ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ: Αύξηση στο 20% της έκπτωσης στο φόρο ακινήτων

Την αύξηση της έκπτωσης στο 20% από 15% την οποία προτείνει κυβερνητικό νομοσχέδιο για όσους θα καταβάλουν το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2015, υποστηρίζουν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την συζήτηση που έγινε σήμερα στην κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι “δυσκολεύεται να τοποθετηθεί” επί της εισήγησης αν δεν υπολογιστεί πρώτα η επίπτωση στα δημόσια οικονομικά,

τονίζοντας παράλληλα πως “πρόθεση της Κυβέρνησης είναι με τρόπο σταδιακό και λελογισμένο – δεν χωρά λαϊκισμό ή συναγωνισμός ποιος θα προτείνει περισσότερα - το φορολογικό βάρος που επιβάλουμε στον τομέα των ακινήτων να μειωθεί”.

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως “αν αποφασίσουμε έγκαιρα για τη φορολογία των ακινήτων το 2016 μπορεί να περιλαμβάνεται και η δυνατότητα να πληρωθεί ο φόρος σε 2-3 δόσεις κατά τη διάρκεια του έτους”.

Την πρόταση για αύξηση της έκπτωσης στο 20% έθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να δηλώνει πως ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει την εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί φορολογίας ακινήτου ιδιοκτησίας νόμο αναφορικά με την παράταση της προθεσμίας καταβολής του φόρου καθώς και την αύξηση της έκπτωσης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει έκπτωση 10% και όχι 15% που ίσχυσε με νομοθετική πράξη το 2014, και θέση μας είναι “να επαναληφθεί η πρόταση μας για έκπτωση 15%, ενώ προτείνουμε 17,5% ως επιπρόσθετο κίνητρο, όταν η πληρωμή διενεργηθεί μέσω του διαδικτύου ή μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων”.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, το 2014 εισπράχθηκαν 104 εκ. από τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας, 14 εκ. από τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας που επιβάλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και 53 εκ. από τα μεταβιβαστικά, με το σύνολο της είσπραξης να ανέρχεται στα 171 εκ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών στους βουλευτές, το ποσοστό πληρωμής του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας ανήλθε το 2014 στο 79,9%.

Για ιδιοκτησίες με συντελεστή φορολόγησης 6 τοις χιλίοις, το ποσοστό πληρωμής ανήλθε στο 92,21%, για συντελεστή 8 τοις χιλίοις το ποσοστό ανήλθε στο 91,15%, για συντελεστή 9 τοις χιλίοις στο 90,49%, για συντελεστή 11 τοις χιλίοις στο 86,53%, για συντελεστή 13 τοις χιλίοις στο 82,08%, για συντελεστή 15 τοις χιλίοις στο 72,43%, για συντελεστή 17 τοις χιλίοις στο 65,85% και για συντελεστή 19 τοις χιλίοις στο 63,11%.

Ανέφερε ότι το περασμένο καλοκαίρι η Κυβέρνηση κατάθεσε ενώπιον της Βουλής πρόταση που συνολικά για τις τρεις αυτές φορολογίες μείωνε σταδιακά και λελογισμένα την πραγματική είσπραξη στα 155 εκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι “σήμερα με την πρόταση που παρουσιάζουμε ενώπιον σας, προτείνουμε ακόμη κάποια μείωση και αντί 171 που ήταν πέρσι και αντί 155 εκ. που ήταν η αρχική μας πρόταση το Καλοκαίρι προτείνουμε μια ρύθμιση που θα μας αποδώσει 151 εκ. ευρώ”.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι “αν αλλάξουμε τώρα βασικές πτυχές της νομοθεσίας όπως για παράδειγμα τους συντελεστές που υπάρχουν στην υφιστάμενη νομοθεσία - και δεν τους θεωρώ δίκαιους -, το κράτος δεν θα είναι σε θέση να εισπράξει την φορολογία του 2015 και τούτο θα έχει καταστροφικές συνέπειες στα δημόσια οικονομικά.

Εξήγησε ότι είναι έτοιμες οι φορολογικές δηλώσεις για να αποσταλούν στον κόσμο και “δεν μπορούμε να πάμε τώρα να αλλάξουμε τους συντελεστές φορολόγησης ή ουσιώδεις πρόνοιες της φορολογίας”.

“Επιβεβαιώνεται μέσα από τη συζήτηση ότι θα πρέπει σύντομα και έγκαιρα ενόψει του 2016 να επανέρθουμε στη συζήτηση για τις οριστικές ρυθμίσεις που πρέπει πλέον να εφαρμοστούν”, σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ανάγκη τους επόμενους μήνες “το ζήτημα της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας τουλάχιστον σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει να το λύσουμε οριστικά”.

Εξήγησε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελαφρύνει το βάρος που πληρώνει ο φορολογούμενος όπως είναι η παραχώρηση μεγαλύτερης έκπτωσης, η μείωση του φορολογικού συντελεστή και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι συμφωνεί ότι η φορολογία πρέπει να αναληφθεί από την ΤΑ με τρόπο που να υποκαταστήσει τις διάφορες κρατικές χορηγίες προς την ΤΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα από το 2016, η ΤΑ αν επιβεβαιώσει ότι μπορεί να εισπράξει, να μην πληρωθούν οι κρατικές χορηγίες μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και να αναλάβει την είσπραξη της φορολογίας.

Ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό του 2016 προβλέπονται οι κρατικές χορηγίες προς την ΤΑ επειδή χρειάζονται περισσότερο καιρό για να οργανωθούν για να μπορεί και η τελευταία κοινότητα να εισπράξει.

Μιλώντας στη συνεδρία των Επιτροπών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η Τρόικα μας εισηγήθηκε το 2012 να εισπράξουμε επιπρόσθετα μόνο 20 εκ. ευρώ, ενώ “αντιπρόταση της κυπριακής πολιτεία”, όπως είπε, “ήταν να εισπράξουμε ακόμη 60 εκ. ευρώ γιατί κρίναμε ως κυπριακή πολιτεία πως δεν έπρεπε να κόψουμε από δαπάνες”.

“Και η φιλελεύθερη η Κυβέρνηση η δική μου πρόσθεσε ακόμη 5 εκ. ευρώ για να ικανοποιήσουμε το αίτημα όλων για να επαναπροσληφθούν οι πέρα των 1.000 έκτακτοι ωρομίσθιοι”, πρόσθεσε.

“Φορτώναμε όλοι κατά καιρούς σε αυτό το χαράτσι. Η Τρόικα ζήτησε επιπρόσθετα 20 εκ. ευρώ και εμείς το κάναμε χαράτσι”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει την εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ για έκπτωση 20% στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την έκπτωση αυτή το κράτος θα εισπράξει φέτος περισσότερα από πέρσι.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών είπε ότι το ΔΗΚΟ αντιπροτείνει η έκπτωση του 15% να γίνει 20% διότι το κόμμα έχει μια πάγια θέση για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, προσθέτοντας ότι κακίζει “το γεγονός ότι το συνολικό ποσό του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας λόγω κακών χειρισμών και κακής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα αυξήθηκε από 100 εκ. στα 120 εκ. ευρώ”.

Ανέφερε ότι “πρέπει αυτό το ποσό να μειωθεί και πάλι στα 100 εκ. ευρώ γιατί ο φόρος ως έχει διαμορφωθεί είναι ένα δυσβάστακτο χαράτσι πάνω στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά” και πρόσθεσε ότι “τα λάθη που διέπραξαν κάποιοι να τα διορθώσουμε σήμερα”.

“Με αυτό τον τρόπο δίδεται ένα κίνητρο για την έγκαιρη πληρωμή αυτού του φόρου που θα βοηθήσει και τη ρευστότητα των ταμείων του κράτους”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αν η Κυβέρνηση καταφέρει αυτή η έκπτωση του 20% καταφέρει να γίνει μόνιμη μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας που θα εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις εμείς θα τους δώσουμε δημόσια συγχαρητήρια”.

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να συζητήσει αν αυτή η έκπτωση του 20% θα δίδεται μόνο σε αυτούς που καταβάλουν το φόρο ηλεκτρονικά και πρόσθεσε ότι ο τελικός συντελεστής πρέπει να είναι 20%.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι η νομοθεσία για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που θα πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό, στην επόμενη ολομέλεια, θα έχει την μορφή που είχε τα τελευταία χρόνια καθώς θα επιβληθεί στη βάση των τιμών του 1980, προσθέτοντας ότι θέση του ΔΗΣΥ παραμένει ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθεί αυτή η νομοθεσία για να γίνει ακριβοδίκαιη.

Αυτή η μορφή φόρου η οποία αυξήθηκε περίπου στο 10πλάσιο μέσα σε μερικά χρόνια θα πρέπει με την έξοδο από το μνημόνιο, να αναθεωρηθεί, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “θέση του ΔΗΣΥ ήταν πως θα πρέπει να μειωθεί δραστικά”.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι την πρόταση πολιτικής που εξετάζει ο ΔΗΣΥ και ευνοούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις και τον ΥΠΟΙΚ να τη συζητεί είναι ότι στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της ΤΑ και της προσπάθειας οικονομικής αυτονόμησης της ΤΑ θα πρέπει να εξεταστεί η μεταφορά της όποιας φορολογίας στο επίπεδο της ΤΑ σε αντικατάστασης της κρατικής χορηγίας.

