Δημοσκόπηση για τον κορωνοϊό στην Τουρκία: Παραμένει δημοφιλής ο Ερντογάν

Ο Αμπντουκαντίρ Σελβί γράφει στην Hurriyet (19.05.20) ότι  κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις που αφορούν στον ιό COVID-19 επηρεάζουν μόνο θέματα υγείας. Όπως αναφέρει, έρευνα της εταιρείας GENAR με 3.000 άτομα μεταξύ 28 Απριλίου και 3 Μαΐου που αφορούσε τον ιό, έριξε και φως σε θέματα πολιτικής.

Όπως αναφέρει η μετάφραση

του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, η συγκεκριμένη έρευνα κατέδειξε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία με ποσοστό 36,2%, με διαφορά όμως 4% από τον δεύτερο πιο δημοφιλή ηγέτη. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει πως ο Ερντογάν έχει υποστήριξη όχι μόνο από τη βάση του κόμματος του, αλλά και από άλλα κόμματα, γεγονός που, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, έχει να κάνει με τον επιτυχή τρόπο που ο Ερντογάν διαχειρίζεται γενικά περιόδους κρίσεων. «Ωστόσο τι θα γινόταν αν κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατέρρεε το σύστημα υγείας;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

Όσον αφορά τον Πρόεδρος του αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)  Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δεν έρχεται δεύτερος από άποψη δημοτικότητας αλλά βρίσκεται στην 8η θέση. Κι αυτό έχει σχέση με τους αναδυόμενους πολιτικούς του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς που τον ξεπερνούν σε δημοτικότητα.

«Η κατάσταση με τον πανδημία του ιού αποκάλυψε τη σημασία όχι μόνο της υγείας μας, αλλά και του Υπουργείου Υγείας. Η Τουρκία φαίνεται να διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο. Οι γιατροί μας έχουν μεγάλο μερίδιο σε αυτό», γράφει ο Σελβί και συμπληρώνει: «Στη διαδικασία καταπολέμησης του ιού το 75,7% των ανθρώπων μας θεωρούν επαρκή τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας. Η αναλογία εκείνων που εμπιστεύονται το σύστημα υγείας μας είναι 1% πάνω από αυτό. Το 61% των μελών της CHP, το 37% των μελών του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των  Λαών (HDP) και το 82% των μελών του Καλού Κόμματος (IYI Parti)  θεωρούν επαρκή τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας. Αυτό το ποσοστό, το οποίο είναι 85,7% στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), αυξάνεται στο 89,5% στους ψηφοφόρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).»

Επιπλέον βαθμολογία του Υπουργού Γεωργίας Φαχρεττίν Κοτζά 4,37 στα 5. Υπάρχει επίσης ισχυρή υποστήριξη για τον Κοτζά  από τους ψηφοφόρους του CHP, του IYI Parti και του HDP. «Το έθνος αγαπά την υπηρεσία», γράφει ο Σελβί.

Υποστηρίζει επίσης ότι το ΑΚΡ φαίνεται να αυξάνει κατά 2,8% τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές που έγιναν πέρσι και πως το 45,4% που φαίνεται να ψηφίζει τώρα το Κόμμα σε μαζί με το 55,2% που έχει το  MHP, φέρνουν την «Συμμαχία της Δημοκρατίας» των δύο Κομμάτων στο 55,2%. Αυτό, σύμφωνα πάντα με τον Σελβί, δείχνει ότι η συμμαχία ανακτά τα ποσοστά που έχασε και της στοίχισαν τους μεγάλους Δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει επίσης πως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης το γνωρίζουν αυτό.

Τέλος ο Σελβί, επικαλούμενος πηγές υποστηρίζει πως υπάρχουν σκέψεις και γίνονται προσπάθειες μείωσης του υψηλού εκλογικού μέτρου που ανέρχεται στο 10%, αλλά αυτό βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια. 

Keywords
Τυχαία Θέματα