Δρ. Καραγιάννης: Να δούμε και τα εμβόλια Κίνας&Ρωσίας: Πότε αναμένουμε ανοσία

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος μίλησε για τη δραστικότητα των μέτρων αλλά και για τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Αρχικά ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνεται πρόσθεση rapid τεστ με τα ημερήσια κρούσματα. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ξεπεράσει τα 300 ημερήσια κρούσματα και ελπίζω ότι τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν την επόμενη ή την μεθεπόμενη βδομάδα», προσθέτοντας ότι

κάτι παρόμοιο έγινε και στη Λεμεσό.

Ευελπιστεί όπως είπε, στη λειτουργία των μέτρων μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου που θα ισχύουν τα διατάγματα.

Εξήγησε ότι το lockdown θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα επιβληθεί αν δεν υπάρξει άλλη διέξοδος. «Το έχει πει και ο ίδιος ο Υπουργός, καθώς είναι το τελευταίο όπλο στη φαρέτρα μας».

Επεσήμανε ότι για να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown πρέπει να συμβάλει και η κοινωνία με την τήρηση των μέτρων. «Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες και τα ψώνια των Χριστουγέννων δεν είναι το καλύτερο».

Στη συνέχεια μίλησε και το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί στις αρχές του χρόνου, μετά τη συνεύρεση των γιορτών.

Χαρακτήρισε ως εξαιρετικά υποβοηθητικά τα rapid τεστ, καθώς δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε μισή ώρα και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις κλειστές δομές, στρατώνες, σχολεία, νοσηλευτικό προσωπικό και όπως είπε μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά και στο αεροδρόμιο.

Παράλληλα, μίλησε και για τα εμβόλια, διευκρινίζοντας ότι οι εμβολιασμοί θα γίνονται παράλληλα με την ύπαρξη του ιού στην κοινότητα. «Τα μέτρα αυτοπροστασίας θα συνεχίσουν να υφίστανται».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι για να εμφανίσει κάποιος ανοσία πρέπει να περάσει ένας μήνας, καθώς χρειάζεται τρεις βδομάδες διαφορά η πρώτη δόση από τη δεύτερη. «Επόμενος κάποιος θα έχει υψηλά επίπεδα ανοσίας μια εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση».

Συμπλήρωσε ότι θα πάρει έξι μήνες για να εμβολιαστεί ένα σεβαστό ποσοστό του πληθυσμού. «Φυσικά θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των εμβολίων που θα διατεθούν στην αγορά από τις εταιρίες».

Διευκρίνισε ότι ως Κύπρος έχουν παραγγελθεί 45.000 δόσεις του εμβολίου, που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 22.000 άτομα, όπως είπε. Επιπρόσθετα είπε ότι η Κύπρος είναι καιρός να δει τα ρωσικά και τα κινέζικα εμβόλια.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα χρειάζεται εμβολιασμός κάθε χρόνο, καθώς δεν έχει περάσει αρκετός καιρός να τις κλινικές δοκιμές της φάσης 3».

Τέλος ανέφερε ότι τα παιδία θα είναι τα τελευταία που θα εμβολιαστούν. «Παραμένει να αποφασιστεί αν θα χρειαστούν εμβόλιο τα παιδία. Αν θέλουμε να ξεκάνουμε τον κορωνοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί ποσοστό 65%- 70%».   

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: 

COVID19:Περίπου 25χλδ Κύπριοι εμβολιάζονται 1οι-Τι σημαίνει αποτελεσματικότητα

Μελέτη:Πότε το μοριακό τεστ για κορωνοϊό είναι πιθανόν να βγει ψευδώς αρνητικό

Keywords
Τυχαία Θέματα