Δηλώσεις Αρχηγών για Ταμείο Υδρογονανθράκων, ΓΕΣΥ,Δικαιοσύνη (VID)

Το νομοσχέδιο για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, το ΓεΣΥ, αλλά και τα ζητήματα Δικαιοσύνης, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή, έκτακτη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό. Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «στη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων έγινε μια δημιουργική συζήτηση γύρω από μια σειρά σημαντικών θεμάτων.

Σχετικά με το Νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων,

το σύνολο των πολιτικών αρχηγών ομόφωνα αποφάσισε την επίσπευση της ψήφισης του Νομοσχεδίου. Ήδη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, όρισε συνεδρίαση για την τελική διαμόρφωση του Νομοσχεδίου, την ερχόμενη Δευτέρα.

Όσον αφορά την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, εκφράστηκε από όλους αποφασιστικότητα για την υλοποίησή του, όπως αυτό έχει αποφασιστεί και σύμφωνα με τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί ομόφωνα.

Έγινε συζήτηση και για τη Μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης και οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να δώσουν προτεραιότητα στην εξέταση των νομοσχεδίων αμέσως μετά την κατάθεσή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Αβέρωφ: Έσοδα Φ.Α. για το μελλοντικές γενιές

Για το θέμα της Δικαιοσύνης χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σωστή και κάλεσε όλους να συμβάλουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας στον τόπο μας. Ο κώδικας, όπως έχει ανακοινωθεί, θεωρώ πως επιλύει τα προβλήματα που ήταν στον δημόσιο διάλογο. Χρειάζεται όμως όλοι να συνεργαστούμε για τη μεταρρύθμιση στο θέμα της Δικαιοσύνης», είπε

Για τα του Ταμείου υδρογονανθράκων είπε πως πάγια θέση του ΔΗΣΥ είναι πως τα όποια έσοδα δεν θα είναι για τις σημερινές γενιές αλλά τις μελλοντικές. «Εμείς θα στηρίξουμε το νομοσχέδιο, γιατί προβλέπει ότι δεν δαπανώνται για το ευ ζην το σημερινό, αλλά επενδύονται για το μέλλον. Είναι μήνυμα προς τους Τ/κ συμπατριώτες μας πως, αν αν συμβάλουν σε επίλυση του Κυπριακού, αυτά τα έσοδα θα ανήκουν στο σύνολο του λαού μας.

Για το ΓΕΣΥ είπε πως είναι η πιο σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση, γιατί αποσκοπεί στο να δώσουμε το δικαίωμα σε κάθε ασθενή να έχει το δικαίωμα της επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου της προτίμησής του.

Α. Κυπριανού: Ταμείο Φ.Α. και Τ/κ

O Γ.Γ. του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε το ΓεΣΥ ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση και τόνισε πως πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση, αφού οποιαδήποτε αναστολή θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή του και την αντικατάσταση από κάτι άλλο που δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών.

Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τη Βουλή πρέπει να προχωρήσουν. Την ευθύνη εφαρμογής έχει Κυβέρνηση και έχουμε επαναλάβει ότι πρέπει να στηριχτούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και όταν φτάσει η ώρα εφαρμογής να είναι έτοιμα να διαδραματίσουν τον ρόλο της ραχοκοκαλιάς. Πρέπει να προχωρήσει η ενημέρωση όλων των επαγγελματικών μονάδων.

Επιπλέον, είπε πως το ΑΚΕΛ δεν δέχεται τη θέση της ΟΕΒ ότι, ενώ συμφωνεί με το ΓεΣΥ, ζητά παράλληλα την αναστολή του.

Για το Ταμείο Υδρογονανθράκων είπε πως, αν θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στην τ/κ κοινότητα ότι είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε τον πλούτο του νησιού μας, πρέπει να εργαστούμε για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. «Η θέσπιση ενός ταμείου που θα καθησυχάζει τους Τ/κ ότι το δικό τους το μερίδιο δεν θα τύχει διαφορετικής χρήσης, αλλά θα μπει σε ταμείο που θα τους δοθεί μετά τη λύση, θα είναι βήμα προς τα εμπρός. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιόν μας, με βάση τα όσα είπε ο κ. Νεοφύτου, φαίνεται ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτό τον ρόλο του. Θα δούμε τις προτάσεις που θα φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Λιλλήκας: Αντικίνητρο για λύση το ειδικό ταμείο για Τ/κ

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε για το Ταμείο Υδρογονανθράκων ότι μπορούν να επέλθουν τροπολογίες, έτσι ώστε με βάση τη φιλοσοφία του νορβηγικού μοντέλου ο μεγάλος όγκος να επενδύεται για τις μελλοντικές γενιές.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση πως η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για τους Τ/κ μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη λύση, αφού, όπως είπε, δεν θα έχουν λόγο να βιαστούν για τη λύση του Κυπριακού.

Για το ΓεΣΥ είπε πως πλέον ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν όλοι για τις πραγματικές τους προθέσεις.

Σιζόπουλος: Αδήριτη ανάγκη το ΓεΣΥ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως το μεγαλύτερο μέρος της Συνεδρίασης απασχόλησε το ΓΕΣΥ, του οποίου την εφαρμογή χαρακτήρισε ως αδήριτη ανάγκη.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ο ΟΚΥΠΥ το μόνο που κατάφερε είναι να διορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

«Η υγεία του λαού δεν είναι Κυπριακές Αερογραμμές και Συνεργατισμός. […] Ως ΕΔΕΚ δεν θα μείνουμε απαθείς», είπε.
Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό τού επιστημονικού προσωπικού, που είναι οι ιατροί. «Η στοχοποίηση των γιατρών δεν συμβάλλει στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, αντίθετα δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα», είπε.

Νικόλας Παπαδόπουλος

Σε σχέση με το Ταμείο Υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ζήτησε να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής οικονομικών, για να συζητηθεί το θέμα που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Είναι γεγονός, συνέχισε, ότι προβληματίζει η αντίδραση της τ/κ πλευράς, όμως εμείς απαντούμε στις επικρίσεις ότι δεν πρέπει να διασυνδεθεί με τις όποιες προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Μόνο τα κέρδη θα παραμένουν εκεί διασφαλισμένα για όλες τις μελλοντικές γενιές αυτού του κράτους.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο ΓεΣΥ και επεσήμανε πως εντοπίζονται πολλά προβλήματα, ενώ είπε πως το ΔΗΚΟ είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, έθεσε τις προϋποθέσεις του ΔΗΚΟ για στήριξη της προσπάθειας υλοποίησης του ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε και για τα θέματα Δικαιοσύνης και την υιοθέτηση του κώδικα δεοντολογίας, για τον οποίο είπε πως το κόμμα του θα τον εξετάσει και θα επανέλθει.

Γιωργάλλας-Αλληλεγγύη

Εκ μέρους της Αλληλεγγύης, ο Βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας είπε, αναφορικά με το Ταμείο Υδρογονανθράκων, να προχωρήσουν οι διαδικασίες, για να διασφαλιστούν τα οφέλη από τα έσοδα για τις μελλοντικές γενιές.

Αναφορά έκανε και στο ΓεΣΥ, αλλά και στα θέματα δικαιοσύνης.

Περδίκης: Διαφορές Κυβέρνησης-ΔΗΣΥ για Ταμείο Φ.Α.

Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, καταθέσαμε τροπολογίες και έχουν απορριφθεί από την Κυβέρνηση, και είναι ευθύνη του ΔΗΣΥ. Υπάρχει προφανώς μια διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Κυβέρνησης και Κυβερνώντος Κόμματος (ΔΗΣΥ), την οποία πρέπει να λύσουν. Εμείς συμφωνούμε με τον Πρόεδρο ότι το νομοσχέδιο πρέπει να πάει στην ολομέλεια τάχιστα, να ψηφιστεί αυτή η διαδικασία που κρατάει από το 2014.

Για το ΓεΣΥ επαναβεβαίωσε τη βούληση των Οικολόγων να προχωρήσει η υλοποίηση, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν κόμματα τα οποία διά της πλαγίας προωθούν τα αιτήματα των γιατρών. «Εμείς δεν είμαστε νεροκουβαλητές κανενός», είπε.

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τον κώδικα δεοντολογίας για ζητήματα δικαιοσύνης ως ανέκδοτο.

ΕΛΑΜ - «Η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική»

O Πρόεδρος του Κόμματος Χρίστος Χρίστου είπε πως το νομοσχέδιο του ΓεΣΥ έτυχε ψήφισης από όλους, αλλά τόνισε πως το Κόμμα του καλεί να παρθούν όλα τα μέτρα για τις άμεσες ανάγκες. Οποιαδήποτε εμπόδια εμφανίζονται, πρέπει τόσο το Υπουργείο όσο η Κυβέρνηση να τα επιλύουν.

Για το θέμα της Δικαιοσύνης, είπε πως δεν χρειάζεται γραπτός κώδικας. Τέλος, για το θέμα του Ταμείου Υδρογονανθράκων ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι στην πραγματικότητα το ταμείο είναι βασισμένο στις τουρκικές απαιτήσεις και αποσκοπεί στο να εξυπηρετήσει μόνο την τ/κ πλευρά. «Το ταμείο είναι ένα και καλύπτει όλους τους κατοίκους της ΚΔ», επεσήμανε.

O Πρόεδρος του ΕΛΑΜ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της Μακεδονίας, τονίζοντας πως ο Ελληνισμός δέχθηκε μία ταπεινωτική ήττα. «Εμείς σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, που στήριξε την Κυβέρνηση Τσίπρα σε αυτούς τους χειρισμούς. Για εμάς η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Ελπίζω να μην διαχειριστούμε το Κυπριακό με τον ίδιο τρόπο», επεσήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα