Δρ. Πέτρου: Η απάντηση σε όσους φοβούνται να εμβολιαστούν-6 χιλ. νέες δόσεις

Απάντηση για το πότε θα δούμε αποτελέσματα μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμών στην Κύπρο, έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ ο καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσία, Δρ. Χρήστος Πέτρου.

Ο δρ. Πέτρου είπε πως αποτελέσματα θα δούμε, όταν θα υπάρξουν πολλά εμβόλια και πετύχουμε το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού μέσα στην κοινότητα.

«Εμβόλια προς το παρόν θα έχουμε με το σταγονόμετρο.

Ένα εμβόλιο έχουμε στη διάθεσή μας, το οποίο είναι αδειοδοτημένο και λάβαμε τις δόσεις που μας αναλογούν όπως κάθε κράτος της ΕΕ. Οι δόσεις είναι λίγες. Εάν δεν αδειοδοτηθούν άλλα εμβόλια μόνο έτσι μπορούμε να πούμε ότι οδηγούμαστε στο μονοπάτι της κανονικότητας», εξήγησε.

Πρόσθεσε πως, η άποψη ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί και λύνεται το πρόβλημα, απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

«Έχουμε πάρει μια συμβολική παραλαβή εμβολίων. Σε ένα μήνα θα έχουμε λιγότερο από 5 χιλιάδες συνανθρώπους μας που θα είναι προστατευμένοι. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Το σημαντικό είναι να εμβολιαστούν αυτοί που κινδυνεύουν να νοσηλευτούν  ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας την πίεση».

Όσον αφορά αυτούς που φοβούνται να εμβολιαστούν,  ο δρ Πέτρου είπε πως τα επιστημονικά δεδομένα που οδήγησαν στην έγκρισή του είναι πέραν πάσης αμφιβολίας. «Το εμβόλιο είναι εκεί και είναι ασφαλές. Τα εμβόλια ως φαρμακευτικά προϊόντα είναι από τα προϊόντα που δεν εμφανίζουν αργότερα σοβαρές παρενέργειες».

Τέλος ο δρ. Πέτρου είπε πως μέσα στην βδομάδα αναμένονται 6,5 χιλιάδες δόσεις και ανάλογα με την παράδοσή τους στόχος είναι μέσα στον Γενάρη να εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής και οίκοι ευγηρίας.

Διαβάστε επίσης:

Ένας θάνατος και αρνητικό ρεκόρ κρούσμάτων με 751 θετικά στην Κύπρο

Που οφείλεται η έκρηξη των κρουσμάτων - Ποια η πιθανότητα lockdown

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων από rapid τεστ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Keywords
Τυχαία Θέματα