Δημοσιογράφοι «έκαψαν» δυο πρώην υπουργούς

Δημοσιογράφοι, που υποδύονταν τους επιχειρηματίες, κατηγορούν δύο πρώην υπουργούς και νυν βουλευτές - τον Μάλκολμ Ρίφκιντ του συντηρητικού κόμματος και τον Τζακ Στρο των Εργατικών, ότι δέχθηκαν, έναντι αμοιβής, να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους επιρροή προκειμένου να προωθήσουν μια ιδιωτική επιχείρηση.

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Daily Telegraph» και της τηλεοπτικής εκπομπής Dispatches του δικτύου Channel 4 υποδύονταν δύο επιχειρηματίες

από το Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με την έρευνά τους, ο Στρο προσφέρθηκε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προκειμένου να προωθήσει την υποτιθέμενη επιχείρηση των επιχειρηματιών, ζητώντας ως αμοιβή το ποσό των 6.800 ευρώ την ημέρα. Ο Ρίφκιντ πρότεινε, από την πλευρά του, να βοηθήσει στο να υπάρξει μία «χρήσιμη πρόσβαση» σε κάθε βρετανική πρεσβεία σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους.«Βρίσκομαι αυτήν τη στιγμή αντιμέτωπος με μια φοβερή κατάσταση, όπου ό,τι λέω χρησιμοποιείται προκειμένου να υπονοήσουν (ότι εγώ έχω διαπράξει) ένα αδίκημα ενώ αυτό δεν ισχύει», επισήμανε ο Στρο. «Είμαι σίγουρος ότι τίποτα απ’ όσα είπα κατά τη διάρκεια εκείνων των συναντήσεων δεν είναι λανθασμένο», τόνισε. Ο Ρίφκιντ δεν προέβη σε δηλώσεις. Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού είπε ότι ο Ρίφκιντ παραπέμφθηκε για εξηγήσεις στην επιτροπή που είναι αρμόδια για την τήρηση των κοινοβουλευτικών κανονισμών. Μία εκπρόσωπος Τύπου των Εργατικών γνωστοποίησε ότι η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του Στρο.Διώχνουν τουρκικές εταιρείεςΗ αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Λιβύης κατηγορεί την Τουρκία ότι υποστηρίζει τους ισλαμιστές που δρουν στη χώρα και ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει όλες τις συμβάσεις δημοσίων έργων με τις ξένες εταιρείες, ενώ απομακρύνει τις τουρκικές εταιρείες από τα κρατικά έργα. Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού αλ Θάνι κατηγορεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα την Τουρκία όπως και το εμιράτο του Κατάρ, ότι υποστηρίζουν τους πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά και τις ριζοσπαστικές ομάδες όπως η Ανσάρ-α-Σαρία, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ουάσιγκτον. Οι τουρκικές εταιρείες έχουν κερδίσει αρκετές συμβάσεις στη Λιβύη, κυρίως σε δημόσια έργα, από την εποχή ακόμη του Μουαμάρ Καντάφι. Μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011, πολλές τουρκικές εταιρείες επέστρεψαν και δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, παρά το χάος που επικρατεί στη χώρα, με τη δράση διαφόρων ομάδων πολιτοφυλάκων και ισλαμιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα