ΔΟΕ: Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στις ροές πετρελαίου

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στις ροές πετρελαίου, τονίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), σημειώνοντας, ωστόσο, ότι παρά την μη ύπαρξη άμεσου αντίκτυπου στην προσφορά, «οι αγορές θα παραμείνουν ανήσυχες καθώς η κρίση θα εξελίσσεται».

«Η απότομη κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου,

έχει προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές», υπογραμμίζει ο ΔΟΕ σε έκθεση για την αγορά πετρελαίου του μηνός Οκτωβρίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Αναφέρει πως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εμπεριέχει μεγάλη αβεβαιότητα και τα γεγονότα εξελίσσονται γρήγορα και προσθέτει πως η διεθνής κοινότητα θα παραμείνει επικεντρωμένη στους κινδύνους σε σχέση με τις ροές πετρελαίου της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Ο ΔΟΕ αναφέρει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την αγορά πετρελαίου και, όπως πάντα, θα είναι έτοιμος να δράσει αν χρειαστεί για να διασφαλίσει ότι οι αγορές θα παραμείνουν επαρκώς εφοδιασμένες.

Τροφοδοσία Ευρώπης

Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, δέκα μήνες αφότου τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες να αυξήσουν τους ρυθμούς επεξεργασίας και παραγωγής ντίζελ.

Αναφέρει επίσης ότι θα χρειαστούν συνεχείς και μεγάλες ποσότητες εισαγωγών φυσικού αερίου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας πετρελαίου κίνησης που υπάρχουν για τον χειμώνα περιορίζουν τη διαθέσιμη δεξαμενή εφοδιασμού.

Ως εκ τούτου, μπορεί να χρειαστεί άλλος ένας ήπιος χειμώνας για να αποφευχθούν οι ελλείψεις στην Ευρώπη, υπογραμμίζει ο ΔΟΕ.

Διαβάστε επίσης:LIVE/Ισραήλ:Το κοινοβούλιο ενέκρινε την συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα