Δημοσκόπηση: Οι Κύπριοι πιστεύουν, αλλά δεν νηστεύουν

Η αυριανή μέρα, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί για την Ορθόδοξη Εκκλησία την έναρξη της Σαρακοστής και των νηστειών.

Όπως καταδεικνύει, ωστόσο, μεγάλη δημοσκόπηση της Κυριακάτικης εφημερίδας ''Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ'', οι Κύπριοι αν και πιστεύουν, εντούτοις δεν νηστεύουν στον ίδιο βαθμό.

Τρεις στους δέκα πολίτες, συγκεκριμένα, δηλώνουν ότι νηστεύουν όλες τις

ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ένα ποσοστό της τάξης του 45% ανέφερε ότι νηστεύει μόνο τη Μεγάλη Βδομάδα, ενώ το 23% δεν νηστεύει καθόλου πριν από το Πάσχα.

Τα δεδομένα, πάντως, αλλάζουν σε ότι αφορά την Καθαρά Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία όσων νηστεύουν συστηματικά ή περιστασιακά, σε ποσοστό 94%, απάντησε ότι νηστεύει.

Οι λόγοι, ωστόσο, για τους οποίους νηστεύουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ποικίλουν και εκτείνονται από την πνευματική κάθαρση, μέχρι την απώλεια βάρους.

Οι μισοί, σε ποσοστό 54%, αναφέρουν ότι νηστεύουν επειδή ακολουθούν τη θρησκεία. Το 39% για λόγους πνευματικής κάθαρσης, το 20% γιατί αυτό επιτάσσει η παράδοση και το 17% για λόγους υγείας. Από πνευματική ανάγκη νηστεύει το 7%, ενώ το 2% επειδή το θεωρεί μια καλή ευκαιρία για να χάσει κιλά.

Στην αντίπερα όχθη, οι μισοί από όσους ΔΕΝ νηστεύουν θεωρούν ότι δεν χρειάζεται. Δεν ακολουθώ την παράδοση και γι' αυτό δεν νηστεύω απάντησε το 22%, την ώρα που το 15% επικαλείται λόγους υγείας.
Το 13% απέχει από τη νηστεία επειδή δεν πιστεύει και το 4% από συνήθεια.

Τηρώντας το έθιμο, τα λαχανικά και τα αρτοειδή θα έχουν αύριο την τιμητική τους, αφού σε ποσοστό 100% και 99% αντίστοιχα, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι τα εδέσματα αυτά θα βρίσκονται στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Το 63% των Κυπρίων θα καταναλώσει, επίσης, θαλασσινά, ενώ μόλις το 2% θα φάει κρέας.

Διευρύνοντας την ερώτηση πέρα από τη Σαρακοστή, ένας Κύπριος στους τέσσερεις τηρεί όλες τις καθορισμένες νηστείες της εκκλησίας μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις νηστεύει το 43% και ποτέ το υπόλοιπο 31%.

[Στο μεταξύ, ''πολύ'' ή ''αρκετά'' κοντά στο θεσμό της εκκλησίας αισθάνονται ότι βρίσκονται 7 Κύπριοι στους 10, σε ποσοστό 27% και 45% αντίστοιχα. Λιγότερο κοντά είναι το 20% και καθόλου το 8%.

Καθοριστικό παράγοντα στην εγγύτητα που αισθάνονται οι πολίτες στην Εκκλησία φαίνεται να διαδραματίζουν οι ιερείς των ενοριών, καθώς το 74% των συμμετασχόντων δηλώνει ότι χάρη σ' αυτούς νιώθει κοντά στο θεσμό. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον κλήρο γενικότερα είναι 47%, για την Ιερά Σύνοδο 26% και για τον Αρχιεπίσκοπο 30%.
Πιο αδιάφοροι εμφανίζονται οι Κύπριοι σε ό,τι αφορά την Ιερά Σύνοδο, ενώ πιο πολύ τους απομακρύνει η στάση του Αρχιεπισκόπου.

Την ίδια στιγμή, τρεις στους πέντε πολίτες πιστεύουν ότι η προτεραιότητα της Εκκλησίας και των κληρικών πρέπει να είναι η πνευματική καθοδήγηση.
Ακολουθεί η φιλανθρωπία, σε ποσοστό 46% και η κοινωνία σε ποσοστό 31%.

Η έρευνα, η οποία θα παρουσιαστεί εκτενώς στην εκπομπή ''Αδιακρίτως'', πραγματοποιήθηκε από το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και σε αυτή συμμετείχαν, με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, 500 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοσκόπηση, Κύπριοι,dimoskopisi, kyprioi