CNN: Η Κύπρος προοδεύει, η Ελλάδα πάει προς τα πίσω

Την οικονομική πορεία που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η Κύπρος παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμά του το CNN. Η κυπριακή κρίση είχε βαρύ τίμημα, αλλά σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές η χώρα αναμένεται να «σταθεί στα πόδια της» μέχρι το Μάρτιο του 2016, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Με την εισαγωγή, «Viva Espana!», η ιστοσελίδα παρουσιάζει την κρίση στην Ισπανία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα ήταν στο χείλος της καταστροφής πριν από τρία χρόνια, και πως πλέον,παρουσιάζει ανοδική

πορεία.

Μάλιστα πέντε χώρες, αναφέρει η ιστοσελίδα, διασώθηκαν (bailed out) από τους Ευρωπαίους εταίρους τους, με την Ελλάδα, ωστόσο, να «πηγαίνει προς τα πίσω».

Η κρίση στην Κύπρο είχε βαρύ τίμημα

Αφού αναλύει την πορεία που ακολούθησαν Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία η ιστοσελίδα κάνει αναφορά και στην Κύπρο για την οποία γράφει τα εξής:

«H Κύπρος μπήκε σε μπελάδες το 2013, όταν το οικονομικό της σύστημα άρχισε να καταρρέει. Όπως έγινε πρόσφατα και με την Ελλάδα, (σημ. η Κύπρος) αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες για παρατεταμένη περίοδο με σκοπό την αποφυγή μιας πλήρης κατάρρευσης. Εξασφάλισε ένα πακέτο διάσωσης 10 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013.

Ως αντάλλαγμα, (σημ. και η Κύπρος) αναγκάστηκε να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων περικοπές των δημοσίων δαπανών, καθώς και σε πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Η κρίση είχε βαρύ τίμημα, αλλά οι διεθνείς παρατηρητές δήλωσαν στις αρχές της εβδομάδας, ότι οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, και πως η χώρα αναμένεται να είναι σε θέση να «σταθεί στα πόδια της» οικονομικά, όπως προβλέπεται, από τον Μάρτιο του 2016».

Το Grexit αποφεύχηθκε-προς το παρόν

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση, η ιστοσελίδα σχολιάζει ότι μπορεί να αποφεύχθηκε μια «καταστροφική» έξοδος από το ευρώ, προς το παρόν, αλλά βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση.

Κατ’ ακρίβειαν, προσθέτει, οι στατιστικές της Ελλάδας, είναι το ίδιο αρνητικές όσο αυτές που παρατηρούνται σε μια χώρα η οποία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το δημοσίευμα καταλήγει με ένα όχι και τόσο αισιόδοξο μήνυμα για την χώρα, αφού όπως αναφέρει αναμένεται κι άλλος «οικονομικός πόνος».

Keywords
Τυχαία Θέματα