ΔΗΣΥ:H 1η Απριλίου είναι ο σημαντικότερος σταθμός ελευθερίας

Τιμούμε σήμερα την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 και τον επικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. και του κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΣΥ.

Φέρνοντας στο νου τη λαμπρότερη στιγμή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες και τους αγωνιστές του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Προτάσσοντας

τις αρχές και τα ιδανικά του σύγχρονου πολιτισμένου κόσμου και πλαισιωμένοι από το σύνολο του κυπριακού ελληνισμού, οι αγωνιστές του 1955-59 έδωσαν έναν ευγενή αγώνα που μας γεμίζει με υπηρηφάνεια που κρατά για πάντα. Ο Αγώνας εκείνος έφερε στην επιφάνεια και ανέδειξε τις αρετές του λαού μας. Μέσα από ένα συλλογικό πνεύμα πατριωτικής αυταπάρνησης και εθνικής ενότητας κατόρθωσε μάλιστα την υπέρβαση απέναντι στην κραταιά βρετανική αποικιακή αυτοκρατορία.

Η 1η Απριλίου 1955 αποτελεί τον σημαντικότερο σταθμό στην πολυκύμαντη πορεία του κυπριακού ελληνισμού για κατάκτηση της ελευθερίας του. Υπήρξε η δραματική και επική κορύφωση σειράς συνεχών εθνικών προσπαθειών για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Ο Αγώνας εκείνος ήταν όμως και το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης πνευματικής προεργασίας που στηρίχτηκε στην ελληνική παιδεία και στην ορθόδοξη πίστη του λαού μας. Παρά την άνιση πάλη με την κραταιά κατοχική δύναμη, η αντάρτικη επανάσταση της Ε.Ο.Κ.Α. κατόρθωσε να επιτύχει τους στόχους της έστω και αν δεν βρήκε τη συνέχεια που άξιζε στο πολιτικό πεδίο. Εν τέλει χάρισε στον τόπο το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις μέρες μας, η χώρα μας έχει περάσει μια δύσκολη περίοδο οικονομικής εξυγίανσης και σκληρών διορθώσεων, αλλά βρίσκει τώρα ξανά την αξιοπιστία της, μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος Διάσωσης.

Ανακτώντας τον έλεγχο των αποφάσεων οικονομικής πολιτικής και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία, πρέπει όμως να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να μπορεί ξανά ο κυπριακός λαός να γευτεί τα αγαθά των κόπων και των προσπαθειών του. Πρέπει να συνεχίσουμε με σύνεση, μέθοδο και αποφασιστικότητα και να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές εκείνες που χρειάζεται η χώρα μας, προκειμένου να γίνει ξανά ένας τόπος ευημερίας και προκοπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα