Δρ Πάνος: Η φιλοσοφία των νέων έκτακτων μέτρων στην Κύπρο

Τον τρόπο σκέψης και την φιλοσοφία πίσω από τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης(22/10) μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σχολίασε στο SigmaLive, ο  Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Δρ Γιώργος Πάνος.

«Η απόφαση να παρθούν περαιτέρω μέτρα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου πιστεύω ότι πάρθηκε λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στις περιοχές.

Διαβάστε επίσης: 188 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

Προφανώς,

γίνεται προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και μη εξάπλωσης με τους συγκεκριμένους περιορισμούς που αποφασίστηκαν», είπε.

Όσον αφορά την απαγόρευση μετακινήσεων αλλά και το κλείσιμο των χώρων εστίασης στις 22:30 ο Δρ Πάνος εξήγησε πως αυτό είναι ένα μέτρο που έχει ως στόχο την μείωση των ωρών που συναθροίζεται ο κόσμος.

«Αυτό είναι ένα μέτρο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα χωρίς να έχει, κατά την γνώμη μου, αποτελέσματα ωστόσο υπάρχουν και άλλες χώρες που έχει τεθεί σε ισχύ όπως, για παράδειγμα η Γαλλία», είπε.

Παράλληλα,  ο Δρ Πάνος εξήγησε πως το διαφοροποιημένο μέτρο που αφορά στις συναθροίσεις σε οικίες αλλά και σε χώρους εστίασης έχει να κάνει με τις σχέσεις που έχει το κοινό με τον κόσμο με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

Διαβάστε επίσης: Οι χώροι που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας-Ποιοι εξαιρούνται

«Ο μειωμένος αριθμός ατόμων σ΄ένα τραπέζι όταν είμαστε σε χώρο εστίασης μειώνει και την δυνατότητα μετάδοσης του ιού από τον ένα στον άλλο. Όταν βρίσκεσαι για παράδειγμα σ΄ένα εστιατόριο, γύρω σου έχει περισσότερο κόσμο. Το μέτρο για έξι άτομα ανά τραπέζι δίνει την δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης γιατί συναθροίζεσαι ταυτόχρονα με αγνώστους. Σε αντίθεση, σε ένα σπίτι όπου βρίσκονται πολύ κοντινά σου πρόσωπα και είναι πολύ πιο εύκολο να γνωρίζεις εάν κάποιος έχει νοσήσει. Αν κάποιος, για παράδειγμα, είναι άρρωστος στην οικογένειά σου θα είναι ήδη περιορισμένος», είπε.

Σύμφωνα με τον Δρα Πάνο, κινεζικές έρευνες κάνουν αναφορά στο συγκεκριμένο μέτρο και όλοι πρέπει να έχουμε ως παράδειγμα την Κίνα γιατί, όπως ανέφερε, είναι στην ουσία η μόνη χώρα που τα κατάφερε.

Σχετικά με την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ο Δρ Πάνος ανέφερε πως ήταν ένα μέτρο το οποίο ο ίδιος είχε προτείνει από την αρχή της πανδημίας.

«Εγώ προσωπικά είχα στηρίξει αυτό το μέτρο εδώ και καιρό. Είναι θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε η αξία της χρήσης της μάσκας, γιατί ουσιαστικά είναι το μοναδικό προφυλακτικό μέτρο για το κοινό».

Διαβάστε επίσης: Υπουργικό: Αυστηρά μέτρα σε ισχύ παγκύπρια - Ειδικά σε 2 πόλεις

Σχολιάζοντας τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στην χώρα μας ο Δρ Πάνος σημείωσε πως στην ουσία επιστρέψαμε στα παλιά.

«Θα πρέπει να έχουμε την θέληση να δώσουμε τέλος στη διασπορά. Να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα και να είμαστε πειθαρχημένοι. Οι νεαροί κυρίως θα πρέπει να σκέφτονται περισσότερο πριν πράξουν.Με προσοχή, να μην επιτρέψουμε  ένα νέο lockdown γιατί αυτό θα επιφέρει οικονομικά προβλήματα στην χώρα μας», είπε τέλος.

Διαβάστε επίσης:Απαγόρευση μετακινήσεων μόνο για Λεμεσό και Πάφο και μάσκα παντού

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δρ Πάνος, Κύπρο,dr panos, kypro