Δημητριάδης: Σημαντικό έργο η χρήση υγροποιημένου ΦΑ

Οι δυνατότητες χρήσης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) και το ενεργειακό προφίλ της Κύπρου αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος Poseidon Med II, την οποία χαιρέτισε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Δημητριάδης συνεχάρη τους διοργανωτές, σημειώνοντας πως έχουν τεθεί αρκετά φιλόδοξοι στόχοι από την

ΕΕ για το Περιβάλλον και στον τομέα της ναυτιλίας μέχρι το 2020 και σε αυτό αποσκοπεί η δημιουργία υποδομών στα λιμάνια, ώστε να μπορούν να εφοδιάζουν με υγροποιημένο φυσικό αέριο τα εμπορικά πλοία.

"Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αυτό το έργο και ελπίζω ότι θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, ούτως ώστε να δημιουργηθεί και στην Κύπρο η αναγκαία υποδομή", είπε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας πως "είναι ένας τομέας που μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομία της Κύπρου και ελπίζουμε ότι και με την αρχή της εμπορικοποίησης των λιμανιών μας, θα μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο".

Ερωτηθείς κατά πόσο οι νέες αυτές προοπτικές μπορούν να σημαίνουν και νέες θέσεις εργασίας, ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι "οι θέσεις εργασίες δημιουργούνται μόνο μέσα από την ανάπτυξη, δεν δημιουργούνται μέσω των επιδομάτων και των διαφόρων σχεδίων, που λειτουργούν και τα οποία προσφέρουν περισσότερο μια προσωρινή ανακούφιση στους συμπολίτες μας που δεν έχουν δουλειά".

Το Poseidon Med II αποτελεί έναν οδικό χάρτη που αποσκοπεί στην ευρεία υιοθέτηση του ΥΦΑ ως ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου για τη ναυτιλία, προωθώντας τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο προς ένα πιο πράσινο μέλλον.

Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιείται σε τρεις χώρες –Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο- και περιλαμβάνει έξι ευρωπαϊκά λιμάνια (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός και Βενετία) καθώς και τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Το πρόγραμμα συγκεντρώνει κορυφαίους ειδικούς από τον κλάδο της ναυτιλίας, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη αλυσίδα ανεφοδιασμού με ΥΦΑ και να εγκαταστήσουν μια εύρυθμη και βιώσιμη αγορά για ΥΦΑ.

Κατά τη συζήτηση, οι εταίροι του προγράμματος Poseidon Med II παρουσίασαν την πρόοδο των τεχνικών μελετών για τις εγκαταστάσεις στα λιμάνια –και ειδικότερα στο Λιμάνι της Λεμεσού- καθώς και τα υπό μελέτη πλοία του προγράμματος. Η διεθνής εμπειρία, τα εμπορικά οφέλη των λειτουργιών ανεφοδιασμού ΥΦΑ καθώς και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την προσέλκυση επενδύσεων, τέθηκαν επίσης στο μικροσκόπιο της εκδήλωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα