Δρ. Αρμεύτης: Ποιο είναι το «κοκτέιλ» θωράκισης απέναντι στον κορωνοϊό (vid)

Για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο ειδικός Πνευμονολόγος, Χάρης Αρμεύτης.

Για τις καθημερινές πλέον ανακοινώσεις θανάτων ανέφερε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι στις μονάδες εντατικής θεραπείας υπάρχουν ασθενείς που δίνουν τη μάχη για πολλές πολλές ημέρες. Κάποιοι θα φύγουν από τις ΜΕΘ και θα πάνε σε άλλες μονάδες, όταν αποχαρακτηριστούν, ενώ κάποιοι άλλοι θα νοσηλευτούν για χρονική διάρκεια πέραν του ενός μήνα και δυστυχώς όταν η κατάσταση είναι τόσο βαριά και δεν

βελτιωθεί, φτάνει σε ένα σημείο όπου οι πιθανότητες να μην τα καταφέρει ο ασθενής αυξάνονται και έχουμε αυτή την καταστροφή των θανάτων».

Πρόσθεσε ότι «εάν πάμε λίγο πίσω, θα επιβεβαιωθεί ότι είχαμε να κάνουμε με ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος που δυστυχώς κατάφερε να ξεκλειδώσει το ανοσοποιητικό σύστημα νέων ανθρώπων, χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Είδαμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που νόσησαν βαριά σε ποσοστό 90% ήταν άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Είδαμε όμως και ένα 10% εμβολιασμένων που είχε περάσει κάποιος σημαντικός χρόνος από το εμβόλιο αλλά και κάποιοι που έχουν ιστορικό με διάφορα υποκείμενα νοσήματα ή κάποιας ηλικίας. Ήταν αναμενόμενο πάντως όταν έχεις να αντιμετωπίσεις στη μέση του καλοκαιριού μια τέτοια κατάσταση».

Σε ερώτηση πότε είμαστε περισσότερο θωρακισμένοι, απάντησε ότι «φαίνεται ότι η νόσηση μετά από εμβολιασμό προσφέρει περισσότερη προστασία. Δεν αποδεικνύεται από την άλλη ότι η φυσική ανοσία υπερτερεί, αλλά αντίθετα υπερτερεί ο εμβολιασμός.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης: Στο κόκκινο παραμένει η Κύπρος στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC

Keywords
Τυχαία Θέματα