Δρ. Ιωαννίδης: Το αντιεμβολιαστικό κίνημα μπορεί να κάνει μεγάλο κακό (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τα εμβόλια, την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και το αντιεμβολιαστικό κίνημα μίλησε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, Δρ.Γιάννης Ιωαννίδης.

«Νομίζω ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα δυστυχώς μπορεί να κάνει μεγάλο κακό ειδικά όταν το αντιμετωπίζουμε με λάθος στρατηγική και όταν προσπαθούμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι είναι τρελοί και διαφθαρμένοι. Καταλαβαίνω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησίες για τα εμβόλια. Οι μελέτες όμως, που έχουν γίνει,  είναι πολύ καλές και δείχνουν μια καλή αποτελεσματικότητα

και ασφάλεια εάν εξαιρέσεις κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που έχουν ιστορικό», εξήγησε ο δρ. Ιωαννίδης.

Πρόσθεσε πως, «κάποιος μπορεί να πει ότι δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει κάτι μετά από 20 χρόνια. Αυτό ισχύει, όμως η πιθανότητα να συμβεί κάτι μείζων είναι μάλλον μικρή.Τα εμβόλια είναι ένα χρήσιμο όπλο εναντίον ιού. Υπάρχει το πρόβλημα ότι τα εμβόλια δεν είναι αδιοδοτημένα για ευρύ χρήση στο κοινό και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Πιστεύω ότι θα σώσουν ζωές αλλά δεν πρέπει να θεωρούμε ότι θα έχουν την τέλεια αποτελεσματικότητα».

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις του ιού, ο δρ Ιωαννίδης είπε πως, είναι γνωστό ότι  τέτοιοι ιοί έχουν μεταλλάξεις. «Ο συγκεκριμένο ιός έχει λιγότερη τάση να μεταλλάσσεται σε σύγκριση με την Γρίπη. Δεν φαίνεται να επηρεάζει ωστόσο την θνητότητα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τρομοκρατούμε το κοινό. Οι επιστήμονες θα το παρακολουθήσουν».

Ερωτηθείς τέλος για τα αναπάντητα ερωτήματα που παραμένουν ένα χρόνο μετά την πανδημία ο δρ. Ιωαννίδης σημείωσε πως, πλέον γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για την πανδημία.

«Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το μακροχρόνιο σχέδιο. Πόσο θα διαρκέσει και εάν θα υπάρξει τρίτο μεγάλο κύμα. Επίσης δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της ανοσίας. Η εικόνα που έχουμε συλλογικά είναι μια εικόνα διαχειρίσιμης κατάστασης η οποία με μέτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί», είπε τέλος.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα ελέγχει απόψε η Αστ/μια–Έλεγχοι&σε ξενοδοχεία για τα ρεβεγιόν των 23.00

Rapid τεστ: Τα σημεία δειγματοληψίας για παραμονή Πρωτοχρονιάς

Ρεβεγιόν με λίγους: Τι ισχύει για το γιορτινό τραπέζι με τα νέα μέτρα

Keywords
Τυχαία Θέματα