Δρ. Αβραάμ Ηλίας: Τα δεδομένα και η συζήτηση για άνοιγμα των σχολείων

Τη δική του θέση όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται για άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε μέσω του προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, δρ. Αβραάμ Ηλίας.

Στην τοποθέτησή του δρ. Αβραάμ Ηλίας, αναφέρει, « μόνη περίπτωση που θα συζητούσε κάποιος την παράταση του κλεισίματος των σχολείων είναι η περίπτωση των μαθητών του

Λυκείου αφού ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στην κοινότητα είναι ο ίδιος με αυτόν των ενηλίκων. Επειδή όμως οι μαθητές του Λυκείου βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή όσον αφορά το μέλλον τους αλλά και γιατί δημιουργούνται ανισότητες στο δικαίωμα  της ίσης μεταχείρισης στην εκπαίδευση, το όφελος από το άνοιγμα των Λυκείων είναι πολύ μεγαλύτερο από το παρατεταμένο κλείσιμο».

Διαβάστε επίσης: Δύο θάνατοι και 164 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

Διαβάστε αυτούσια την τοποθέτηση του δρ. Ηλία

Τις τελευταίες μέρες, η συζήτηση για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων, συνεχίζεται έντονη και ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος μετά την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου Κορωνοϊού. Το συμπέρασμα εξάγεται αβίαστα εάν δούμε τι μας έχει έως τώρα διδάξει η πανδημία του Κορωνοϊού.

Τα πραγματικά δεδομένα της πανδημίας είναι τα ακόλουθα:

1. Η πανδημία είναι κυρίως νόσος των ενηλίκων, ενώ σπάνια προκαλεί σοβαρή πάθηση ή ακόμη σπανιότερα θάνατο στα παιδιά.

2. Σύμφωνα με την πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων Covid-19 το έτος 2020, οι κάτω των 18 ετών αποτελούν το 8% του συνόλου των περιπτώσεων, παρόλο που αποτελούν το 29% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ιδιαίτερα, τα παιδιά κάτω των 13 ετών είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν αλλά και να μεταδώσουν τον ιό απ' ότι τα μεγαλύτερα παιδιά. Αντίθετα, οι έφηβοι ηλικίας 16-18 ετών, μεταδίδουν τον ιό τόσο συχνά όσο και οι ενήλικες.

3. Σύμφωνα επίσης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το προσωπικό των σχολείων διατρέχει μικρότερο κίνδυνο στο σχολείο, συγκριτικά με τον ενήλικο πληθυσμό, γενικά.

Με βάσει τις πιο πάνω επισημάνσεις, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι τα σχολεία έκλεισαν όχι για να προστατευτούν από τον ιό τα ίδια τα παιδιά αλλά κυρίως να προστατευτούν οι ενήλικες. Προτού καταλήξει κάποιος σε ένα ασφαλές συμπέρασμα όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, πρέπει να αντισταθμίσει το όφελος με το κόστος μιας τέτοιας πράξης. Δυστυχώς, το κόστος να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία είναι δυσανάλογο σε σχέση με το όφελος που πιθανόν να προκύψει. Ήδη έως τη λήξη των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων (31/01/2021), τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για 5 συνεχόμενες εβδομάδες, 2 εκ των οποίων ήταν οι προγραμματισμένες διακοπές. Αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο εάν προστεθεί με το περσινό ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, θα στιγματίσει ανεπανόρθωτα και καθοριστικά τη μόρφωση και την εξέλιξη των παιδιών αυτών. Το δε ισχύων σύστημα τηλεκπαίδευσης φαντάζει εντελώς αναποτελεσματικό για να γεφυρώσει έστω και στο ελάχιστο το χαμένο εκπαιδευτικό έδαφος. Επιπλέον, πέραν του χαμένου εκπαιδευτικού εδάφους, πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και το τεράστιο ψυχολογικό κόστος αυτών των παιδιών από την παρατεταμένη στέρηση του σχολείου. Το κόστος αυτό αναμένεται να έχει αντίκτυπο στη μετέπειτα φυσιολογική ένταξη και προσαρμογή των παιδιών αυτών στην κοινωνία των ενηλίκων. Εάν τώρα εξετάσει  κάποιος το τυχόν όφελος από την παράταση του κλεισίματος των σχολείων, θα αντιληφθεί ότι είναι μικρό, με βάση την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τα παιδιά στην κοινότητα.

Η μόνη περίπτωση που θα συζητούσε κάποιος την παράταση του κλεισίματος των σχολείων είναι η περίπτωση των μαθητών του Λυκείου αφού ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στην κοινότητα είναι ο ίδιος με αυτόν των ενηλίκων. Επειδή όμως οι μαθητές του Λυκείου βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή όσον αφορά το μέλλον τους αλλά και γιατί δημιουργούνται ανισότητες στο δικαίωμα  της ίσης μεταχείρισης στην εκπαίδευση, το όφελος από το άνοιγμα των Λυκείων είναι πολύ μεγαλύτερο από το παρατεταμένο κλείσιμο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, αλλά και το γεγονός ότι η Παιδεία μετά την Υγεία είναι υπέρτατο αγαθό, αλλά και την επιδημιολογική εικόνα τη δεδομένη στιγμή, αβίαστα προτείνω το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από 1/2/2021 με παράλληλη αυστηρή τήρηση όλων των γνωστών πρωτοκόλλων. Παράλληλα είναι καθήκον του Υπουργείου Παιδείας να αναπληρώσει με κάθε τρόπο το χαμένο εκπαιδευτικό έδαφος.

Τις τελευταίες μέρες, η συζήτηση για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων, συνεχίζεται έντονη και ο προβληματισμός γίνεται...

Δημοσιεύτηκε από Avraam Elia στις Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα