ΔΗΠΑ: Στηρίζουμε την αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας

Δήλωση Βουλευτή Αμμοχώστου Μιχάλη Γιακουμή ΔΗΠΑ – Συνεργασία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι  με νευρική ανορεξία και βουλιμία στην Κύπρο.

Με πρωτοβουλία δική μας σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αλτσχάιμερ στις 22/06/23, που υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο και όλα σχεδόν τα Μέλη της Επιτροπής Υγείας τους οποίους και επιθυμώ να ευχαριστήσω, γράψαμε το αυτεπάγγελτο θέμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι

ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του  60% με 70%  των περιπτώσεων άνοιας. Το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα της νόσου είναι η δυσκολία στην ανάκληση πρόσφατων συμβάντων (απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης). Καθώς η ασθένεια προχωρά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στη γλώσσα, στον προσανατολισμό, στις διακυμάνσεις της διάθεσης, στη μη αυτοεξυπηρέτηση και σε θέματα συμπεριφοράς. Καθώς η κατάσταση ενός ατόμου χειροτερεύει, συχνά αποχωρούν από την οικογένεια και την κοινωνία.

Η νόσος αυτή, δεν μπορεί να θεραπευτεί και είναι εκφυλιστική, η διαχείριση των ασθενών είναι πολύ σημαντική. Ο/Η σύζυγος ή ένας στενός συγγενής συχνά παίρνει το βάρος της φροντίδας του ασθενούς. Στις αναπτυγμένες χώρες, το Αλτσχάιμερ είναι μια από τις πιο δαπανηρές ασθένειες στην κοινωνία.

Ευελπιστούμε με αυτή τη συζήτηση που ανοίξαμε, να αγγίξουμε την κοινωνική και ηθική ευαισθησία όλων μας – που θεωρούμε πως υπάρχει ακόμη στο τόπο μας – και να βρεθούν τρόποι οικονομικής ενίσχυσης αυτών των ασθενών από μέρους της πολιτείας, για να μπορούν να καλύπτουν τις καθημερινές τους θεραπείες και να ζουν μια πιο αξιοπρεπή ζωή, πράγμα που συμβαίνει στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά το θέμα της ανορεξίας και βουλιμίας που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα στη χώρα μας δυστυχώς από τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας διαφάνηκε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν οι δομές, ούτε και η εμπειρογνωμοσύνη για την πλήρη αντιμετώπιση τις κάθε περίπτωσης. Οι αριθμοί αυξάνονται ραγδαία αφού τα νεαρά άτομα επηρεάζονται αρνητικά από τα κοινωνικά δίκτυα και ΜΜΕ και τα πρότυπα που προβάλουν.

Στηρίζουμε τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για αντιμετώπισης της νευρικής ανορεξίας  και βουλιμίας και θα συμβάλουμε εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση. 

Διαβάστε επίσης: ΕΛΑΜ: Παραμένει αταλάντευτη η θέση του κατά του πλαισίου των εκποιήσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα