Δρ. Πανά για εμβόλιο Οξφόρδης: Δύσκολα θα βγει τον Σεπτέμβριο

Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μίλησε στο SigmaLive το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας δρ. Ζωή - Δωροθέα Πανά.

Ελπιδοφόρα μηνύματα για νέο εμβόλιο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Αρχικά η δρ. Πανά ανέφερε ότι δεν είναι μόνο το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το οποίο προσπαθεί να εφεύρει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς και άλλα Πανεπιστήμια πραγματοποιούν δικές τους μελέτες για να εφεύρουν ένα αποτελεσματικό

εμβόλιο. Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα εύρεσης αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Πρόσθεσε το η ιδιαιτερότητα η οποία έχει το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ότι τροποποίησαν τον ιό προσθέτοντας τον ιό του κρυολογήματος.

Τόνισε ότι  το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να περάσει από τις φάσεις 1, 2 και 3, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η σωστή διαδικασία έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εμβολίου στην υγεία των ανθρώπων.

Διευκρίνισε ότι τη δεδομένη στιγμή το εμβόλιο βρίσκεται στη δεύτερη φάση και δίνεται σε υγιείς ασθενείς, ενώ φαίνεται να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει ανεκτίμητες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό πέραν του πονοκέφαλου και του πυρετού.

Επεσήμανε ότι οι δυνατότητες του εμβολίου θα ξεκαθαρίσουν μετά το τέλος της τρίτης φάσης όπου θα δοθεί σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και θα εξακριβωθούν οι παρενέργειες του.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα το οποίο θα έχει το εμβόλιο, χωρίς όμως να μειώσουμε τις προσπάθειες που γίνονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα της Οξφόρδης.

«Είμαστε εν αναμονή της τρίτης φάσης δοκιμής του εμβολίου» προσθέτοντας ότι δύσκολα θα βγει το εμβόλιο τον Σεπτέμβριο.

Τόνισε ότι σε περίπτωση που το εμβόλιο κριθεί κατάλληλο για χρήση τότε θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση από όλες τις χώρες, ενώ πολλοί θα σπεύσουν να βοηθήσουν στην παραγωγή του εμβολίου, ώστε να ικανοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα.

Η δρ. Πανά αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες χορήγησης του εμβολίου, επισημαίνοντας ότι θα δοθούν οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έτσι ώστε να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες. Πρόσθεσε ότι ίσως θα πρέπει να δοθεί και στο ιατρικό προσωπικό το οποίο έρχεται σε άμεση επαφή με τις ευπαθείς ομάδες.

Τέλος η δρ. Πανά μίλησε και για τις ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να κάνει η Κύπρος ώστε να εξασφαλίσει το εμβόλιο στην κοινωνία μας, διευκρινίζοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι το οποίο είναι πολύ συμαντικό.

«Η επιδημιολογική ομάδα της Κύπρου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ΠΟΥ. Είμαστε ενταγμένοι σε ένα ευρύτερο σύνολο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος και άλλες χώρες είναι σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ως κράτος θα πάρουμε το ποσοστό εμβολίων το οποίο μας αναλογεί πληθυσμιακά ως Κύπρος.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα