόσο δύσκολο θα είναι πολιτικά να περάσουν στο εσωτερικό.

Στην ουσία, το προσχέδιο των δανειστών θα αφορά στα μέτρα που ζητήθηκαν από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, σημειώνει το πρακτορείο. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό, εργασιακό και ενεργειακό τομέα. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια γρήγορη συμφωνία, εάν υπάρξει πολιτική θέληση στην Αθήνα και μια ρεαλιστική προσέγγιση από τους δανειστές, δήλωσε μια εκ των πηγών.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε την προηγούμενη Δευτέρα να νομοθετήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ για το 2019 και αφορούν μείωση του αφορολόγητου και αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, υποχωρώντας ουσιαστικά σε θέματα που είχε ορίσει ως «κόκκινες γραμμές». Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η συμφωνία δεν συνεπάγεται νέα λιτότητα, καθώς για κάθε μέτρο θα υπάρχει αντίμετρο, με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας δήλωσε στο ελληνικό κοινοβούλιο πως η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι εφικτή έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι δύο πηγές εκτιμούν πως οι συζητήσεις μπορεί να τραβήξουν έως και το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου, δεδομένου του αριθμού των ανοιχτών θεμάτων που πρέπει να κλείσουν.

Η Ελλάδα αναζητά μια «παγκόσμια συμφωνία» έως τον Μάιο, που θα περιλαμβάνει επίσης αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η μεταρρύθμιση του εργασιακού είναι ένα από τα «ναρκοπέδια» της ελληνικής διαπραγμάτευσης, σημειώνει το Bloomberg. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θέλουν υπαναχωρήσεις στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, οι πιστωτές δείχνουν πιο ευέλικτοι και μπορεί να μη ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να διπλασιάσει το όριο στο 10%, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Από την πλαϊνή πόρτα…
Από την πλαϊνή πόρτα μπήκε στο ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς η Ντέλια Βελκουλέσκου, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν εκ νέου, μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Δεν έμεινε απαρατήρητο, δε, το γεγονός ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου έφτασε στο ξενοδοχείο με καθυστέρηση. Πολλοί σχολίασαν ότι η στάση της κυρίας Βελκουλέσκου θύμισε Γιάνη Βαρουφάκη. καθώς ο πρώην Υπουργός περισσότερες από μία φορές είχε προκαλέσει την καθυστέρηση της έναρξης των Eurogroup, προκαλώντας την οργή των Ευρωπαίων ομολόγων του.

Έκρυθμο το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Όσο διαρκούν οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς και θα διαμορφώνεται το «πακέτο» του τελικού λογαριασμού μέτρων θα χρειαστεί παράλληλο «μασάζ» σε βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για αποδοχή των νέων μέτρων, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Αυτό σημαίνει πως στην Κουμουνδούρου βρίσκονται σε «επιφυλακή» για τη θερμομέτρηση των αντιδράσεων των βουλευτών ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Κόμμα θεωρούν πως όλα θα είναι συναρτήσει των αντίμετρων που θα νομοθετηθούν παράλληλα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων.

Επ' αυτού, προειδοποίησε ο κ. Φίλης, ο οποίος τείνει να εξελιχθεί σε μόνιμο πονοκέφαλο για το μαξιμινό επιτελείο, εάν το τσεκούρι στο αφορολόγητο συνοδευτεί μόνον από μείωση στο ΦΠΑ των επιχειρήσεων, τότε αναμείνατε σφοδρές αντιδράσεις από τους βουλευτές, είπε ο πρώην Υπουργός στοχεύοντας στην Ηρώδου Αττικού.

Δεν είναι, ωστόσο, ο μοναδικός που βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Βουλευτές των «53», που αποτελούν την εσωκομματική αντιπολίτευση, βρίσκονται στα κάγκελα, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός όχι μόνον για το «μείγμα» των αντίμετρων αλλά και για το κατά πόσο αυτά θα εφαρμοστούν παράλληλα με τις βαθιές περικοπές.

Στο τραπέζι περικοπές 7% στις συντάξεις
«Θυσία» αναμένονται να γίνουν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις από πλευράς κυβέρνησης, προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού το αντικείμενο των συνομιλιών των δύο πλευρών -πέραν από την πορεία εφαρμογής του νόμου για ενοποίηση ταμείων, έσοδα εισφορών, επαναϋπολογισμό συντάξεων κλπ.- είναι πάνω απ’ όλα η εξοικονόμηση έως και 1,8 δισ. ευρώ από περικοπές στις «υψηλές» κύριες συντάξεις μετά το 2019. Τα κεφάλαια αυτά αντιστοιχούν στο 7% της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Σε ό,τι αφορά το νέο Εργασιακό, φαίνεται να περνά η θέση των θεσμών για κατάργηση της κρατικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, διατήρηση της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και, παράλληλα, του καθορισμού του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Οι «θυσίες» αυτές «επιβάλλονται» πλέον -όπως έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από κυβερνητικούς κύκλους- όχι μόνο λόγω της καθυστέρησης που «έπαιξε» η κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες απέναντι στους θεσμούς, αλλά και λόγω της όψιμης κατάρρευσης του ασφαλιστικού νόμου, ειδικά σε ό,τι αφορά το σκέλος των ανατροπών στην κύρια ασφάλιση.

