Με επεισόδια στο φινάλε η πορεία Πολυτεχνείου (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Άρχισε λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι η πορεία από το Πολυτεχνείο, στην οδό Πατησίων, προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Στο φινάλε, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσουν φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ενα στεφάνι. Ωστόσο, υπό τον φόβο επεισοδίων και εξ´ αιτίας της παρουσίας αντιεξουσιαστών στον χώρο, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος.

Η καθιερωμένη

εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, με το κλείσιμο των θυρών του Πολυτεχνείου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ισχυρές στο σημείο, ενώ οι αντιεξουσιαστές έχουν καταλάβει τον χώρο του Πολυτεχνείου και έχουν επεκταθεί στην οδό Στουρνάρα.

Στις 16.30 ολοκληρώθηκε η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, την δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Σύμφωνα με τους αριθμούς των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις για την Επέτειο του Πολυτεχνείου, που δίνει η ΓΑΔΑ, η πορεία της Κλαυθμώνος -η κεφαλή της οποίας έχει φτάσει στην Αμερικάνική Πρεσβεία- αποτελείται από περίπου 5.000 άτομα στα οποία έχουν παρεισφρήσει και περίπου 200 αντιεξουσιαστές.

Ακολουθεί η πορεία μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από περίπου 600 άτομα και ακολουθεί η πορεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από περίπου 7.000 άτομα, η κεφαλή της οποίας έχει περάσει από το ύψος των γραφείων της ΕΕ.

Επεισόδια έξω από τη ΓΑΔΑ

Μεγάλης έντασης επεισόδια σημειώνονται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας από μεμονωμένες ομάδες κοντά στο κτίριο της ΓΑΔΑ.

Οι νεαροί πετάνε μολότοφ και πέτρες, κατεβαίνουν την Λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου και συνεχίζονται τα επεισόδια.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, κάνουν λόγο για τραυματίες.

Οι αστυνομικοί απαντούν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

«Πεδίο μάχης» το κέντρο της Αθήνας – Δυο τραυματίες

Βροχή από βόμβες μολότοφ από πλήθος κουκουλοφόρων σχεδόν από κάθε στενό πέριξ του Πολυτεχνείου, ενώ είναι εφοδιασμένοι και με βεγγαλικά και φωτοβολίδες ευθείας βολής τις οποίες εκτοξεύουν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Εντός του Πολυτεχνείου ενδεχομένως υπάρχουν εκτεταμένες φθορές καθώς οι ταραξίες που έχουν ταμπουρωθεί σε αυτό σπάνε ό,τι βρουν για την συλλογή «πολεμοφοδίων».

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απαντούν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που δεν φαίνεται όμως να έχουν αποτέλεσμα αφού η πλειονότητα των ταραχοποιών έχει προμηθευτεί με αντισφυξιογόνες μάσκες και με την σειρά τους οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο μετρό των Αμπελοκήπων. Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7 υπάρχουν δύο τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όταν μετά το τέλος των πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου, άγνωστοι έστησαν οδοφράγματα επί της οδού Εγνατία και έβαλαν φωτιές.

Με “ορμητήριο” την Πολυτεχνική Σχολή πετούν πέτρες, βόμβες μολότοφ και διάφορα άλλα αντικείμενα, στο τμήμα της Εγνατίας από την βόρεια πύλη της ΔΕΘ έως την οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Η Αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών. Οι καπνοί και τα χημικά δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / news247.gr / protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα