Δρ. Πάνος: Δεν είμαστε πολύ μακριά από ένα αυστηρό lockdown (vid)

Για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα ο Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Γεώργιος Πάνος.

Σε σχέση με τον αριθμό των λοιμώξεων, απάντησε ότι «ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι υπήρχε μια συνεχής και καθημερινή απομόνωση θετικών ατόμων. Αυτό δημιούργησε μια δεξαμενή από θετικά άτομα και εάν θεωρήσουμε ότι περίπου

το 20% αυτών των ατόμων θα χρειαστούν ιατρική βοήθεια και νοσηλεία, φαντάζεστε πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός διαχρονικά που θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Ήταν αναμενόμενα αυτά και πήγαιναν σύμφωνα με τα νούμερα που βλέπαμε».

Εξήγησε ότι «εδώ που έχουμε φτάσει θα πρέπει να κάνουμε κάποιες συστάσεις. Ο πληθυσμός θα πρέπει να είναι πειθαρχημένος και να δείξει κατανόηση. Παρόλο που είναι γιορτές θα πρέπει αυτή τη χρονιά να κάνουμε μια εξαίρεση. Κάθε σπιτικό να είναι μόνο για τις γιορτές».

Αναφέρθηκε επίσης στα στελέχη του ιού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, σημειώνοντας ότι είναι πρόβλημα εάν υπάρχει στην Κύπρο γιατί αυτόματα θα αυξηθούν τα κρούσματα, άρα αναλογικά θα χρειαστούν περισσότεροι νοσηλεία και θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας.

Σε ερώτηση εάν πρέπει να επιβληθεί lockdown, απάντησε ότι «εάν τα πράγματα δεν δείξουν ύφεση με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, δεν είμαστε πολύ μακριά, και εάν χρειαστεί να επιβληθεί για να σωθεί ο λαός μας και να γλιτώσουμε θανάτους, γιατί να μην το κάνουμε; Νομίζω όλος ο κόσμος θα μπορέσει να το καταλάβει αυτό, ακούνε όλοι τα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε μέρα, οπότε εάν χρειαστεί θα πρέπει να πάρουμε αυτή την απόφαση έγκαιρα».

Διαβάστε επίσης:

Νέα εκτόξευση κρουσμάτων: Τέσσερις θάνατοι και 907 θετικά περιστατικά

Η γεωγραφική κατανομή των 369 κρουσμάτων από τα rapid test (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Keywords
Τυχαία Θέματα