Δημιουργία παράγωγων έργων μέσα από τα έργα Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Ήξερες ότι τα έργα Πνευματικής Ιδιοκτησίας μπορούν ν’αποτελέσουν και τη βάση για τη δημιουργία παράγωγων έργων; Τι είναι όμως τα παράγωγα έργα;

Ένα παράγωγο έργο δημιουργείται μέσα από οποιαδήποτε μετατροπή υφίσταται ένα πρωτότυπο έργο που προστατεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής ιδιοκτησίας. Με άλλα λόγια, παράγωγο έργο είναι η μετάφραση ενός λογοτεχνικού κειμένου

από την γλώσσα που αρχικά έχει συνταχθεί σε μία άλλη γλώσσα. Επίσης, παράγωγο έργο είναι η μετατροπή ενός πίνακα, σκίτσου ή κάποιου άλλου εικονογραφημένου έργου, ακόμα κι αν η μετατροπή αφορά μόνο την αλλαγή των χρωμάτων κι όχι την πρόσθεση, αφαίρεση ή αλλαγή κάποιου στοιχείου. Ταυτόχρονα, παράγωγο έργο είναι η χρήση της μουσικής ενός τραγουδιού (γνωστού ή όχι) και η μερική ή εξ ολοκλήρου αλλαγή των στίχων του.

Για όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις και γενικώς για να παραχθεί ένα οποιοδήποτε παράγωγο έργο είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της εκ των προτέρων άδειας του δημιουργού του πρωτότυπου έργου. Σε αντίθετη περίπτωση προσβάλλονται τα πνευματικά δικαιώματα του αρχικού δημιουργού.

Αρχικά, προσβάλλεται το περιουσιακό δικαίωμα του δημιουργού πάνω στο έργο του και η δυνατότητα που έχει να ζητά αμοιβή για την εκμετάλλευση του έργου του, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας παράγωγου έργου. Ταυτόχρονα, προσβάλλεται και το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού. Για παράδειγμα, ένας συγγραφέας μπορεί, για δικούς του λόγους, να μην επιθυμεί τη μετάφραση του έργου του σε μία ή περισσότερες γλώσσες. Επίσης, ένας τραγουδοποιός ή/και μουσικοσυνθέτης μπορεί να αισθάνεται ότι τον προσβάλλει ως προσωπικότητα η τάδε ή η δείνα μετατροπή των στίχων ή/και της μουσικής που έχει γράψει. Με την ίδια λογική, ένας ζωγράφος ή σκιτσογράφος έχει το δικαίωμα να επιθυμεί το έργο του να παραμείνει στη μορφή που αρχικά το συνέλαβε και το δημιούργησε χωρίς καμία εκ των υστέρων κι από τρίτον τροποποίησή του.

Τα έργα μας έχουν αξία τόσο οικονομική όσο και συναισθηματική. Με το να σεβόμαστε τα έργα πνευματικής ιδιοκτησίας, σεβόμαστε τους ίδιους τους δημιουργούς οι οποίοι έχουν αποτυπώσει ένα κομμάτι του εαυτού τους στο εκάστοτε έργο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημιουργία, Πνευματικής Ιδιοκτησίας,dimiourgia, pnevmatikis idioktisias