Δημόσια τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ

Δημόσια τοποθέτηση για το καυτό θέμα των χρηματοδοτήσεων των Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων έκανε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μετά από ερώτηση που δέχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε το νομικό καθεστώς το χορηγιών προς τις ΜΚΟ και έδωσε την σχετική πληροφόρηση, παραθέτοντας τους σχετικούς συνδέσμους.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή της στο Facebook, πολίτις ρώτησε τα εξής τον κ. Μιχαηλίδη:

«Προς

Οδυσσέα Μιχαηλίδη:

Κύριε Γενικέ Ελεγκτή, παρακαλώ ενημερώστε μας:

1) Είναι στα δικά σας καθήκοντα να ελέγχετε τα έσοδα των ΜΚΟ, πού ξοδεύονται και από πού ακριβώς προέρχονται;

2) Αν όχι, παρακαλώ βοηθήστε μας πού θα πρέπει να αποταθούμε για το σχετικό ερώτημα, καθώς το πράγμα έχει πάρει τεράστιες οικονομικές, πολιτικές, και κοινωνικές διαστάσεις.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι και αν παίζονται παιχνίδια στην πλάτη του. Είναι καιρός κάποιος να βγει να μιλήσει!

Κύριε Μιχαηλίδη... Στηριζόμαστε στην δική σας ακεραιότητα και ευθύτητα που σας χαρακτηρίζει και αναμένουμε. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»

Στην δημόσια απάντησή του στο Facebook, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Το θέμα των χορηγιών προς οποιονδήποτε φορέα (δημόσιο π.χ. κρατικά πανεπιστήμια, ή ιδιωτικό πχ. ΜΚΟ) διέπεται από τα άρθρα 24 έως 28 του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου.

http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/2014_1_38/pision-dd120a6dd7-54d3-31de-aa97-9c0c74dbc388.html

Σχετική είναι επίσης η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και σχετική εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου.

http://www.treasury.gov.cy/treasury/treasurynew.nsf/All/C9A1A570FD08322AC225841D00234DC5?OpenDocument

Βασικά, κάθε Υπουργείο που δίνει μία χορηγία σε μία ΜΚΟ θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι η ΜΚΟ

(α) συμμορφώνεται με τις αρχές της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης,

(β) λειτουργεί με διαφάνεια και στη βάση της αρχής της ίσης μεταχείρισης˙ και

(γ) διασφαλίζει και αποδεικνύει ότι η χορηγία αξιοποιείται προς το σκοπό για τον οποίο αυτή παρέχεται.

(δ) διασφαλίζει την εφαρμογή αποδοτικού και αποτελεσματικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου·

(ε) χρησιμοποιεί λογιστικό σύστημα, το οποίο να δίνει ακριβή, ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πληροφόρηση ανά πάσα στιγμή·

(στ) υπόκειται σε ανεξάρτητο έλεγχο, ο οποίος διενεργείται σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και ο οποίος περιλαμβάνει τις οικονομικές καταστάσεις·

(ζ) εφαρμόζει κατάλληλους κανόνες και διαδικασίες, ώστε να διασφαλίζεται και να αποδεικνύεται η ορθολογιστική διαχείριση της κρατικής χορηγίας. 

Αν δεν εφαρμόζονται τα πιο πάνω, είναι ευθύνη του ελέγχοντος λειτουργού του Υπουργείου να τερματίσει τη χορηγία.»

Το θέμα των ΜΚΟ και του ρόλου που παίζουν ορισμένες εξ αυτών επανήλθε στον δημόσιο διάλογο μετά την εμπρηστική τοποθέτηση του Δώρου Πολυκάρπου, Εκτελεστικού Διευθυντή της ΜΚΟ «Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό», γνωστής ως ΚΙΣΑ, αλλά και με τις πρόσφατες εξελίξεις με το μεταναστευτικό και το μερικό κλείσιμο ορισμένων οδοφραγμάτων. 

Στις 31 Ιανουαρίου 2020, ο κ. Πολυκάρπου, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» που χαρακτήρισε τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα «Τρίτο Αττίλα», ανέφερε επί λέξει: «Απάντηση προς εφημερίδα αλήθεια για τα περί 3ου Αττίλα: Να θυμίσουμε στο φασίστα δημοσιογράφο της Αλήθειας ότι 1ος Αττίλας αποκατάστησε την έννομη τάξη που ανέτρεψαν οι ομοϊδεάτες τους σε αυτό τον τόπο ! Ο 2ος Αττίλας πυθανόν να σας αναγκάσει σε λύση του Κυπριακού και ο 3ος ενδεχομένως να μας γλυτώσει από την άρια σας φυλή!».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής απάντησε στον κ. Πολυκάρπου με δηλώσεις του στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο», υποδεικνύοντας την ανάγκη ελέγχου των ΜΚΟ.

Η εφημερίδα «Σημερινή» σε έρευνά της με τίτλο «Ο λαβύρινθος της μετανάστευσης και ο τουρκικός Μινώταυρος» ασχολήθηκε με το τρίγωνο λαθρομετανάστευσης – ΜΚΟ – Τουρκίας.

Οι ΜΚΟ βρέθηκαν και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή τα επεισόδια στο οδόφραγμα της Λήδρας, αφού με κοινή τους ανακοίνωση ζητούν άμεση την απελευθέρωση διαδηλωτή που φέρεται να επιτέθηκε σε εθνοφρουρό. 

Keywords
Τυχαία Θέματα