Ανέφερε ότι “πέρα του ύψους αυτής της φορολογίας, η οποία από πολλούς χαρακτηρίζεται χαράτσι - πολλοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται κάθε χρόνο να την πληρώσουν -, το πιο ανορθολογικό κομμάτι της είναι ότι είναι μια φορολογία που επιβάλλεται σε συντελεστές παραγωγής (αποθήκες, υποστατικά που είναι μέρος της παραγωγικής εργασίας κάποιων ανθρώπων)”.

Ο ΔΗΣΥ, συνέχισε, “στηρίζει πρόταση που έγινε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και το ΔΗΚΟ και την έκπτωση όσων πληρώσουν έγκαιρα την φετινή φορολογία” να αυξηθεί στο 20%.

Από το 2016 θα εξετάσουμε τη ριζική αναθεώρηση αυτού του φόρου όπως είναι και η πολιτική μας θέση, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης είπε ότι “διαπιστώνεται για πολλοστή φορά η προχειρότητα αυτής της Κυβέρνησης, η οποία επέμενε αυτή η φορολογία με τη φιλοσοφία της να εφαρμόζετο πριν 2 χρόνια, ενώ και τώρα ακόμη δεν είναι έτοιμη με τις νέες αξίες”.

Ανέφερε ότι κανένας δεν ξέρει για τις νέες 300.000 καινούργιες ιδιοκτησίες, που θα μπουν στο σύστημα για να ελαφρύνουν τις υφιστάμενες φορολογίες

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι ολίγο κατέχοντες που είναι στους φορολογικούς συντελεστές 6 τοις χιλίοις και 8 τοις χιλίοις και 9 τοις χιλίοις ανταποκρίνονται κατά το 93%, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η κατηγορία των συμπατριωτών μας που είναι στον συντελεστή 19 τοις χιλίοις η ανταπόκριση τους είναι στο 63%”.

Ανέφερε “σε αυτό το χαράτσι ανταποκρίνονται εκείνοι που έχουν ένα διαμέρισμα, ένα σπιτάκι, ένα οικόπεδο, ενώ οι κατέχοντες τη μεγάλη ιδιοκτησία δεν ανταποκρίνονται” και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα υιοθετήσει τις απόψεις για μεγαλύτερες εκπτώσεις, ελαφρύνσεις 20%, αν και θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είναι στοχευμένο με μεγαλύτερη έκπτωση στις μικρές κατηγορίες και μικρότερη στις άλλες κατηγορίες”.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα καταθέσει εκ νέου την πρόταση του και τώρα και στη συζήτηση για τιμές του 2013 για διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης για να παραμείνει συνεπές με πιο φιλολαϊκές προσεγγίσεις και πρόσθεσε ότι “στις προτάσεις μας προστατεύετο (από την φορολογία) η κύρια κατοικία μέχρι ενός ποσού”.

“Γνωρίζουμε ότι αν την Πέμπτη δεν προχωρήσει σε ψήφιση αυτή η νομοθεσία πιθανότατα το κράτος να μην μπορέσει να ανταποκριθεί και να εισπράξει αυτά που χρειάζονται για το 2015. Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και αν δεν ψηφιστούν θα κρίνουμε στην ολομέλεια πως θα ενεργήσουμε, όχι σε βάρος της πολιτείας”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα αντιμετωπίζει “θετικά τόσο την εισήγηση για έκπτωση στον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας για εκείνους που θα πληρώσουν έγκαιρα τη φορολογία όσο και την εισήγηση για αύξηση της έκπτωσης”.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε ανησυχία για το ότι “αυτές οι εκπτώσεις είναι αστόχευτες” γιατί απευθύνονται και στους μικροοφειλέτες που πληρώνουν τελικά περισσότερους από τους μεγαλοοφειλέτες, απευθύνονται και στους μεγαλοοφειλέτες”.

“Αυτό το 20% (έκπτωση) μπορεί να σημαίνει εκατομμύρια για κάποιους για κάποιους μπορεί να σημαίνει λίγες δεκάδες ευρώ”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “επωφελούνται περισσότερο αυτή που χρωστούν τα περισσότερα”.

Ανέφερε ότι “αυτές οι εκπτώσεις πρέπει να έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και περιβαλλοντικό ή αναπτυξιακό χαρακτήρα” και να απευθύνονται σε “ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη ή εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που προσφέρουν ένα κοινωνικό ή παραγωγικό έργο”

Για παράδειγμα, ο κ. Περδίκης έφερε “την έκπτωση που θα πρέπει να δικαιούνται εκείνοι που καλλιεργούν τη γη, προσθέτοντας ότι “υπάρχει σχετική πρόνοια στη νομοθεσία η οποία δεν έχει επεκταθεί παρά τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών ομάδων και όλων των κομμάτων”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα