Δρ. Κωστρίκης: Σύγκλιση απόψεων για ένα lockdown- Ποιο το επόμενο βήμα

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος μίλησε για το lockdown, αλλά και για το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνει η Κύπρος, έτσι ώστε να περιορίσει την έξαρση του κορωνοϊού.

Αρχικά ανέφερε ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή ειδικά στα νοσηλευτήρια και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, προσθέτοντας ότι η επιδημιολογική πίεση που υπάρχει αυτή την στιγμή εν σχέση με τα ημερήσια κρούσματα ασκεί πίεση εισαγωγών

στα Νοσοκομεία, φτάνοντας την κατάσταση στα όριο της.

Επεσήμανε ότι στη σημερινή σύσκεψη υπήρξε ομοφωνία και σύγκλιση απόψεων για το lockdown. «Υπήρχαν και διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά τις οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις», συμπληρώνοντας ότι η τελική απόφαση θα παρθεί την Πέμπτη μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, μίλησε και για τις διαφορές της Ασίας με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εξηγώντας ότι οι ασιατικές χώρες είναι πιο συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ενώ οι δυτικές χώρες δεν είναι τόσο συνεπείς στην εφαρμογή των μέτρων. Πρόσθεσε ότι έχει παραχθεί πιο γρήγορα εμβόλιο στην Ασία, ενώ πραγματοποιούν μαζικό εμβολιασμό.

Διευκρίνισε ότι η Κύπρος έδωσε περισσότερο έμφαση στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο έχει καθυστερήσει λόγω κάποιων επιπλοκών στην κλινική φάση 3, με επακόλουθο την καθυστέρηση της παράδοσης των εμβολίων.

Επιπλέον, είπε ότι στη σημερινή σύσκεψη συζήτησαν και την αύξηση των τεστ. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη χρήση των τεστ. Ο ιός είναι παντού και ένα lockdown από μόνο του δεν θα βοηθήσει, πρέπει να συνοδεύεται με εξετάσεις».

Τέλος,  ανέφερε ότι ο ιός ενεργεί περισσότερο σε άτομα μεγάλης ηλικίας και σε άτομα τα οποία βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας. «Ο ιός κατάφερε να εισχωρήσει σε αυτές τις μονάδες και για αυτό είναι οι πρώτες ομάδες που λαμβάνουν το εμβόλιο. Θα φτάσουν στην Κύπρο 24.000 δόσεις και ελπίζουμε να καλύψουμε ένα ποσοστό αυτών των ατόμων».

Διαβάστε ακόμη: 

Ένας θάνατος και 569 νέα κρούσματα στην Κύπρο

Ελλάδα: 928 νέα κρούσματα, 40 θάνατοι και 405 διασωληνωμένοι
 

Keywords
Τυχαία Θέματα