Δρ Πανά: Που στοχεύουν οι αλλαγές στα μέτρα και η ανησυχία για τα γηροκομεία

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας συνεχίζει να είναι επιβαρυμένη», είπε μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, ενώ παράλληλε σχολίασε τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας.


«Έχουμε την εικόνα της έξαρσης όχι μόνο για την Κύπρο αλλά σε όλη την Ευρώπη αυτή την περίοδο. Βλέπουμε όμως στην χώρα μας μια σταθεροποίηση και

είναι το πρώτο βήμα πριν αρχίσει η πτωτική πορεία.  Δεδομένου όμως του χειμώνα, τις γιορτές των Χριστουγέννων και του συνωστισμού κόσμου, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι μια περίοδος που παρά την κούραση μας , πρέπει να προσέχουμε περισσότερο. Ο λόγος είναι η επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Άρα η κατάσταση είναι κρίσιμη τόσο στην κοινωνία όσο και στα νοσοκομεία», είπε.

Όσον αφορά την κατάσταση στα γηροκομεία η δρ Πανά είπε πως, «δεν είναι επιτρεπτές οι μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης σε οποιοδήποτε χώρο, όμως σε συγκεκριμένες κλειστές δομές και πιο πολύ στα γηροκομεία που αφορούν ηλικιωμένους, με άτομα δηλαδή αυξημένου κινδύνου να νοσήσουν βαριά, είναι ανεπίτρεπτη σε αυτή τη φάση η δημιουργία μεγάλες συρροές. Έγινε μια προσπάθεια από το κράτος για αύξηση των rapid τεστ για να μπορέσουμε να έχουμε μια έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων και επαφών τους που θα μας δημιουργήσει προβλήματα στα νοσοκομεία. Τρανταχτό παράδειγμα, είναι το τελευταίο περιστατικό όπου άτομο από το προσωπικό μόλυνε εντός του χώρου 14 άτομα».

Ερωτηθείσα εάν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα τα τοπικά lockdown σε Λεμεσό και Πάφο η δρ Πανά ανέφερε πως, έχει μια παρερμηνεία. «Το γεγονός ότι μπήκαμε σήμερα σε μια άλλη φάση δεν σημαίνει ότι τα προηγούμενα μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά και παράδειγμα αυτού είναι η Πάφος. Η Πάφος ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη και επειδή τήρησαν παρά τις αντιδράσεις, τα μέτρα είδαμε ότι είχαμε σημαντικότατη βελτίωση το διάστημα που πέρασε. Όπως και η Λεμεσός είχε μείωση», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως, «πριν κατακρίνουμε και επικρίνουμε κάποιες προσπάθειες που διατηρούνε τις ισορροπίες καλά είναι να σκεφτούμε ορθά τι έγινε σε βάθος χρόνου και για πιο λόγο κάνουμε τις αλλαγές. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο, απλά προσπαθούμε να βρούμε κάποιες ισορροπίες ώστε να φύγει ο χειμώνας με το δυνατό καλύτερο τρόπο».

«Και εμείς είμαστε πολίτες και εμείς κουραζόμαστε. Αντιλαμβανόμαστε την κούραση, την οικονομική και ψυχολογική αλλά σίγουρα η έλευση των εμβολίων θα έχει ως αποτέλεσμα να μπούμε σε άλλη φάση όσον αφορά την πανδημία και θα συμπέσει με το  τέλος του χειμώνα», ανέφερε τέλος η δρ Πανά.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού - Τι ισχύει από σήμερα

Σε εννιά σημεία παγκύπρια τη Δευτέρα οι μονάδες δειγματοληψίας για rapid tests

Κορωνοϊός: 152 νέα κρούσματα στην Κύπρο - Άλλα 114 από rapid τεστ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δρ Πανά,dr pana