BNP Paribas: Η αξιολόγηση θα κλείσει με τον Τσίπρα σε πιο αδύναμη θέση
Μετά το Eurogroup, το οποίο δεν οδήγησε σε πολιτική συμφωνία και με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, σε μία προσπάθεια να υπάρξει μία συμφωνία η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη δόση προς την Ελλάδα, η BNP Paribas στην τελευταία έκθεσή της εντοπίζει τρεις πιθανές λύσεις για το επόμενο διάστημα.

1. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα συνεχιστεί χωρίς το ΔΝΤ, με βάση τις οικονομικές παραμέτρους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που υποστηρίζουν τη θέση αυτήν. Το ΔΝΤ έχει ήδη δανείσει την Ελλάδα τεράστια ποσά και δεν «παρακαλάει» να αυξήσει τη συμμετοχή του.

Σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους, το έλλειμμα χρηματοδότησης θα είναι κάτι μάλλον ανώδυνο, αν λάβουμε υπόψη τα ποσά που διακυβεύονται, με τα ΜΜΕ να κάνουν αναφορές για 5 δισ. δολ. που στοχεύει να δώσει το ΔΝΤ ως μέρος του τρίτου πακέτου διάσωσης. Λαμβάνοντας υπόψη τα «πυρομαχικά» του ESM και την εμπειρογνωμοσύνη της Κομισιόν και της ΕΚΤ, οι Ευρωπαίοι είναι σε θέση να διευθετήσουν το ελληνικό ζήτημα απολύτως αυτόνομα.

2. Το ΔΝΤ λυγίζει υπό την ευρωπαϊκή πίεση. Από το καλοκαίρι του 2015, ασκείται πολύ ισχυρή πίεση μέσω των ΜΜΕ, τα οποία υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που πάντα απαιτεί περισσότερη λιτότητα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μέσω των ευρωπαϊκών στελεχών στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου. Η πρακτική αυτή έχει τα όριά της, όμως.

3. Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει τόσο την Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ. Εάν τα πράγματα γίνουν οριακά, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμφωνήσει να συμμετάσχουν σε ένα σχέδιο στο οποίο η βιωσιμότητα του χρέους είναι εξασφαλισμένη, κυρίως μέσω των πολύ υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια μετά το 2018) παρά μέσω της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Σύμφωνα με την BNP Paribas, είναι προς το συμφέρον όλων των μερών να μη δουν την κατάσταση να επιδεινώνεται κι άλλο ή να υπάρξει επανάληψη των γεγονότων του καλοκαιριού του 2015. Στο τέλος, θα υπάρξει -πιθανώς- συμφωνία. Εάν όλοι κάνουν παραχωρήσεις, η συμφωνία θα μπορούσε να είναι μια σύνθεση των τριών παραπάνω επιλογών. Όπως τονίζει η BNP Paribas, από αυτή την άποψη, ο Αλέξης Τσίπρας είναι, αναμφίβολα, στην πιο αδύναμη θέση.

Keywords
δρομος, διεθνές νομισματικό ταμείο, αλέξης τσίπρας, bnp paribas, ελλαδα, μνημονιο, ΔΝΤ, bloomberg, αθηνα, τσιπρας, αναδιαρθρωση, νέα, βρυξέλλες, συμμετοχή, ΕΚΤ, σημαίνει, ΦΠΑ, bnp, μμε, δολ, esm, καλοκαιρι, βιωσιμότητα, αεπ, σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, αεπ, αφορολογητο, γνωση, δολ, μμε, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, bloomberg, bnp paribas, bnp, βιωσιμότητα, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινεται, γινονται, δαχτυλο, δευτερα, διαστημα, διεθνές νομισματικό ταμείο, δωσει, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ζητα, θυμισε, καγκελα, κυβερνηση, κυρια, κι αλλο, κλιμα, κομμα, λεπτομερειες, μηνες, μειωση, ξενοδοχειο, παντα, ορια, ουσιαστικα, ουσια, πορτα, συμμετοχή, σχεδιο, esm, οργη, ουδετερο, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, θεματα
Τυχαία Θέματα