Δημοσκόπηση «Σίγμα»: Ρίσκο η πριμοδότηση τον πρώτο γύρο

Οριακή άνοδο στα ποσοστά τους παρουσιάζουν οι τρεις κύριοι διεκδικητές για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αναστασιάδης, Παπαδόπουλος και Μαλάς, βάσει των αποτελεσμάτων της δεύτερης μεγάλης δημοσκόπησης που παρουσίασε χθες βράδυ η Εκπομπή του «Σίγμα» «Χωρίς Περιστροφές». Αναλύοντας το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο εκλογικός αναλυτής Νάσιος Ορεινός είπε πως στα νέα στοιχεία παρατηρείται μια μικρή πτώση στα ποσοστά του κ. Λιλλήκα και η εμφάνιση

στον προεκλογικό χάρτη ποσοστών του κ. Χρίστου του ΕΛΑΜ και του κ. Μαυροβουνιώτη. Τόνισε, επιπλέον, το ρίσκο μιας ενδεχόμενης πριμοδότησης στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Επιπλέον, ο κ. Ορεινός εξήγησε πως η διαφορά μεταξύ Αναστασιάδη-Παπαδόπουλου είναι 9 μονάδες και η διαφορά Παπαδόπουλου-Μαλά 6 μονάδες, η οποία κυμαίνεται στα επίπεδα της προηγούμενη έρευνας.

Αυτό που διαφοροποιεί τα σενάρια του δεύτερου γύρου, είναι ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση των επιλογών των ψηφοφόρων του κ. Μαλά και του ΑΚΕΛ, αν αυτός μείνει εκτός δεύτερου γύρου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 38% των ψηφοφόρων Μαλά δεν θα πάει να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο αν δεν περάσει ο Σταύρος Μαλάς. Το 20% των ψηφοφόρων Μαλά απάντησε ότι θα ψηφίσει Νίκο Αναστασιάδη, το 12% θα ρίξει άκυρο ή λευκό, ενώ το 21% θα στηρίξει Νικόλα Παπαδόπουλο. Ποσοστό της τάξεως του 7%, απάντησαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα.

Ερωτηθείς, μεταξύ άλλων, αν με τα μέχρι σήμερα ποσοστά των κομμάτων ευνοείται η λεγόμενη πριμοδότηση ενός κόμματος προς ένα άλλο, ο κ. Ορεινός επεσήμανε πως με την υφιστάμενη διαφορά στα ποσοστά μεταξύ των υποψηφίων δεν είναι πιθανό να ρισκάρει κάποιος. «Το επικίνδυνο της πριμοδότησης είναι αν στον δεύτερο γύρο ο κ. Αναστασιάδης κρατηθεί χαμηλά και η διαφορά του δεν είναι πολύ υψηλή, ψυχολογικά θα πάρει τέτοιο θάρρος ο δεύτερος, που τα περιθώρια ανατροπής θα είναι τεράστια. Θα είναι πολύ ριψοκίνδυνο ένα τέτοιο εγχείρημα».

Αντιδράσεις Επιτελείων

Τις πρώτες εκτιμήσεις τους για τα στοιχεία της δημοσκόπησης εξέφρασαν σήμερα στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα οι εκπρόσωποι των επιτελείων.

«Η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι ενδυναμωμένη και φαίνεται να είναι ο μόνος που κερδίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», δήλωσε η Εκπρόσωπος του Επιτελείου Άννα Κουκκίδη Προκοπείου. «Οι δεξαμενές από τις οποίες μπορεί να αντλήσει ψήφους ο κ. Παπαδόπουλος, είναι πολλές. Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί είναι μια πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα».

Από την πλευρά του, ο Πρόδρομος Προδρόμου του ΔΗΣΥ είπε πως υπάρχει μια σαφής υπεροχή του κ. Αναστασιάδη απέναντι των άλλων υποψηφίων τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο. «Ο κόσμος έχει την ιδέα ότι ο Πρόεδρος υπερέχει και παρ' όλη την πολεμική που γίνεται από αντιπάλους, τον θέλουν να παραμείνει στην Προεδρία», είπε, προσθέτοντας πως ο καθημερινός προεκλογικός πόλεμος και οι πλαστές ειδήσεις από την αντιπολίτευση δεν φαίνεται να επηρεάζουν τους πολίτες.

Ο Χρήστος Μέσης, εκ μέρους του Επιτελείου Μαλά, είπε πως η δημοσκόπηση δημιουργεί κάποια ερωτηματικά. «Ενώ παρουσιάζει το ΔΗΚΟ να παραμένει η συσπείρωσή του σταθερή, και το ΑΚΕΛ να έχει αύξηση συσπείρωσης του 5 τοις εκατό, βλέπουμε τον κ. Μαλά να ανεβαίνει πολύ λίγο και τον κ. Παπαδόπουλο να ανεβαίνει μια ολόκληρη μονάδα», είπε. Επιπλέον, επεσήμανε πως τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πολλές δημοσκοπήσεις που αποκλίνουν μεταξύ τους.

«Υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό στην κυπριακή κοινωνία το οποίο από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση παρουσιάζει ένα ποσοστό από 85-90 που αρνείται να συμμετάσχει στη δημοσκόπηση. Αυτοί είναι άνθρωποι που δεν θέλουν να αποκαλύψουν την ψήφο τους και θα μιλήσουν στην κάλπη. Όμως, αυτή η σιωπηρή πλειοψηφία, την ώρα της κάλπης επιλέγουν με γνώμονα τα άτομα που έχουν μπροστά τους. Αν τα ποσοστά αποχής είναι κοντά στα ποσοστά του 2013, τότε οι δημοσκοπήσεις θα ανατραπούν πανηγυρικά», δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Επιτελείου Λιλλήκα, Ανδρέας Αποστόλου.

Keywords
Αναζητήσεις
δημοσκοπηση σιγμα
Τυχαία Θέματα