ΔΝΤ: Ισοζυγισμένη η κοινή πρόταση θεσμών προς Ελλάδα

Την ύπαρξη κοινής θέσης του ΔΝΤ με τους υπόλοιπους θεσμούς στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδας στις Βρυξέλλες, επαναβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ωστόσο, δεν ήταν το ίδιο ξεκάθαρος στο γιατί επιμένει πρώτα στο θέμα της αποδοχής από την Ελλάδα

των μεταρρυθμίσεων κι όχι εξ ίσου και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

«Σε σχέση με τις προτάσεις, οι τρεις θεσμοί είναι στην «ίδια γραμμή», έχουν παρουσιάσει κοινή θέση κι έχετε δει τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις των υπολοίπων θεσμών. Για την θέση του ΔΝΤ, μπορώ μόνο να επαναβεβαιώσω ότι είμαστε και παραμένουμε ευέλικτοι, εργαζόμενοι με τις ελληνικές αρχές και τους εταίρους για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Θέλουμε να χαρακτηρίζουμε την προσέγγιση ισοζυγισμένη».

Εξήγησε ότι η προσέγγιση είναι ισοζυγισμένη σε σχέση με τα έσοδα και τις δαπάνες των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και υπάρχει το σωστό ισοζύγιο στην ανάπτυξη, ώστε η πρόταση να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο φιλοαναπτυξιακή.

«Εχουμε πει πολλές φορές ότι όλα προστίθενται. Ισοζύγιο στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και την κοινωνική διάσταση».

Χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος καθοριστική κι εντός αυτής να υπάρξει προστασία για τις φτωχότερες ομάδες. Είπε επίσης πως υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός καλά στοχευμένου δικτύου κοινωνικής προστασίας.

Στο φορολογικό είπε πως υποστηρίζουν όπως οι περισσότερο προνομιούχοι να πληρώνουν δίκαιο μερίδιο και το βάρος να μην πέφτει στους ώμους αυτών που έχουν μικρότερες δυνατότητες.

«Υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν κι εφαρμοστούν, να υπάρξουν προσπάθειες από τους Ευρωπαίους εταίρους για τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα».

Στο ερώτημα γιατί ενώ επισημαίνονται οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, τις τελευταίες ημέρες το ΔΝΤ παραμένει σιωπηλό σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το «Ταμείο παραμένει σταθερό σ’ αυτό που αποκαλεί ισοζυγισμένη προσέγγιση και καλεί όλες τις πλευρές να πράξουν αυτό που τους αναλογεί. Πρώτα και κύρια χρειαζόμαστε να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις και η άλλη πλευρά να αντιμετωπίσει τα θέματα της επαρκούς χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας».

Στο ερώτημα της προθεσμίας της 30ης Ιουνίου, όπου η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει τις τρεις δόσεις προς το ΔΝΤ, ο κ. Ράις είπε πως αναμένει ότι η χώρα θα το πράξει, όπως δήλωσαν δημόσια οι ελληνικές αρχές, κι ότι το «Ταμείο» δεν δίνει παρατάσεις. Σε σχέση με το αν η μη πληρωμή αποτελεί «αθέτηση υποχρέωσης» (default), ή «καθυστέρηση πληρωμής», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

«Αν η πληρωμή δεν καταβληθεί στις 30 Ιουνίου η Ελλάδα θα βρίσκεται αμέσως σε καθυστέρηση. Υπάρχει προσδοκία μεταξύ επενδυτών σε ομόλογα, στην πιστωτική αγορά, ότι μετά από 30 ημέρες θα γίνει μία δήλωση που θα είναι λίγο σκληρότερη από το ό,τι είναι σε καθυστέρηση, ότι είναι σε αθέτηση υποχρέωσης. Να ξεκαθαρίσω: Υπάρχουν σχέδια για να γίνει κάποια στιγμή δήλωση ότι είναι σε αθέτηση υποχρέωσης (default); Δεν έχω την παραμικρή γνώση για παρόμοια σχέδια. Μιλούμε για καθυστέρηση προς το ΔΝΤ και παραβίαση της υποχρέωσης».

Σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώσει σχετικά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αν προκύψει καθυστέρηση.

Σε άλλες ερωτήσεις, απέρριψε τις κατηγορίες ότι το ΔΝΤ τηρεί σκληρότερη στάση κι επανέλαβε ότι η τελευταία δέσμη προτάσεων από τους θεσμούς αποτελεί κοινή γραμμή.

Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ έχει μετανιώσει που ενεπλάκη στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε πως είναι υποχρέωση του διεθνούς οργανισμού να βοηθά τα μέλη του κι η Ελλάδα είχε υποβάλει σχετικό αίτημα βοήθειας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα