ΔΝΤ: Ουδεμία ένδειξη ότι η Τουρκία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια

Δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσιγκτον την Τετάρτη.

"Υπό το φως της πρόσφατης αστάθειας στις αγορές, η νέα

κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιδείξει δέσμευση σε ορθές οικονομικές πολιτικές για να προωθήσει την μακροοικονομική σταθερότητα και να μειώσει τις ανισορροπίες", ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Εν τω μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ για τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά χωρίς απειλές, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ εντείνεται η διπλωματική και οικονομική διένεξη Ουάσιγκτον – Άγκυρας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας σε πρεσβευτές στην Άγκυρα, επισήμανε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. στηρίζονται σε σταθερότερες βάσεις και οδηγούνται για μία ακόμη φορά προς την εξομάλυνση.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, με στόχο να επιταχυνθούν οι συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους.

Παράλληλα ομάδες εργασίας από την Τουρκία και τη Ρωσία θα έχουν συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα με θέμα τα ταξίδια στη Ρωσία, χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε, εξάλλου, την απόφαση της Τουρκίας να διπλασιάσει τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, χαρακτηρίζοντας «λυπηρές» τις οικονομικές κυρώσεις, που ανακοίνωσε χθες η Άγκυρα σε αντίποινα για τα μέτρα, που έλαβε η Ουάσιγκτον.

Οι δασμοί της Τουρκίας προκαλούν μετά βεβαιότητας λύπη και αποτελούν βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι τελωνειακοί δασμοί, που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας, έχουν να κάνουν με συμφέροντα εθνικής ασφαλείας. Οι τουρκικοί δασμοί αποτελούν αντίποινα δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς και εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετώπισε τον πάστορα Μπράνσον με «πολύ άδικο» τρόπο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας αποτελούν καρπό μιας μακροπρόθεσμης τάσης, κάτι για το οποίο ευθύνεται η ίδια και δεν αποτελεί αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας την περασμένη Παρασκευή, οπότε το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 16% έναντι του δολαρίου, από χθες, ωστόσο, φαίνεται να σταθεροποιείται, λαμβάνοντας στήριξη κυρίως από τα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας.

Κίνηση, η οποία στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, η οποία έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της πτώσης της λίρας, με φόντο τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, έκανε χθες το Κατάρ.

Άμεσες επενδύσεις, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία υποσχέθηκε ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, στη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τουρκική κυβερνητική πηγή, τα χρήματα θα διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες.
Τηλεδιάσκεψη με χίλιους περίπου επενδυτές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, θα πραγματοποιήσει, εξάλλου, σήμερα ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, για να τους εξηγήσει γιατί πρέπει να επενδύσουν στην Τουρκία.

Αρνητικά, ωστόσο, εξακολουθούν να επηρεάζονται οι διεθνείς αγορές από την οικονομική ρήξη Ουάσιγκτον – Άγκυρας.

Με πτώση έκλεισε το βράδυ το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,54%.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατέγραψε πτώση 1,23%.

Αρνητικό πρόσημο 0,76% και για τον δείκτη S&P 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης.

Με πτώση άρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες και οι συναλλαγές στις ασιατικές χρηματαγορές.

Πτώση καταγράφουν και οι τιμές του πετρελαίου.

Στα 64 δολάρια υποχωρεί το αμερικανικό αργό και στα 70 το μπρεντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα