Δραπέτευσε φυγόδικος της Ρωσίας

Επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα που τον περίμενε στην αυλή του δικαστηρίου
Πρόκειται για τον δεύτερο εκζητούμενο της Ρωσίας που ξεφεύγει της κυπριακής Αστυνομίας μέσα σε έναν μήνα και παραμένει άφαντος. Διέταξε έρευνα ο Υπ. Δικαιοσύνης, ο οποίος να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα είχε συνάντηση με τον Ρώσο Γ. Εισαγγελέα για θέματα δικαστικής συνδρομής!

Εκζητούμενος της Ρωσίας κατάφερε να «ξεγλιστρήσει» μέσα από τα χέρια της κυπριακής Αστυνομίας. Προτού προλάβει να «στεγνώσει το μελάνι» της απόδρασης του Ουκρανού εκατομμυριούχου Ντιμίτρι Γκερασιμένκο,

πριν από έναν μήνα περίπου, χθες διέφυγε, κατά την προσαγωγή του στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ο Ρώσο - Ουκρανός (διπλής υπηκοότητας) Κουζνιεπσόβ Άρθουρ Γκαριβιάν (Arthur Kuzniepsov Arthur Garibian).

Μέχρι αργά χθες βράδυ, που η εφημερίδα μας βρισκόταν στο τυπογραφείο, ο Ρώσο - Ουκρανός παρέμενε άφαντος, μαζί με δεύτερο πρόσωπο που τον βοήθησε στην απόδραση.

Ο εκζητούμενος, 42 ετών, είχε συλληφθεί πριν από λίγες μέρες στο αεροδρόμιο Λάρνακας στη βάση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε εναντίον του. Η Ρωσία ζήτησε την έκδοσή του, για να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο χρόνων για υπόθεση ναρκωτικών.

Χθες, ο Άρθουρ οδηγήθηκε υπό αστυνομική συνοδεία από τις κεντρικές φυλακές στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, για να αρχίσει η διαδικασία έκδοσής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις του αφαιρέθηκαν οι χειροπέδες, για να εισέλθει στη δικαστική αίθουσα, ο 42χρονος άρχισε να τρέχει προς το προαύλιο του δικαστηρίου. Εκεί τον περίμενε ο συνεργός του με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού. Ο Άρθουρ επιβάστηκε και οι δύο εξαφανίστηκαν.

Προμελετημένο το σχέδιο
Η Αστυνομία τέθηκε σε συναγερμό. Ειδοποιήθηκαν όλα τα περιπολικά για να «κτενίσουν» την περιοχή. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, δήλωσε χθες πως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας και ενημερώθηκαν αμέσως όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου από τη Δημοκρατία (οδοφράγματα, λιμάνια και αεροδρόμια), για να αποτραπεί η διαφυγή τους στο εξωτερικό.

Ο τρόπος απόδρασης του 42χρονου και ιδιαίτερα το γεγονός πως τον περίμενε στο δικαστήριο μοτοσικλέτα, καταδεικνύει πως ο Αρθούρ είχε καταφέρει να προσχεδιάσει την απόδραση, ενόσω βρισκόταν στις φυλακές και μάλιστα να επικοινωνήσει και να συζητήσει το θέμα με τον συνεργό του, δηλαδή άτομο εκτός των φυλακών.

Διέταξε έρευνα ο Ιωνάς
Οδηγίες για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για την απόδραση του Κουζνιεπσόβ Άρθουρ Γκαριβιάν, αλλά και του Ντιμίτρι Γκερασιμένκο, έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Όπως δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τα δύο συμβάντα προκαλούν ανησυχία. Πρόσθεσε ότι έδωσε οδηγίες για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας και ότι θα αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας για περαιτέρω χειρισμούς.

Τα επεισόδια ενδεχομένως να προκαλέσουν και τη δυσαρέσκεια της Ρωσίας, η οποία ανέμενε από τις κυπριακές Αρχές να της εκδώσουν τους δύο φυγόδικους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου μετέβη στη Μόσχα, την περασμένη βδομάδα και είχε συναντήσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα Chaika Yuri Yakovlevich και τον Αναπληρωτή Γενικό Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Saak A. Karapetyan. Στις συναντήσεις, βάσει πρόσφατης ανακοίνωσης του ίδιου του υπουργείου, συζητήθηκαν και θέματα δικαστικής συνδρομής. Ο κ. Νικολάου επέστρεψε στην Κύπρο μόλις προχθές Κυριακή.

Η απόδραση του πολυεκατομμυριούχου
Τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο μόλις μέρες μετά την παρουσία του στο Δικαστήριο Λάρνακας και την ανεπιτυχή κατάληξη του διατάγματος απέλασής του, ο 38χρονος Ουκρανός εξαφανίστηκε από προσώπου γης και καταζητείται μέχρι σήμερα από τις κυπριακές Αρχές. Το αρχικό κατηγορητήριο σε βάρος του Ντιμίτρι Γκερασιμένκο κρίθηκε από δικαστήριο της Λάρνακας ως λανθασμένο και άκυρο, ενδεχομένως και λόγω λανθασμένων ή/και ελλιπών στοιχείων που απεστάληκαν από τη Ρωσία.

Το δικαστήριο διέταξε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο Ουκρανός εκατομμυριούχος παραβίασε τους όρους και εξαφανίστηκε, ενόσω οι αρχές προετοιμάζονταν να τον επανασυλλάβουν και να τον οδηγήσουν εκ νέου στο δικαστήριο με βάση νέο κατηγορητήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα