Δημοσιεύτηκε ο επίσημος χάρτης για τις έρευνες στο Ιόνιο

Παράλληλα με την ανακοίνωση διεξαγωγής διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα που θέλει να εξερευνήσει η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Total-ExxonMobil σε Ιόνιο-Κρήτη, το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας προχώρησε και στην ανακοίνωση για αντίστοιχο διαγωνισμό για την περίπτωση της Energean σε περιοχή του Ιονίου. Η προκήρυξη τυπώθηκε ήδη σε ΦΕΚ.

Η εταιρεία υπέβαλε σχετικό αίτημα τον Ιούνιο,

ενώ η περιοχή που έχει ζητήσει η Energean (βλέπε χάρτη) είναι νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας (ουσιαστικά είναι αυτή που καταλάμβαναν τα οικόπεδα 3 και 7 του προηγούμενου διαγωνισμού). Πρόκειται για περιοχή 6.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ανήκει στην ευρύτερη Περιαδριατική Ζώνη και θεωρείται ότι έχει γεωλογική συγγένεια με τις υπό έρευνα και υπό εκμετάλλευση περιοχές του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της Αλβανίας κ.λπ.

Όπως και στην περίπτωση της κοινοπραξίας της Exxon, η παραχώρηση θα γίνει με τη μορφή της σύμβασης μίσθωσης. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η προθεσμία υποβολής αίτησης στο διαγωνισμό είναι 90 ημέρες, η αξιολόγηση θα διαρκέσει 60 ημέρες και σε άλλες 60 θα ακολουθήσει η σύναψη της σύμβασης.

Αφιέρωμα στο Oil &Gas Journal

Εντωμεταξύ, το περιοδικό Oil and Gas Journal φιλοξένησε αφιέρωμα στις ελληνικές προσπάθειες για έρευνες υδρογονανθράκων

Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι σχετικές ενέργειες παρέμειναν στάσιμες από τη δεκαετία του 1990, όμως η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των ξένων πετρελαϊκών. Όπως τονίζεται, μέσα σε τρία χρόνια και με τη βοήθεια των νέων σεισμικών ερευνών, η χώρα μας θα διαθέτει αρκετά δεδομένα για να προχωρήσει με ένα νέο γύρο αδειοδότησης για τα βαθιά νερά.

Όπως δήλωσε στο περιοδικό ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, «σύντομα, περίπου το 70% της θαλάσσιας επιφάνειας νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο θα τελεί υπό αδειοδότηση, όταν το ποσοστό αυτό ήταν 7% έξι μήνες πριν». Ο κ. Μπασιάς πρόσθεσε ότι ως τις αρχές του 2018 όλες οι πιστοποιήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εταιρείες θα ξεκινήσουν τις έρευνές τους με ορίζοντα την ολοκλήρωσή τους ως το 2020-21.

Χαμηλό το γεωπολιτικό κόστος

Την ίδια στιγμή, το OGJ επικεντρώνεται στο χαμηλό γεωπολιτικό κίνδυνο που συνεπάγονται οι έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Παράλληλα, αναφέρει ότι οι χαμηλές πετρελαϊκές τιμές σημαίνουν ότι είναι φθηνότερος και ο εξοπλισμός, οπότε έχουν και μια θετική πλευρά.

Ειδική αναφορά γίνεται για την περίπτωση του Κατόκολου και τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά, το οποίο εκμεταλλεύεται η Energean. Ο προγραμματισμός θέλει την πρώτη παραγωγή να ξεκινά το 2020.

Θετικές ενδείξεις στην Κρήτη

Όσον αφορά το Ιόνιο και την περιοχή της Κρήτης, τονίζεται ότι πρόκειται για ανεξερεύνητες περιοχές που θα επιχειρήσει να "ξεκλειδώσει" η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-Total-ExxonMobil βάσει της πρωτοβουλίας τους που οδήγησε στο σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος τρέχει σήμερα. Οι συντάκτες κάνουν αναφορά στα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τα οποία χαρακτηρίζονται ως θετικά για την ύπαρξη κοιτασμάτων.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπασιάς, "η ύπαρξη δύο πετρελαϊκών συστημάτων στην περιοχή μαζί με την ανακάλυψη του Ζορ άλλαξε την επικρατούσα άποψη για τα βαθιά νερά στον ελληνικό χώρο". Ο ίδιος ανέφερε ότι ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος στο Ιόνιο χαρακτηρίζεται από έντονες εναλλαγές στο βάθος του νερού, γεγονός που παρουσιάζει τις δικές του προκλήσεις. Σχετικά με την Κρήτη, είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή "υψηλού ρίκου και υψηλών απολαβών".

Εκτιμήσεις ΕΔΕΥ

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, η έρευνα στις ανωτέρω περιοχές θα υποστηριχθεί από τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, του Αστακού και της Πάτρας, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες για υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ κάνουν λόγο για διεξαγωγή τριών γεωτρήσεων ως το 2020. «Τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ενεργά. Μετά από αυτό, τα νεά σεισμικά δεδομένα και πιθανώς οι νέες ανακαλύψεις και τα ανανεωμένα μοντέλα θα μας επιτρέψουν να διεξάγουμε έναν ‘πραγματικό’ αδειοδοτικό γύρο το 2021-22», κατέληξε ο κ. Μπασιάς.

Πηγή: energypress

Keywords
Τυχαία Θέματα