ΔΝΤ: Κόκκινα δάνεια και χρέος βαραίνουν ακόμα την Κύπρο

Τα κόκκινα δάνεια, το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος παραμένουν τα μεγαλύτερα βαρίδια της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) η οποία δημοσιεύεται μετά το πέρας της επίσκεψης των τεχνοκρατών στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου, παρά την εντυπωσιακή ανάκαμψη που παρατηρείται.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το Ταμείο επισημαίνει μια σειρά προβλημάτων που στέκονται εμπόδιο στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης.

Τα σημαντικότερα προβλήματα παραμένουν το

τεράστιο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος αλλά και τα κόκκινα δάνεια, το ποσοστό των οποίων παραμένει ακόμα ιδιαιτέρως υψηλό, το υψηλότερο στον κόσμο σε σχέση με τον συνολικό δανεισμό και το ΑΕΠ της χώρας.

Ως εκ τούτου, η οικονομία παραμένει ευάλωτη σε τυχόν διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της σύσφιξης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Η αργή πορεία των αναδιαρθρώσεων στα κόκκινα δάνεια, ευθύνεται για τα σημαντικά τρωτά σημεία του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα, αναφέρει το Ταμείο.

Ενδεχομένως η ανάπτυξη να σημειώσει κάποιες «συγκρατημένες ανοδικές εκπλήξεις» ωστόσο οι κίνδυνοι που θα την έφερναν εκ νέου σε πτωτική πορεία, θα μπορούσαν να είναι αρκετά μεγάλοι, ενώ επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν διατηρηθεί η τρέχουσα δυναμική στις ξένες χρηματοδοτούμενες κατασκευές.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το ΔΝΤ, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστήσει την οικονομία πιο επιρρεπή σε έναν νέο κύκλο διακυμάνσεων, σε περίπτωση που ο δανεισμός από τις αγορές για κάποιο λόγο επιβραδυνόταν ξαφνικά, ακολουθώντας ένα «αίσθημα κινδύνου» το οποίο προκάλεσε η αυστηρή πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ή εάν η προσφορά των νέων ακινήτων τελικά ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την τελική ζήτηση.

Επίσης, το Ταμείο προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η δημοσιονομική πειθαρχία χαλαρώσει, το υψηλότερο κόστος δανεισμού από τις αγορές θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ανάπτυξη.

Από το μικροσκόπιο των τεχνοκρατών περνάει και ο κίνδυνος για νέες διεθνείς ή ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την φορολογία των εταιριών. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο ρόλος της Κύπρου ως επιχειρηματικός και οικονομικός κόμβος θα μπορούσε να επηρεαστεί δυσμενώς σε μια τέτοια περίπτωση.

Παράλληλα, τονίζεται η σημασία των ενεργειακών εξελίξεων στην Κύπρο, με τις προοπτικές ανάπτυξης να είναι σημαντικές αν η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που θα ανακαλυφθούν στην ΑΟΖ, καταστεί οικονομικά βιώσιμη.

Η Κύπρος πέτυχε εντυπωσιακή ανάκαμψη

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η κυπριακή οικονομία έχει επιτύχει εντυπωσιακή ανάκαμψη από την τραπεζική κρίση του 2012-2011, με την αύξηση του ΑΕΠ να έχει επιταχυνθεί επί τρία συνεχόμενα έτη, την ανεργία να βρίσκεται σε πτωτική τάση, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να έχει μειωθεί δραματικά.

Παράλληλα, το δημοσιονομικό ισοζύγιο πέρασε από ένα μεγάλο έλλειμμα κατά το παρελθόν, σε ένα οριακό πλεόνασμα, ενώ ο ELA έχει εξοφληθεί πλήρως και οι τραπεζικές, με τις τραπεζικές καταθέσεις να έχουν πάρει την ανιούσα.

Σημαντική είναι η παρατήρηση ότι οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να ανακάμπτουν.

Όπως υπογραμμίζει το ΔΝΤ, τα καλά αποτελέσματα για την κυπριακή οικονομία οφείλονται από συνετές –σε γενικές γραμμές- μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές, καθώς και από την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σύμφωνα με το Ταμείο επέτρεψαν στο κράτος να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου με ολοένα και ευνοϊκότερους όρους.

Επιπλέον, το ΔΝΤ κάνει μνεία στις συνεχείς αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης που έχει επιτύχει η χώρα, φτάνοντας κοντά στην λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα