Δρ. Πανά: «Ευχόμαστε να αποτρέψουμε το 4ο κύμα»-Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων

Σε αυτή τη φάση ευχόμαστε να αποτρέψουμε την έλευση του τέταρτου κύματος, ανέφερε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά

Όπως σημείωσε, υπάρχει μια ραγδαία αυξητική τάση και επικράτηση της ινδικής μετάλλαξης στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ και αυτό είναι ανησυχητικό καθώς πρόκειται για το πιο μεταδοτικό στέλεχος που είχαμε να διαχειριστούμε από την έναρξη της πανδημίας, τόνισε. 

Το κλειδί σε αυτή τη φάση, είπε, είναι να βάλουμε σε εφαρμογή αυτά που ξέρουμε

ότι αποδίδουν για να το αποτρέψουμε. 

Για τη διαχείριση των εξάρσεων υπάρχουν δύο «όπλα», η πρόληψη και τα κατασταλτικά μέτρα, σημείωσε, ενώ ανέφερε πως πρέπει να επιταχυνθεί η εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις ηλικίες με έμφαση στα νεαρότερα άτομα που έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Πρέπει να δοθούν κίνητρα και να αντιληφθούμε τη σημασία του εμβολιασμού, ανέφερε. 

Κληθείσα να σχολιάσει εάν σε αυτή τη συγκυρία θέλουμε ορδές τουριστών να εισέλθουν στην Κύπρο, η κα. Πανά ανέφερε πως υπάρχει ήδη μέσα στην κοινότητα διασπορά του ιού άρα δεν περιμένουμε τις Πύλες Εισόδου για να επιδεινώσουν την υπάρχουσα κατάσταση, ενώ υπάρχει πλαίσιο ασφάλειας το οποίο θα πρέπει να τηρείται ευλαβικά. 

Κλειδί, τόνισε, είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας. 

Κληθείσα να σχολιάσει αν θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για την προτροπή σε εμβολιασμούς, ανέφερε ότι σε βάθος χρόνου και με δεδομένο ότι ο κόσμος έχει πραγματικά κουραστεί και έχοντας την τεκμηρίωση ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται και μειώνουν τον κίνδυνο διασποράς, μια στόχευση θα ήταν εύλογη. 

Σχετικά με τη σύσκεψη στο Προεδρικό και το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων, η κα. Πανά ανέφερε πως από εμάς εξαρτάται να μην περιμένουμε περιοριστικά μέτρα σημειώνοντας πως αυτά αφορούσαν στις περιπτώσεις που δεν είχαμε το βασικό μας «όπλο», αυτό του εμβολιασμού. 

Μπορούμε να καταφέρουμε, είπε, να κρατήσουμε ένα υψηλό τείχος ανοσίας και να μην προβούμε σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα. 

Διαβάστε επίσης 

Δρ Καραγιάννης: Η αύξηση οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων

Keywords
Τυχαία Θέματα