Διπλό φονικό: Το σφάλμα που «καταδίκασε» τις έρευνες (vid)

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που αφορούν στο διπλό φονικό, άρχισε έντονη συζήτηση για τυχόν λάθη που οδήγησαν την υπόθεση σε λάθος κατεύθυνση.

Διπλό φονικό:Γρίφος τα χαμένα αντικείμενα,σήμερα απαντήσεις

Πάνω σε αυτό το ζήτημα κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Ελληνικής Εταιρείας Δρ. Γρηγόρης Λέων, στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο».

Ματσάκης: Το διπλό φονικό ήταν μια απλή υπόθεση

Συγκεκριμένα, ο ειδικός ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα από τους ιατροδικαστές. Η ιατροδικαστική επιστήμη μπορεί να δώσει συγκεκριμένες

απαντήσεις, συγκεκριμένα δεδομένα σε ένα έγκλημα, τα οποία επεξεργάζονται στη συνέχεια οι ανακριτές, η Αστυνομία και τοι υπόλοιπες Αρχές, ώστε να γίνεται το πλήρες κάδρο ενός εγκλήματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιατροδικαστές στη συγκεκριμένη υπόθεση μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «στην αρχή στράφηκαν όλες οι ανακρίσεις σε ένα σημείο που ήταν προβληματικό και δημιούργησε έντονα θέματα. Υπήρχαν μεταξύ συναδέλφων κάποιες αντεγκλήσεις και πρέπει να δούμε ποια είναι η αλήθεια. Πρέπει να εξεταστεί εάν κάποιος ή κάποια συνάδελφος ξέφυγε των ορίων και τόλμησε να σκιαγραφήσει έναν δράστη και αυτό είναι ένα ιατροδικαστικό σφάλμα».

Όσον αφορά στο σενάριο της ληστείας και εάν συμφωνεί με τις 30 μαχαιριές, ανέφερε ότι τα πολλαπλά τραύματα δείχνουν μια συναισθηματική φόρτιση, η οποία μπορεί να ερμηνευτεί από το γεγονός ότι ο φερόμενος δράστης γνώριζε κάπως τα θύματα, είχε κατά κάποιο τρόπο μια σύνδεση μαζί τους. Επίσης, πρέπει να εξεταστεί η ψυχική κατάσταση του δράστη, εάν ήταν σε ψυχική ηρεμία ή εάν ήταν κάτω από την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Σε ερώτηση τι αφήνει πίσω του το έγκλημα, ο ειδικός ανέφερε ότι «πλέον έχουν αντιληφθεί όλοι ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Σε ένα έγκλημα παίζουν ρόλο μια σειρά Αρχών και ανθρώπων, οι οποίοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι εάν κάποιος από εμάς ξεφύγει από τα όρια της επιστήμης του, εάν κάποιος ιατροδικαστής τολμήσει να δείξει έναν δράστη, προφανώς διαπράττει ένα σφάλμα ακόμα και εάν θεωρητικά αποδειχθεί τελικά ότι ο δράστης ήταν αυτός. Ο καθένας θα πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά του μέσα στα πλαίσια της εργασίας του».

Keywords
Τυχαία Θέματα