Δρ. Κωστρίκης: Η μετάλλαξη του κορωνοϊού και οι δυνατότητες των εμβολίων

Για την μετάλλαξη στελέχους του κορωνοϊού, τις δυνατότητες του εμβολίου και την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου εν αναμονή αποφάσεων στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, μίλησε στο βραδινό δελτίο του ΣΙΓΜΑ ο μοριακός Ιολόγος δρ Λεόντιος Κωστρίκης.


Όσον αφορά την μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, ο δρ Κωστρίκης είπε πως «οι μεταλλάξεις είναι αλλαγές στο γονιδίωμα κάποιου ιού. Είναι φυσικό επακόλουθο να υπάρχουν

μεταλλάξεις. Αυτός ο ιός βρίσκεται σε πανδημία εδώ περίπου και ένα χρόνο και αναμένεται να έχουμε πολλές μεταλλάξεις. Υπάρχει στη βιβλιογραφία ότι έχουν καταγραφεί 12 χιλιάδες μεταλλάξεις του ιού».

Πρόσθεσε πως, κατά την δική του άποψη, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται αυτή την στιγμή είναι υπερβολικές εκτιμήσεις των δεδομένων που υπάρχουν. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα εργαστηριακά αλλά εξειδικευμένες εξετάσεις.  Στην Βρετανία υπήρξαν επιδημιολογικές παρατηρήσεις για την μετάλλαξη του ιού, οι οποίες μπορούν να εξηγηθούν με διαφορετικό τρόπο.Η μεταδοτικότητα που αναφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης(70%) είναι μεταδοτικότητα που έχει παρατηρηθεί επιδημιολογικά και όχι στο εργαστήριο με πειράματα, για παράδειγμα», εξήγησε.

Παράλληλα, είπε πως στα εμβόλια που εγκρίνονται για χρήση υπάρχει η πρωτεΐνη-η ακίδα- που είναι αυτή που δέχεται την επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα. «Τα εμβόλια καθίστανται αποτελεσματικά. Με αυτά που  γνωρίζουμε σήμερα, δεν υπάρχει ένδειξη ότι μπορεί να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα εμβόλια έχουν την ιδιότητα όπως σε περίπτωση που υπάρχει στέλεχος που παρακάμπτει τα αντισώματα, να αλλάζουν άμεσα».

Τέλος, όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, ο δρ Κωστρίκης είπε πως «η εικόνα έχει σταθεροποιηθεί αλλά ακόμα είναι στο «κόκκινο». Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί με μικρές διαφοροποιήσεις και χαλαρώσεις μπορεί να μπούμε σε δύσκολες καταστάσεις».

Διαβάστε επίσης:

Ένας θάνατος και 286 νέα κρούσματα κορωνοϊού – Άλλα 312 από rapid τεστ

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των rapid τεστ ανά Επαρχία (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Δόθηκε από την Επιτροπή η έγκριση για τη χρήση του εμβολίου Pfizer/BioNTech

Keywords
Τυχαία Θέματα