Διπλωματικό πόκερ: Ρωσία και Τουρκία κινούν τα νήματα για την Λιβύη

Kατηγορηματικά «όχι» ήταν η απάντηση που πήρε η Αθήνα από το Βερολίνο στην επιθυμία της να συμμετέχει στην διάσκεψη για την Λιβύη

Πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση του Βερολίνου ήρθε μετά από τελεσίγραφο της Τουρκίας, πως αν δεν αποκλειστεί η Ελλάδα, τότε θα απέχει η Τουρκία.

Επιμένει, βέβαια, η Αθήνα

πως κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα, αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων και θέλει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Στην προκειμένη, λέει το Μαξίμου, θα εκπροσωπηθεί από την Ιταλία και τους θεσμούς της ΕΕ. 

Είναι λογικό πάντως να γεννώνται σοβαρά ερωτήματα από τις εξελίξεις.

Στο Βερολίνο έχουν προσκληθεί, επίσης, εκτός από την Τουρκία,  οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Βεβαίως, και οι Χαφτάρ και Σάρατζ.  

Το Βερολίνο λέει πως στόχος της διάσκεψης είναι ο κατευνασμός στο εσωτερικό της Λιβύης και η διαφύλαξη της κυριαρχίας της χώρας.

Αν και ακούγεται οξύμωρο.

Είναι προφανές ότι δεν είναι όλες οι πλευρές έτοιμες να δεχτούν συμβιβασμό. Δεν είναι τώρα που άρχισε ο εμφύλιος στην Λιβύη.

Εντός της χώρας τα δύο βασικά στρατόπεδα επιδιώκουν πλήγματα στους αντίπαλους, προκειμένου να θέσουν εαυτούς σε θέση ισχύος, την οποία και θα εξαργυρώσουν στην διαπραγμάτευση.

Αντίστοιχα, οι ισχυροί θέλουν αφενός να κλειδώσουν την επιρροή τους, αφετέρου όμως, ιδιαίτερα η ΕΕ, γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες που θα υπάρξουν από την περαιτέρω σύρραξη, ένα μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα, απέναντι από την Ευρώπη.

Εκείνο, όμως, που ιδιαίτερα πρέπει να προβληματίσει την Κύπρο, που ζει με το πρόβλημα της Τουρκίας, είναι η ευκολία με την οποία συναλλάσσεται ο Ερντογάν με την Μόσχα, το Βερολίνο, την Ουάσιγκτον, ενίοτε την Τεχεράνη.

Μας λένε για απομονωμένη Τουρκία, αλλά επί της ουσίας αυτό δεν ισχύει.

Η Τουρκία μπορεί να δημιουργεί προβλήματα, αλλά καταφέρνει επίσης να είναι μέρος της λύσης τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα