Δρ. Π. Κωστέας: «Στόχος μας οι στοχευμένες θεραπευτικές επιλογές στα παιδιά»

Συνέντευξη Δρ. Παύλου Κωστέα, Γενικού Διευθυντή Καραϊσκάκειου Ιδρύματος με αφορμή τα 25χρονα του Ιδρύματος

Πώς δημιουργήθηκε το 1ο Αρχείο Εθελοντών Δοτών μυελού των οστών στη Κύπρο;

Ξεκινώντας τη δράση του πριν 25 χρόνια, με αφορμή μια ιδιωτική πρωτοβουλία, το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ήταν η αρχή για τη δημιουργία ενός αρχείου εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην Κύπρο που θα συνεισέφερε

στη μάχη ενάντια στη λευχαιμία και σε άλλες αιματολογικές παθήσεις. Όλα αυτά τα χρόνια, η κυπριακή κοινωνία αγκάλιασε και στήριξε αυτήν την πρωτοβουλία. Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε υπερήφανοι για το αρχείο που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας και για το γεγονός ότι η χώρα μας έχει μέχρι σήμερα προσφέρει μοσχεύματα σε περισσότερους από 626 ασθενείς σε 33 χώρες.

Πώς εξελίχθηκε το επιστημονικό έργο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος όλα αυτά τα χρόνια;

Χάρη στη σκληρή δουλειά των ανθρώπων που αποτελούν το επιστημονικό του δυναμικό και βέβαια με τη βοήθεια των διαχρονικών αρωγών του, το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ έχει εξελιχθεί σε ένα υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο. Τα εργαστήριά του είναι στελεχωμένα με άρτια καταρτισμένο κι έμπειρο προσωπικό, αφοσιωμένο στο έργο και στους στόχους του. Είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα οποία επιτρέπουν έγκαιρη διάγνωση, που πολλές φορές είναι καθοριστική στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας αλλά και την ποιότητα ζωής του ασθενούς στην πορεία. Φροντίζοντας συνεχώς να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του, το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα εργαστηριακών ελέγχων και εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένης της ταυτοποίησης μεταξύ ασθενών και δοτών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου για τους ασθενείς.

Με ποιους άλλους οργανισμούς συνεργάζεστε;

Το ευρύ δίκτυο συνεργατών μας, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενισχύει περαιτέρω τη δυνατότητα γρήγορης και αποδοτικής δράσης του Ιδρύματος. Ανάμεσά τους βρίσκονται το Παιδοογκολογικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου, τα αιματολογικά τμήματα των ιατρικών υπηρεσιών, οι αιματολόγοι του ιδιωτικού τομέα, η Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, ο Σύνδεσμος Λευχαιμίας Λονδίνου, η Διεθνής Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών, η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ανοσογενετικής και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Λευχαιμίας. Στον τομέα της γενετικής, μέσω συνεργασίας με ειδικούς αιματολόγους και ογκολόγους  ιατρούς καθώς και γενετιστές από την Κύπρο το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είχε την ευκαιρία να  διερευνήσει, τα  τελευταία  χρόνια, και κατ’ επέκταση να βοηθήσει τους θεράποντες ιατρούς, να διαγνώσουν περισσοτέρους από 150 ασθενείς με σπάνιες γενετικές παθήσεις όπως είναι σύνδρομα με προδιάθεση για καρκίνο, κληρονομική ανοσοανεπάρκεια, δυσμορφικά χαρακτηριστικά, πνευματική καθυστέρηση, αυτοάνοσα νοσήματα, κληρονομική νεφροπάθεια και πολλά άλλα.

Ποιος είναι ο κυριότερος ερευνητικός άξονας του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος;

To Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών ιδρύθηκε το 2008, με στόχο την εξέλιξη της γνώσης και την αποτελεσματικότερη στήριξη του ασθενών που πάσχουν από αιματολογικές κακοήθειες. Η συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο του Cambridge, το Πανεπιστήμιο του Surrey, καθώς και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών, το καθιστούν τον ερευνητικό άξονα του Ιδρύματος.

Πρόσφατα ανακοινώσατε εξελίξεις και στη παιδική ογκολογία στη Κύπρο. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το Κέντρο Παιδικού Καρκίνου και που επικεντρώνεται το έργο του;

Το Κέντρο Παιδικού Καρκίνου είναι ένα σχετικά πρόσφατο αλλά εξίσου σπουδαίο εγχείρημα. Τα παιδιά με εμπειρία καρκίνου δέχονται επεμβατικές θεραπείες που μπορεί να τα ταλαιπωρούν με άλλες παθήσεις για αρκετό καιρό μετά την αποθεραπεία τους, ακόμα και κατά την ενηλικίωσή τους. Με την πολύτιμη στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου, του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», των Ροταριανών Ομίλων και του προγράμματος Norway Grants, το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ εργάζεται ώστε να παρέχονται στα παιδιά στοχευμένες θεραπευτικές επιλογές, με στόχο τη μείωση των παράπλευρων επιπτώσεων των συμβατικών θεραπειών και την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής, αλλά και γενικότερα την περαιτέρω ανάπτυξη της παιδοογκολογίας στην Κύπρο.

Ποιες διαπιστεύσεις έχετε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια;

Με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες υπηρεσίες στους ασθενείς, το Ίδρυμα συμμετέχει σε δεκάδες προγράμματα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου και έχει εξασφαλίσει διαπίστευση από τη Διεθνή Ένωση Αρχείου Δοτών (WMDA), την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ανοσογενετικής (EFI), τον Οργανισμό Διαπίστευσης Κυτταρικών Θεραπειών (FACT-Netcord) και τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Ποιότητας (ΚΟΠΠ) κατά ISO15189 για ολόκληρο το φάσμα των εργαστηριακών του εξετάσεων. Στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα λειτουργεί το μόνο εργαστήριο στην Κύπρο, μέχρι σήμερα, που είναι  διαπιστευμένο για την αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος για τη διερεύνηση σπάνιων κληρονομικών νοσημάτων.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στη κυπριακή κοινωνία με αφορμή τα 25χρονα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος;

Εκ μέρους όλης της επιστημονικής ομάδας, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι έχουν συμβάλει στο έργο του ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ και στο όραμά του από κάθε πόστο και με κάθε ιδιότητα. Την ίδια στιγμή, όμως, θα ήθελα να στείλω κι ένα μήνυμα στον κόσμο, στην κυπριακή κοινωνία. Η συμμετοχή όλων σας στην επέκταση του αρχείου εθελοντών δοτών του ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ είναι ανεκτίμητη. Ο αριθμός των εθελοντών ποτέ δεν είναι αρκετός, αρκεί και μόνο να σκεφτούμε ότι οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να γίνει ήρωας για έναν συνάνθρωπό μας και να του χαρίσει το ακριβότερο δώρο, την ίδια τη ζωή. Σας περιμένουμε, λοιπόν, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε μαζί να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο, «έναν κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα».

Keywords
Τυχαία Θέματα