Δολοφονία Κατσίφα:Η υποστολή σημαίας,η καταδίωξη & οι πυροβολισμοί

Αρκετές ώρες μετά, η υπόθεση δολοφονίας του Έλληνα ομογενή που ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων, ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, παραμένει αδιευκρίνιστη, ενώ κάποιες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι συγκεχυμένες.

Να αναφερθεί ότι το Sigmalive, από το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, εξασφάλισε μαρτυρία, στην οποία αναφερόταν ότι ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν υπεύθυνος για τη διοργάνωση των

εορτασμών στο χωριό Βουλιαράτες, απ' όπου κατάγεται, αλλά εδώ και μία εβδομάδα οι Αλβανικές Αρχές τον προκαλούσαν συνεχώς.

Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας αλλά και της δικής μας πληροφόρησης, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας στις 10:00 το πρωί της Κυριακής πυροβόλησε στον αέρα στο χωριό Βουλιαράτες, κατά τη διάρκεια της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων.

Από τα πυρά του 35χρονου δεν τραυματίστηκαν αστυνομικοί, αλλά τοπικά ΜΜΕ ανάρτησαν φωτογραφίες με σημάδια στα περιπολικά από τις σφαίρες του καλάσνικοφ.

Στη συνέχεια στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας, με ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις, προκειμένου να εντοπιστεί.

Όταν εντοπίστηκε, αρνήθηκε να παραδοθεί και άρχισε να πυροβολεί, όπως ισχυρίζονται τα αλβανικά ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να δεχτεί μια σφαίρα στο κεφάλι και μία στο στήθος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα in.gr, τα τελευταία λόγια του 35χρονου ήταν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ, «Ζήτω η Ελλάδα».

Αδιευκρίνιστες είναι πάντως οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες εκτυλίχθηκε το περιστατικό. Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 35χρονος ομογενής το πρωί ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο. Η αστυνομία την κατέβασε και εκείνος αντέδρασε πυροβολώντας με καλάσνικοφ.

Πάντως, με ανάρτησή της στο Facebook, η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που ήταν στο νεκροταφείο, είπε ότι, κατά την ενημέρωση που είχε, ο ομογενής είχε απειλήσει να πυροβολήσει, θεωρώντας ότι η συμφωνία των δυο κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη μνήμη των νεκρών ήταν προδοσία και δεν υπήρξε υποστολή της ελληνικής σημαίας.

Στη συνέχεια ενημερώθηκε ότι ο ομογενής περικυκλώθηκε, δεν παραδόθηκε και τον σκότωσε η αλβανική αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μαρτυρία του πρώην προέδρου της πολιτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Λεωνίδα Παππά στο protothema.gr, «στη συνέχεια, μετά από αυτό, πήγε στο χωριό για να κρυφτεί. Πήγε σε μια εγκαταλελειμμένη δεξαμενή για να κρυφτεί την ώρα που τον καταζητούσαν οι Αλβανοί αστυνομικοί. Ίσως περίμενε να έρθει το βράδυ για να διαφύγει. Δυστυχώς όμως τον εντόπισαν. Αυτό που λένε στο χωριό είναι ότι επί μια ώρα ακούγονταν πυροβολισμοί, γιατί κανένας δεν μπορούσε να πλησιάσει. Υπάρχουν δυο εκδοχές. Η πρώτη λέει ότι η αλβανική αστυνομία τού είπε να παραδοθεί αλλά εκείνος αρνήθηκε και παράλληλα πυροβολούσε, και όταν του τελείωσαν οι σφαίρες βγήκε έξω φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα» και φαίνεται να επιλέγει τον θάνατο χωρίς να παραδίνεται. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, οι Αλβανοί αστυνομικοί φαίνεται να τον εκτέλεσαν επί τόπου και θέλοντας όμως να φανεί ως συμπλοκή, πυροβολούσαν μόνοι τους για να φανεί ότι υπήρξε συμπλοκή. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αλήθεια».

«Μίλησα ο ίδιος με τους γονείς και μάλιστα μού είπαν ότι τη στιγμή που τον αναζητούσαν, Αλβανοί αστυνομικοί μπούκαραν στο σπίτι της οικογένειας, κάνοντάς το άνω κάτω, ενώ δεν δίστασαν να χτυπήσουν και τη μητέρα του Κώστα με το κοντάκιο όπλου για να ομολογήσει το πού κρύβεται το παιδί της, ενώ οι γονείς δεν γνώριζαν κάτι», σημείωσε ο κ.Παππάς.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η μητέρα του δεν γνωρίζει ότι το παιδί της είναι νεκρό, αλλά ότι έχει συλληφθεί. Ο Κωνσταντίνος ήταν πατέρας ενός 13χρονου κοριτσιού και η σύζυγός του ήταν από την Κρήτη. Η αλήθεια είναι ότι ήταν διαζευγμένος, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια γίνονταν προσπάθειες επανασύνδεσης.

Εργαζόταν ως σιδεράς και στα αλουμίνια και δούλευε και Ελλάδα και Αλβανία», κατέληξε.

Το Βουλιαράτι (αλβανικά: Bularat) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης στη Βόρειο Ήπειρο, στη νότια Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στον νομό Αργυρόκαστρου.

Έντονη είναι η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Τονίζει ότι ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας φέρεται να άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών που πήγαν να τον συλλάβουν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής, λέει το Υπουργείο και σημειώνει πως αναμένει από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών.

Επίσης, βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook πριν από τρεις εβδομάδες ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, δείχνει την ελληνική σημαία να κυματίζει επάνω σ' έναν σταυρό στις πλαγιές του όρους Κόζιακα, επάνω από το χωρίο Βουλιαράτες, ιδιαίτερη πατρίδα του θύματος.

Σε μια άλλη εξέλιξη, άγρια συμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών σημειώθηκε στον Γέρακα, με μαχαιρώματα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν συνδέεται με τη δολοφονία Κατσίφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα